Grill. Na jaki się zdecydować? Uwag kilka o grillowaniu

Grillowanie to czynność, którą uwielbiają chyba wszyscy bez wyjątku. W maju rozpoczyna się sezon na grilla! Na ruszt można "wrzucić" niemal wszystko, a przy tym to często po prostu świetna zabawa w gronie znajomych. Na czym warto się skupić i na jaki grill najlepiej postawić?

Ewa Wachowicz zdradza swoje patenty na udane grillowanie
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne | Fot. Grzegorz Kozakiewicz
Ewa Wachowicz

Tradycyjne grillowanie – wybieraj zawsze drewno z drzew liściastych

Jeśli mamy możliwość, to dobrze postawić na tradycyjny grill. Warto zrezygnować z węgla drzewnego albo brykietu i użyć drewna. Musi pochodzić ono z drzew liściastych. Na przykład: z gruszy, śliwy czy brzozy. Jeśli chodzi o dostępność drewna, to nie macie się czego obawiać – w wielu supermarketach (a nawet na niektórych stacjach benzynowych!) możecie je kupić. Pamiętajmy jednak o tym, żeby drewno było suche i pozbawione kory. W trakcie jej spalania wytwarza się wszak najwięcej szkodliwych substancji.

22.07.2013
Fot. Grzegorz Kozakiewicz
© Archiwum prywatne

Jedynym minusem takiej "imprezy" jest fakt, że rozpalenie grilla i przygotowanie posiłku zajmuje sporo czasu. Zwłaszcza jeśli pogoda nie dopisuje. Zapewniam was jednak, że gra jest warta świeczki. Zapach przygotowywanych potraw oraz ich smak są bezcenne!

Grill gazowy. Szybko i wygodnie, nawet jeśli pogoda nas nie rozpieszcza

Ci, którzy nie chcą spędzać zbyt wiele czasu przy grillu, powinni postawić na ten gazowy. Jest bardzo prosty w obsłudze (można ustawić stałą temperaturę i nie martwić się dokładaniem drewna), nie dymi i z powodzeniem można postawić go na balkonie. Niezależnie od pogody możemy więc cieszyć się smakiem potraw z grilla! To też urządzenie, które nadaje się do całorocznego przyrządzania potraw. Przykładowo, jeśli chcemy przygotować rybę, ale nie odpowiada nam jej zapach, który rozchodzi się po mieszkaniu, to wystarczy, że grill elektryczny wyniesiemy na zewnątrz.

Zobacz też: Grillowanie - fakty i mity. Ekspert zdradza, jak zdrowo i bezpiecznie grillować

Dodatkowym atutem jest też duży wybór tego rodzaju urządzeń. Można je kupić w marketach, ale też przez internet.

Nie rezygnujcie z grillów "na jeden raz"

Jeszcze inną opcją jest kupno przenośnego, małego grilla. Można go nabyć nawet za 20-30 złotych i zabrać ze sobą na dowolny wyjazd. Dzięki temu na majówce będziemy mogli samodzielnie przygotować posiłek, zamiast udawać się do restauracji. Jeśli chodzi o mięso (oraz innego rodzaju produkty), to warto zamarynować je wcześniej, a następnie po prostu położyć na ruszt! Jeśli nie zdążymy tego zrobić przed wyjazdem, to wystarczy, że zatrzymamy się w sklepie po drodze i kupimy przykładowo kiełbaski.

W wielu miejscach (w górach czy nad morzem) znajdują się specjalnie wyznaczone obszary, w których legalnie można się rozłożyć i rozpalić grilla.

Nie tylko kiełbasa i karczek. Dajcie się ponieść fantazji podczas grillowania!

Kiełbaski, kaszanka, boczek albo pierś z kurczaka – oto produkty, które najczęściej grillujemy. Czasami warto jednak zmienić stare przyzwyczajenia i postawić na coś zupełnie nowego.

Jeśli do tej pory tego nie próbowaliście, to połóżcie na ruszt na przykład… banany! Przekrójcie je, przetnijcie, a w środek włóżcie kawałki czekolady. Gwarantuję, że będą smakowały znakomicie! Innym pomysłem jest przyrządzenie kaszanki w jabłku. Poniżej prezentuję bardzo prosty przepis na to danie.

Kaszanka grillowana w jabłku
Niezbędne składniki:

  • 4 jabłka
  • 200 g kaszanki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: kaszankę rozgnieść widelcem, przyprawić solą i pieprzem, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dobrze wymieszać. Z jabłek odciąć górną część, owoce wydrążyć, nie docinając do końca. Nadziać kaszanką. Przykryć odciętym "kapeluszem". Upiec na grillu lub w piekarniku. Pod koniec grillowania nakryć pokrywą lub dużą metalową miską.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce