Gorczyca czarna - zastosowanie i właściwości

Gorczyca czarna w porównaniu do odmiany białej charakteryzuje się zdecydowanie wyrazistszym i ostrzejszym smakiem. Zawarte w ziarnach substancje nie tylko jednak urozmaicają różne potrawy, ale także pomagają zwalczyć rozmaite problemy zdrowotne. Warto jednak wiedzieć, że spożyta w nadmiarze gorczyca czarna może okazać się niebezpieczna!

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Czarna odmiana gorczycy znajduje zastosowanie w sztuce kulinarnej oraz farmaceutyce od tysięcy lat. W dawnych czasach wierzono, że mikstura przyrządzona z tej rośliny pobudza męskie instynkty oraz zapewnia szczęśliwe życie świeżo upieczonym małżonkom. Dziś gorczyca czarna używana jest głównie jako przyprawa do dań ostrych, a także jako cenny środek zwalczający różnorodne dolegliwości żołądkowe.

Gorczyca czarna – opis ogólny

Ten rodzaj gorczycy pozyskiwany jest z dojrzałych łuszczyn kapusty czarnej (łac. Brassica nigra), która porasta niemal całą Europę, zdecydowaną większość krajów Azji i część Afryki północnej. Obecnymi liderami produkcji przyprawy są takie państwa, jak Dania, Belgia, Holandia, Luksemburg, Wielka Brytania oraz Francja. Kapusta czarna to roślina z rodziny kapustowatych. Osiąga ona wysokość od 50 do 250 centymetrów. Jej łodygę porastają ciemnozielone liście o poszarpanych krawędziach. Kwitnące latem kwiaty są niewielkich rozmiarów i przybierają wyrazistą żółtą barwę. Owocem kapusty czarnej jest okrągła łuszczyna, wewnątrz której znajdują się ciemne ziarenka gorczycy.

Właściwości lecznicze gorczycy czarnej

Podobnie jak w przypadku gorczycy białej, odmiana czarna wykazuje szereg właściwości leczniczych. Przede wszystkim przyprawę wykorzystuje się do zwalczenia różnych dolegliwości żołądkowych. Ziarna łuszczyny kapusty czarnej przynoszą ulgę chociażby w przypadku niestrawności, nieżytu jelit, zaparć, a nawet stanów zapalnych żołądka. Gorczyca czarna wykazuje działanie przeczyszczające i przeciwzapalne. Oprócz tego przyprawa reguluje pracę układu trawiennego i pobudza narządy do produkcji soków trawiennych. Innym zastosowaniem medycznym gorczycy jest jej wykorzystanie do niwelowania dolegliwości reumatycznych. Ziarna stanowią podstawowy składnik farmakologiczny różnych środków, które stosuje się przy tego typu stanach chorobowych. Przyprawą wypełnia się również poduszki gorczycowe – specjalne woreczki, które przynoszą ulgę osobom cierpiącym na reumatyzm. Dodatkowo czarna gorczyca pomaga zwalczyć infekcje gardła, działa antybakteryjnie i obniża ciśnienie krwi.

Pamiętać jednak należy, że czarna gorczyca powinna być spożywana z umiarem. Nadmierne lub długotrwałe jedzenie przyprawy może doprowadzić do podrażnienia błony śluzowej żołądka oraz uszkodzenia nerek.

Wykorzystanie czarnej gorczycy w kuchni

Czarna gorczyca stanowi podstawę do ostrych odmian musztard. Te świetnie komponują się z czerwonym, dobrze doprawionym mięsem. Sama gorczyca dobrze nada charakteru marynatom i octowym zalewom. Wykorzystać ją można między innymi podczas przyrządzania ogórków konserwowych, kapusty kiszonej lub marynowanych grzybów. Gorczycą warto przyprawić również samodzielnie robione wędliny, domowy majonez i różnego rodzaju sałatki lub surówki. Gorczyca czarna znajduje również zastosowanie w przepisach kuchni orientalnych. Używa się jej chociażby do zrobienia tradycyjnego indyjskiego sosu chutney oraz curry.

Do czego warto dodać gorczycę czarną?

• Musztarda
• Majonez
• Chutney
• Ogórki konserwowe z chili
• Ostre grzybki marynowane

Czy wiesz, że…?

Czarna gorczyca może u niektórych osób wywołać podrażnienia skóry. Z tego względu zaleca się ostrożnie stosować różne płukanki lub okłady z wykorzystaniem przyprawy. Właściwości gorczycy (zarówno czarnej jak i białej) wynikają z zawartości synapiny w ziarnach. Co ciekawe, gorczyca czarna mimo swojego ostrego smaku, pozbawiona jest jednak zapachu.

Nie należy mylić gorczycy czarnej z brązową. Tę drugą uzyskuje się z kapusty sitowatej (łac. Brassica juncea).

Wojciech Chentkiewicz

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji