Gołąbki z ziemniakami, dynią i boczkiem

Wyśmienita, jesienna wersja popularnej potrawy.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.daylicooking.pl

Gołąbki to jedne z klasyków polskiej kuchni. Mięsno-ryżowe farsz zawinięty w liście kapusty, podany z sosem grzybowym lub pomidorowym, to sycące i pyszne danie dla całej rodziny. Małgorzata Kijowska, autorka bloga "Daylicooking", proponuje przygotowanie gołąbków z farszu z ziemniaków, dyni i boczku. Koniecznie wypróbujcie!

Składniki:
1 kapusta
1 kg ziemniaków ugotowanych (najlepiej dzień wcześniej)
0,5 kg surowych ziemniaków
150-200 g wędzonego boczku
10-15 cm środkowej części pora
1 szklanka obranej i pokrojonej w niewielką kostkę dyni
sól do smaku
Dodatkowo do podania:
1 ostra papryczka
2-3 dymki ze szczypiorem
garść pomidorków koktajlowych
2-3 łyżki oleju

Na początek przygotowujemy kapustę. Obieramy z wierzchnich, brzydszych liści. Wycinamy lekko ostrym nożem głąb. Nacinamy kapustę wokół niego - będzie łatwiej zdjąć sparzone liście. W dużym garnku zagotowujemy wodę i wkładamy do niej kapustę. Na delikatnym ogniu obgotowujemy ją, a właściwie parzymy, aż liście zaczną odchodzić. Jeśli dobrze ponacinamy głąb kapusty, wtedy liście same odejdą, wystarczy je tylko wyjąć z wody. Wyjęte z wody liście studzimy lekko, a następnie ścinamy najgrubsze nerwy. Jeśli liście będą dobrze sparzone, podgotowane, to gołąbki będą krócej dusić się w piekarniku.

Kiedy liście kapusty będę gotowe, przygotowujemy farsz. Pora kroimy w cienkie plasterki (pierścionki właściwie). Boczek kroimy w średniej wielkości kostkę, podsmażamy - wytapiamy na średnim ogniu tłuszcz. Dodajemy pora i przesmażamy krótko. Na końcu dodajemy dynię, mieszamy również krótko przesmażając. Powinna tylko się zeszklić. Ugotowane i obrane ziemniaki gnieciemy tłuczkiem lub mielimy przez maszynkę. Surowe ziemniaki obieramy, płuczemy i ścieramy na drobnej jarzynowej tarce. Po dokładnym odciśnięciu ich z wody, dodajemy do ugotowanych i łączymy. Dodajemy dynię. Mieszamy i przyprawiamy solą do smaku.

Tak przygotowany farsz nakładamy na sparzone liście i zwijamy w tradycyjny sposób: zakładamy lekko do środka boki i rolujemy wzdłuż. Zawinięte układamy w lekko natłuszczonej olejem brytfance (lub naczyniu żaroodpornym). Dobrze jest na dnie ułożyć liście kapusty, wtedy nie grozi nam, że część gołąbków przywrze do dna.

Gołąbki przykrywamy (można użyć kawałka folii aluminiowej, stroną błyszczącą ku gołąbkom) zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 40-60 minut. Kapusta powinna być odpowiednio miękka.

Po wyjęciu z piekarnika pozwolić gołąbkom przestygnąć odrobinę, gdyż farsz może być luźny. Wystarczy jednak, ze gołąbki nabiorą temperatury odpowiedniej do jedzenia, a farsz ładnie zwiąże.

Gołąbki są w smaku dość delikatne, więc idealnie, zamiast tradycyjnego sosu, będą pasowały małe pikantne pomidorki.

Papryczkę przekrawamy, wycinamy gniazdo nasienne, płuczemy w zimnej wodzie. Osuszoną siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy olej, na gorący wrzucamy papryczkę wraz z połówkami pomidorków i posiekany drobno szczypiorek wraz z dymką. Krótko zasmażamy na większym ogniu. Pomidory powinny tylko lekko się podsmażyć, a nie rozpaść. Układamy je na gołąbkach.

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯