Gołąbki z ziemniakami w sosie śmietanowym

Tradycyjne gołąbki mają farsz z mięsa mielonego z ryżem i są podawane z sosem pomidorowym. Jednak w niektórych regionach Polski na stole królują gołąbki z ziemniaczanym farszem. Doskonale się one komponują z sosem śmietanowo-grzybowym. Farsz można podkręcić dodając podsmażony boczek.

Gołąbki z ziemniakami w sosie śmietanowymGołąbki z ziemniakami w sosie śmietanowym
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

Sos śmietanowy:

  • 1 cebula
  • 50 g suszonych grzybów
  • 350 ml śmietanki 30 proc.
  • 1 łyżka masła
  • sól, pierz

Przepis

  • Główkę kapusty oczyścić i po wykrojeniu głąba ugotować na półmiękko w osolonej wodzie. Następnie oderwać liście i lekko je pobić. Ugotowane, przetarte ziemniaki wymieszać z podsmażoną cebulą i pokrojonym jajkiem na twardo.
  • Tak przygotowany farsz kłaść na liście kapusty i zawijać nadając im formę koperty.
  • Gołąbki obsmażyć, po czym zalać sosem śmietanowym i dusić 30-40 minut.

Sos śmietanowy:

  • Suszone grzyby zalać wodą, odstawić na godzinę, a następnie ugotować w wodzie w której się moczyły.
  • Cebulę obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę.
  • Następnie wlać wodę z grzybami i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Zagotować.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki