- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 szklanka suchej kaszy gryczanej (namoczonej wcześniej przez godzinę)
- 50 g ugotowanego ryżu
- 1 cebula
- grzyby leśne (np. w połączeniu: 1 szklanka namoczonych przez noc grzybów suszonych i 250 g grzybów leśnych)
- 1-2 łyżki masła
- 1 spora kapusta
- ok. 100 ml śmietany 12 proc.
- 3 łyżeczki mąki
- przyprawy: tymianek, majeranek, sól, pieprz, bazylia
- 200 ml bulionu
- woda z moczenia grzybów
Przepis
W misce łączymy odcedzoną kaszę, ryż i mięso mielone. Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na maśle. Grzyby kroimy w drobną kostkę (zostawiając wodę z moczenia suszonych). Dodajemy 1/3 grzybów na patelnię i smażymy kilka minut, aż odparuje nadmiar płynów. Dodajemy do farszu i obficie doprawiamy przyprawami.
Przepis
Następnie na maśle smażymy przez chwilę resztę grzybów i przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami, odstawiamy na bok. Kapustę nacinamy nożem przy głąbie i umieszczamy w garnku z wodą. Zagotowujemy i delikatnie odrywamy liście, przekładamy je do zimnej wody. Następnie zawijamy farsz w liście kapusty, lekko uszkodzonymi lub z twardą łodygą wykładamy dno większego garnka. Gołąbki ciasno układamy zawinięciem do dołu. Całość zalewamy wodą z moczenia grzybów oraz bulionem. Wrzucamy resztę podsmażonych grzybów, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 1,5 godziny (aż kapusta będzie miękka).
Przepis
Po tym czasie odlewamy powstały sos do osobnego garnka i łączymy go dokładnie z mąką. Dodajemy śmietanę i zagotowujemy. Powstałym sosem zalewamy z powrotem gołąbki, a następnie serwujemy.