Trwa ładowanie...
d25xo45
02-09-2016 15:59

Gołąbki z kaszą i ryżem

Przepis
5.0
(1 głos)
Oceń:
d25xo45
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Składniki
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 szklanka suchej kaszy gryczanej (namoczonej wcześniej przez godzinę)
  • 50 g ugotowanego ryżu
  • 1 cebula
  • grzyby leśne (np. w połączeniu: 1 szklanka namoczonych przez noc grzybów suszonych i 250 g grzybów leśnych)
  • 1-2 łyżki masła
  • 1 spora kapusta
  • ok. 100 ml śmietany 12 proc.
  • 3 łyżeczki mąki
  • przyprawy: tymianek, majeranek, sól, pieprz, bazylia
  • 200 ml bulionu
  • woda z moczenia grzybów
Przepis

W misce łączymy odcedzoną kaszę, ryż i mięso mielone. Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na maśle. Grzyby kroimy w drobną kostkę (zostawiając wodę z moczenia suszonych). Dodajemy 1/3 grzybów na patelnię i smażymy kilka minut, aż odparuje nadmiar płynów. Dodajemy do farszu i obficie doprawiamy przyprawami.

Następnie na maśle smażymy przez chwilę resztę grzybów i przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami, odstawiamy na bok. Kapustę nacinamy nożem przy głąbie i umieszczamy w garnku z wodą. Zagotowujemy i delikatnie odrywamy liście, przekładamy je do zimnej wody. Następnie zawijamy farsz w liście kapusty, lekko uszkodzonymi lub z twardą łodygą wykładamy dno większego garnka. Gołąbki ciasno układamy zawinięciem do dołu. Całość zalewamy wodą z moczenia grzybów oraz bulionem. Wrzucamy resztę podsmażonych grzybów, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 1,5 godziny (aż kapusta będzie miękka).

Po tym czasie odlewamy powstały sos do osobnego garnka i łączymy go dokładnie z mąką. Dodajemy śmietanę i zagotowujemy. Powstałym sosem zalewamy z powrotem gołąbki, a następnie serwujemy.

Gołąbki z kaszą i ryżem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d25xo45
d25xo45
d25xo45
d25xo45
Więcej tematów
d25xo45