Gorczyca czarna - zastosowanie i właściwości

Gorczyca czarna w porównaniu do odmiany białej charakteryzuje się zdecydowanie wyrazistszym i ostrzejszym smakiem. Zawarte w ziarnach substancje nie tylko jednak urozmaicają różne potrawy, ale także pomagają zwalczyć rozmaite problemy zdrowotne. Warto jednak wiedzieć, że spożyta w nadmiarze gorczyca czarna może okazać się niebezpieczna!

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Czarna odmiana gorczycy znajduje zastosowanie w sztuce kulinarnej oraz farmaceutyce od tysięcy lat. W dawnych czasach wierzono, że mikstura przyrządzona z tej rośliny pobudza męskie instynkty oraz zapewnia szczęśliwe życie świeżo upieczonym małżonkom. Dziś gorczyca czarna używana jest głównie jako przyprawa do dań ostrych, a także jako cenny środek zwalczający różnorodne dolegliwości żołądkowe.

Gorczyca czarna – opis ogólny

Ten rodzaj gorczycy pozyskiwany jest z dojrzałych łuszczyn kapusty czarnej (łac. Brassica nigra), która porasta niemal całą Europę, zdecydowaną większość krajów Azji i część Afryki północnej. Obecnymi liderami produkcji przyprawy są takie państwa, jak Dania, Belgia, Holandia, Luksemburg, Wielka Brytania oraz Francja. Kapusta czarna to roślina z rodziny kapustowatych. Osiąga ona wysokość od 50 do 250 centymetrów. Jej łodygę porastają ciemnozielone liście o poszarpanych krawędziach. Kwitnące latem kwiaty są niewielkich rozmiarów i przybierają wyrazistą żółtą barwę. Owocem kapusty czarnej jest okrągła łuszczyna, wewnątrz której znajdują się ciemne ziarenka gorczycy.

Właściwości lecznicze gorczycy czarnej

Podobnie jak w przypadku gorczycy białej, odmiana czarna wykazuje szereg właściwości leczniczych. Przede wszystkim przyprawę wykorzystuje się do zwalczenia różnych dolegliwości żołądkowych. Ziarna łuszczyny kapusty czarnej przynoszą ulgę chociażby w przypadku niestrawności, nieżytu jelit, zaparć, a nawet stanów zapalnych żołądka. Gorczyca czarna wykazuje działanie przeczyszczające i przeciwzapalne. Oprócz tego przyprawa reguluje pracę układu trawiennego i pobudza narządy do produkcji soków trawiennych. Innym zastosowaniem medycznym gorczycy jest jej wykorzystanie do niwelowania dolegliwości reumatycznych. Ziarna stanowią podstawowy składnik farmakologiczny różnych środków, które stosuje się przy tego typu stanach chorobowych. Przyprawą wypełnia się również poduszki gorczycowe – specjalne woreczki, które przynoszą ulgę osobom cierpiącym na reumatyzm. Dodatkowo czarna gorczyca pomaga zwalczyć infekcje gardła, działa antybakteryjnie i obniża ciśnienie krwi.

Pamiętać jednak należy, że czarna gorczyca powinna być spożywana z umiarem. Nadmierne lub długotrwałe jedzenie przyprawy może doprowadzić do podrażnienia błony śluzowej żołądka oraz uszkodzenia nerek.

Wykorzystanie czarnej gorczycy w kuchni

Czarna gorczyca stanowi podstawę do ostrych odmian musztard. Te świetnie komponują się z czerwonym, dobrze doprawionym mięsem. Sama gorczyca dobrze nada charakteru marynatom i octowym zalewom. Wykorzystać ją można między innymi podczas przyrządzania ogórków konserwowych, kapusty kiszonej lub marynowanych grzybów. Gorczycą warto przyprawić również samodzielnie robione wędliny, domowy majonez i różnego rodzaju sałatki lub surówki. Gorczyca czarna znajduje również zastosowanie w przepisach kuchni orientalnych. Używa się jej chociażby do zrobienia tradycyjnego indyjskiego sosu chutney oraz curry.

Do czego warto dodać gorczycę czarną?

• Musztarda
• Majonez
• Chutney
• Ogórki konserwowe z chili
• Ostre grzybki marynowane

Czy wiesz, że…?

Czarna gorczyca może u niektórych osób wywołać podrażnienia skóry. Z tego względu zaleca się ostrożnie stosować różne płukanki lub okłady z wykorzystaniem przyprawy. Właściwości gorczycy (zarówno czarnej jak i białej) wynikają z zawartości synapiny w ziarnach. Co ciekawe, gorczyca czarna mimo swojego ostrego smaku, pozbawiona jest jednak zapachu.

Nie należy mylić gorczycy czarnej z brązową. Tę drugą uzyskuje się z kapusty sitowatej (łac. Brassica juncea).

Wojciech Chentkiewicz

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę