Gorczyca – właściwości, zastosowanie, pochodzenie, przepisy

Gorczyca jest jedną z powszechnie stosowanych przypraw oraz podstawowym składnikiem musztardy. Cieszy się szerokim zastosowaniem w kuchni oraz w medycynie. Gorczyca posiada wiele odmian i różne właściwości. Charakteryzuje się mocniejszym smakiem.

Gorczyca jest podstawowym składnikiem musztardy
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Edyta Maciejczak

Gorczyca - pochodzenie

Gorczyca pochodzi z rejonu Morza Śródziemnomorskiego oraz Europy Południowo-Wschodniej. Należy do rodziny Brassica genus, do której należą także: brokuł, kalafior, kapusta, rzepa, rzodkiewka i rukola)
.

Gorczyca – wartości odżywcze

Jest rośliną jednoroczną, nasiona gorczycy zawierają następującą ilość tłuszczu:

  • gorczyca biała – ok. 28%
  • gorczyca czarna – ok. 31%

Warto dodać, że gorczyca jest źródłem takich witamin, jak witaminy C, A, E, K, B6, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, kwasu foliowego oraz wapnia, fosforu, cynku, sodu, potasu i magnezu.

Gorczyca – odmiany i ich zastosowanie

Gorczyca czarna używana jest do sosów. Gorczyca biała dzięki właściwościom konserwującym znalazła zastosowanie w marynowaniu. Dzięki nasionom tej rośliny korniszony czy inne warzywa w occie, kiszonki czy przetwory wędliniarskie zyskają niezapomniany aromatyczny smak. Z kolei mielona gorczyca może być używana do tłustych mięs, kiełbas, zapiekanek, sosów czy gotowanych ryb.

Gorczyca biała jest stosowana do sporządzania musztard i pieprzu ziołowego. Ponadto, wykorzystywana jest do peklowania przypraw używanych do gotowania mięsa. Dzięki gorczycy także kapusta nabierze pikantnego smaku.

Brązowa gorczyca jest składnikiem innych przypraw i mieszanek curry oraz past. Olej z brązowej gorczycy wykorzystywany jest jako pikantna przyprawa. Gorczyca w formie sproszkowanej dodawana jest do majonezu i sosów.

Czarna gorczyca stanowi przede wszystkim składnik ostrzejszych odmian musztard. Ze względu na swój ostry smak jest idealna do zalew octowych i marynat. A zatem jeśli chcesz przygotować kiszoną kapustę, ogórki konserwowe czy marynowane grzyby, warto sięgnąć po czarną odmianę gorczycy. Doskonała do domowego majonezu, wędlin i sałatek. Znalazła zastosowanie w kuchni orientalnej.

Gorczyca – właściwości lecznicze

Gorczyca czarna zawiera izotiocyjanian allilu, który działa miejscowo podrażniająco i może powodować zaczerwienienie skóry. Dlatego należy stosować produkty, które poprawią ukrwienie skóry lub narządów wewnętrznych. Na dolegliwości związane z gośćcem działa 15- minutowa kąpiel w odwarze o temperaturze 40°C. Gorczycę czarną w postaci olejku gorczycowego można stosować także w bólach reumatycznych.

Ponadto, gorczyca czarna sprawdza się w dolegliwościach związanych z zapaleniem korzonków nerwowych i nerwobólach korzonkowych. Kiedyś stosowano gorczycę przy bólach mięśniowych, zapaleniu ścięgien, odoskrzelowym zapaleniu płuc oraz zapaleniu opłucnej. Okłady z gorczycy czarnej są pomocne w przypadku wysokiego ciśnienia krwi, stanach zapalnych i bólach gardła. Należy jednak pamiętać, żeby nie przesadzić z okładami, ponieważ nadmierne silne działanie gorczycy może powodować zaczerwienienie skóry, swędzenie, pieczenie, a nawet martwicę.

Gorczycę czarną powinny stosować osoby z dolegliwościami żołądkowymi – niestrawnością, zaparciami czy stanami zapalnymi. Ma działanie przeczyszczające i przeciwzapalne. Gorczyca czarna działa stymulująco na układ trawienny.

Gorczyca biała znajduje swe zastosowanie w stanach zapalnych żołądka i dolegliwościach układu pokarmowego. Ponadto, spożywane całe nasiona gorczycy wywołują delikatny efekt przeczyszczający, dlatego są skutecznym środkiem na zaparcia. Z kolei spożywanie rozdrobnionych nasion gorczycy białej wzmaga apetyt i leczy niestrawność. Gorczycę zaleca się osobom zmagającym się z zapaleniem zatok – rozgrzane nasiona gorczycy należy owinąć w płótno i przykładać do okolic policzków i czoła. Podobne działanie można odnotować w przypadku bólów reumatycznych – przykładamy nasiona na chore miejsca.* Atutem gorczycy białej* jest zapobieganie depresji i ospałości, a także wzmacnianie systemu odpornościowego.

Warto wspomnieć o jeszcze jednej istotnej zalecie gorczycy – wspomaga odchudzanie – pęczniejące w żołądku nasiona dają uczucie sytości.

Gorczyca – przeciwwskazania/skutki uboczne

Osoby cierpiące na problemy z tarczycą nie powinny sięgać po gorczycę ze względu na jej substancje wolotwórcze. Nasiona gorczycy mogą również przyczynić się do obniżenia poziomu cukru we krwi.

Gorczyca - przepisy

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę