Gorczyca – właściwości, zastosowanie, pochodzenie, przepisy

Gorczyca jest jedną z powszechnie stosowanych przypraw oraz podstawowym składnikiem musztardy. Cieszy się szerokim zastosowaniem w kuchni oraz w medycynie. Gorczyca posiada wiele odmian i różne właściwości. Charakteryzuje się mocniejszym smakiem.

Gorczyca jest podstawowym składnikiem musztardy
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Edyta Maciejczak

Gorczyca - pochodzenie

Gorczyca pochodzi z rejonu Morza Śródziemnomorskiego oraz Europy Południowo-Wschodniej. Należy do rodziny Brassica genus, do której należą także: brokuł, kalafior, kapusta, rzepa, rzodkiewka i rukola)
.

Gorczyca – wartości odżywcze

Jest rośliną jednoroczną, nasiona gorczycy zawierają następującą ilość tłuszczu:

  • gorczyca biała – ok. 28%
  • gorczyca czarna – ok. 31%

Warto dodać, że gorczyca jest źródłem takich witamin, jak witaminy C, A, E, K, B6, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, kwasu foliowego oraz wapnia, fosforu, cynku, sodu, potasu i magnezu.

Gorczyca – odmiany i ich zastosowanie

Gorczyca czarna używana jest do sosów. Gorczyca biała dzięki właściwościom konserwującym znalazła zastosowanie w marynowaniu. Dzięki nasionom tej rośliny korniszony czy inne warzywa w occie, kiszonki czy przetwory wędliniarskie zyskają niezapomniany aromatyczny smak. Z kolei mielona gorczyca może być używana do tłustych mięs, kiełbas, zapiekanek, sosów czy gotowanych ryb.

Gorczyca biała jest stosowana do sporządzania musztard i pieprzu ziołowego. Ponadto, wykorzystywana jest do peklowania przypraw używanych do gotowania mięsa. Dzięki gorczycy także kapusta nabierze pikantnego smaku.

Brązowa gorczyca jest składnikiem innych przypraw i mieszanek curry oraz past. Olej z brązowej gorczycy wykorzystywany jest jako pikantna przyprawa. Gorczyca w formie sproszkowanej dodawana jest do majonezu i sosów.

Czarna gorczyca stanowi przede wszystkim składnik ostrzejszych odmian musztard. Ze względu na swój ostry smak jest idealna do zalew octowych i marynat. A zatem jeśli chcesz przygotować kiszoną kapustę, ogórki konserwowe czy marynowane grzyby, warto sięgnąć po czarną odmianę gorczycy. Doskonała do domowego majonezu, wędlin i sałatek. Znalazła zastosowanie w kuchni orientalnej.

Gorczyca – właściwości lecznicze

Gorczyca czarna zawiera izotiocyjanian allilu, który działa miejscowo podrażniająco i może powodować zaczerwienienie skóry. Dlatego należy stosować produkty, które poprawią ukrwienie skóry lub narządów wewnętrznych. Na dolegliwości związane z gośćcem działa 15- minutowa kąpiel w odwarze o temperaturze 40°C. Gorczycę czarną w postaci olejku gorczycowego można stosować także w bólach reumatycznych.

Ponadto, gorczyca czarna sprawdza się w dolegliwościach związanych z zapaleniem korzonków nerwowych i nerwobólach korzonkowych. Kiedyś stosowano gorczycę przy bólach mięśniowych, zapaleniu ścięgien, odoskrzelowym zapaleniu płuc oraz zapaleniu opłucnej. Okłady z gorczycy czarnej są pomocne w przypadku wysokiego ciśnienia krwi, stanach zapalnych i bólach gardła. Należy jednak pamiętać, żeby nie przesadzić z okładami, ponieważ nadmierne silne działanie gorczycy może powodować zaczerwienienie skóry, swędzenie, pieczenie, a nawet martwicę.

Gorczycę czarną powinny stosować osoby z dolegliwościami żołądkowymi – niestrawnością, zaparciami czy stanami zapalnymi. Ma działanie przeczyszczające i przeciwzapalne. Gorczyca czarna działa stymulująco na układ trawienny.

Gorczyca biała znajduje swe zastosowanie w stanach zapalnych żołądka i dolegliwościach układu pokarmowego. Ponadto, spożywane całe nasiona gorczycy wywołują delikatny efekt przeczyszczający, dlatego są skutecznym środkiem na zaparcia. Z kolei spożywanie rozdrobnionych nasion gorczycy białej wzmaga apetyt i leczy niestrawność. Gorczycę zaleca się osobom zmagającym się z zapaleniem zatok – rozgrzane nasiona gorczycy należy owinąć w płótno i przykładać do okolic policzków i czoła. Podobne działanie można odnotować w przypadku bólów reumatycznych – przykładamy nasiona na chore miejsca.* Atutem gorczycy białej* jest zapobieganie depresji i ospałości, a także wzmacnianie systemu odpornościowego.

Warto wspomnieć o jeszcze jednej istotnej zalecie gorczycy – wspomaga odchudzanie – pęczniejące w żołądku nasiona dają uczucie sytości.

Gorczyca – przeciwwskazania/skutki uboczne

Osoby cierpiące na problemy z tarczycą nie powinny sięgać po gorczycę ze względu na jej substancje wolotwórcze. Nasiona gorczycy mogą również przyczynić się do obniżenia poziomu cukru we krwi.

Gorczyca - przepisy

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę