Gołąbki z kaszą i ryżem

Obraz

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 szklanka suchej kaszy gryczanej (namoczonej wcześniej przez godzinę)
  • 50 g ugotowanego ryżu
  • 1 cebula
  • grzyby leśne (np. w połączeniu: 1 szklanka namoczonych przez noc grzybów suszonych i 250 g grzybów leśnych)
  • 1-2 łyżki masła
  • 1 spora kapusta
  • ok. 100 ml śmietany 12 proc.
  • 3 łyżeczki mąki
  • przyprawy: tymianek, majeranek, sól, pieprz, bazylia
  • 200 ml bulionu
  • woda z moczenia grzybów

Przepis

W misce łączymy odcedzoną kaszę, ryż i mięso mielone. Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na maśle. Grzyby kroimy w drobną kostkę (zostawiając wodę z moczenia suszonych). Dodajemy 1/3 grzybów na patelnię i smażymy kilka minut, aż odparuje nadmiar płynów. Dodajemy do farszu i obficie doprawiamy przyprawami.

Przepis

Następnie na maśle smażymy przez chwilę resztę grzybów i przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami, odstawiamy na bok. Kapustę nacinamy nożem przy głąbie i umieszczamy w garnku z wodą. Zagotowujemy i delikatnie odrywamy liście, przekładamy je do zimnej wody. Następnie zawijamy farsz w liście kapusty, lekko uszkodzonymi lub z twardą łodygą wykładamy dno większego garnka. Gołąbki ciasno układamy zawinięciem do dołu. Całość zalewamy wodą z moczenia grzybów oraz bulionem. Wrzucamy resztę podsmażonych grzybów, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 1,5 godziny (aż kapusta będzie miękka).

Przepis

Po tym czasie odlewamy powstały sos do osobnego garnka i łączymy go dokładnie z mąką. Dodajemy śmietanę i zagotowujemy. Powstałym sosem zalewamy z powrotem gołąbki, a następnie serwujemy.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna