Gorczyca – właściwości, zastosowanie, pochodzenie, przepisy

Gorczyca jest jedną z powszechnie stosowanych przypraw oraz podstawowym składnikiem musztardy. Cieszy się szerokim zastosowaniem w kuchni oraz w medycynie. Gorczyca posiada wiele odmian i różne właściwości. Charakteryzuje się mocniejszym smakiem.

Gorczyca jest podstawowym składnikiem musztardy
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Edyta Maciejczak

Gorczyca - pochodzenie

Gorczyca pochodzi z rejonu Morza Śródziemnomorskiego oraz Europy Południowo-Wschodniej. Należy do rodziny Brassica genus, do której należą także: brokuł, kalafior, kapusta, rzepa, rzodkiewka i rukola)
.

Gorczyca – wartości odżywcze

Jest rośliną jednoroczną, nasiona gorczycy zawierają następującą ilość tłuszczu:

  • gorczyca biała – ok. 28%
  • gorczyca czarna – ok. 31%

Warto dodać, że gorczyca jest źródłem takich witamin, jak witaminy C, A, E, K, B6, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, kwasu foliowego oraz wapnia, fosforu, cynku, sodu, potasu i magnezu.

Gorczyca – odmiany i ich zastosowanie

Gorczyca czarna używana jest do sosów. Gorczyca biała dzięki właściwościom konserwującym znalazła zastosowanie w marynowaniu. Dzięki nasionom tej rośliny korniszony czy inne warzywa w occie, kiszonki czy przetwory wędliniarskie zyskają niezapomniany aromatyczny smak. Z kolei mielona gorczyca może być używana do tłustych mięs, kiełbas, zapiekanek, sosów czy gotowanych ryb.

Gorczyca biała jest stosowana do sporządzania musztard i pieprzu ziołowego. Ponadto, wykorzystywana jest do peklowania przypraw używanych do gotowania mięsa. Dzięki gorczycy także kapusta nabierze pikantnego smaku.

Brązowa gorczyca jest składnikiem innych przypraw i mieszanek curry oraz past. Olej z brązowej gorczycy wykorzystywany jest jako pikantna przyprawa. Gorczyca w formie sproszkowanej dodawana jest do majonezu i sosów.

Czarna gorczyca stanowi przede wszystkim składnik ostrzejszych odmian musztard. Ze względu na swój ostry smak jest idealna do zalew octowych i marynat. A zatem jeśli chcesz przygotować kiszoną kapustę, ogórki konserwowe czy marynowane grzyby, warto sięgnąć po czarną odmianę gorczycy. Doskonała do domowego majonezu, wędlin i sałatek. Znalazła zastosowanie w kuchni orientalnej.

Gorczyca – właściwości lecznicze

Gorczyca czarna zawiera izotiocyjanian allilu, który działa miejscowo podrażniająco i może powodować zaczerwienienie skóry. Dlatego należy stosować produkty, które poprawią ukrwienie skóry lub narządów wewnętrznych. Na dolegliwości związane z gośćcem działa 15- minutowa kąpiel w odwarze o temperaturze 40°C. Gorczycę czarną w postaci olejku gorczycowego można stosować także w bólach reumatycznych.

Ponadto, gorczyca czarna sprawdza się w dolegliwościach związanych z zapaleniem korzonków nerwowych i nerwobólach korzonkowych. Kiedyś stosowano gorczycę przy bólach mięśniowych, zapaleniu ścięgien, odoskrzelowym zapaleniu płuc oraz zapaleniu opłucnej. Okłady z gorczycy czarnej są pomocne w przypadku wysokiego ciśnienia krwi, stanach zapalnych i bólach gardła. Należy jednak pamiętać, żeby nie przesadzić z okładami, ponieważ nadmierne silne działanie gorczycy może powodować zaczerwienienie skóry, swędzenie, pieczenie, a nawet martwicę.

Gorczycę czarną powinny stosować osoby z dolegliwościami żołądkowymi – niestrawnością, zaparciami czy stanami zapalnymi. Ma działanie przeczyszczające i przeciwzapalne. Gorczyca czarna działa stymulująco na układ trawienny.

Gorczyca biała znajduje swe zastosowanie w stanach zapalnych żołądka i dolegliwościach układu pokarmowego. Ponadto, spożywane całe nasiona gorczycy wywołują delikatny efekt przeczyszczający, dlatego są skutecznym środkiem na zaparcia. Z kolei spożywanie rozdrobnionych nasion gorczycy białej wzmaga apetyt i leczy niestrawność. Gorczycę zaleca się osobom zmagającym się z zapaleniem zatok – rozgrzane nasiona gorczycy należy owinąć w płótno i przykładać do okolic policzków i czoła. Podobne działanie można odnotować w przypadku bólów reumatycznych – przykładamy nasiona na chore miejsca.* Atutem gorczycy białej* jest zapobieganie depresji i ospałości, a także wzmacnianie systemu odpornościowego.

Warto wspomnieć o jeszcze jednej istotnej zalecie gorczycy – wspomaga odchudzanie – pęczniejące w żołądku nasiona dają uczucie sytości.

Gorczyca – przeciwwskazania/skutki uboczne

Osoby cierpiące na problemy z tarczycą nie powinny sięgać po gorczycę ze względu na jej substancje wolotwórcze. Nasiona gorczycy mogą również przyczynić się do obniżenia poziomu cukru we krwi.

Gorczyca - przepisy

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty