Grillowane kotlety jagnięce z sosem tzatziki i warzywami smażonymi na patelni
Jagnięcina to mięso pozyskane z młodych owiec do 6 miesiąca życia, dzięki czemu jest bardzo delikatne. Wyróżnia się niską zawartością tłuszczu, a dzięki dużej zawartości włókna śródmięśniowego cechuje się wyjątkową soczystością. Jagnięce kotlety to propozycja na elegancki obiad lub kolację, a także na grilla z rodziną czy znajomymi.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 4x60 g oczyszczonych i osuszonych kotlecików jagnięcych z kostką
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1 opakowanie przyprawy kebab-gyros
- 2 łyżki miodu wielokwiatowego
- 2 łyżki musztardy delikatesowej
- 2 chlebki pita
- Warzywa na patelnię z suszonymi pomidorami Hortex 400 g
- Rukola Fit&Easy
- Papier do gotowania i smażenia Saga
Jogurt połączyć z warzywami, doprawić do smaku i posypać świeżo siekanym szczypiorkiem. Olej połączyć z przyprawą kebab-gyros, musztardą i miodem. W powstałej marynacie zanurzyć kotleciki - tylko dolną część, tak, aby kostka pozostała sucha. Przykryć i odstawić do lodówki na 2-4 godziny.
Tak przygotowane kotlety piec na rozgrzanym grillu lub na papierze Saga na patelni grillowej, po 2-3 minuty z każdej strony. Warzywa na patelnię z suszonymi pomidorami przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu i podajemy z kotlecikami, sosem tzatziki i chlebkiem pita. Dekorujemy danie rukolą Fit & Easy.
Przepis pochodzi z Warsztatów Kulinarnych organizowanych pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze