Gołąbki z kaszą jęczmienną
Gołąbki z kaszą jęczmienną, duszone na kapuście kiszonej to niezwykle smaczna wersja gołąbków. Kapusta kiszona nadaje im ciekawego posmaku i aromatu – sprawdź, jakie są pyszne. Przepis pochodzi z bloga "Daylicooking".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
- 1 większa kapusta
- około 1 kg wieprzowiny – u mnie pół na pół karkówki i łopatki
- 1 szklanka suchej kaszy jęczmiennej
- 1 średnia cebula
- 2 większe ząbki czosnku
- 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3-4 łyżki zielonej cebulki
- sól według smaku
- 2 łyżeczki grubo mielonego lub młotkowanego pieprzu
- 1 lekko czubata łyżka suszonego majeranku
- 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki
Na kapustę pod gołąbki:
- około 300 g kiszonej kapusty
- 1 średnia cebula
- 1 większy ząbek czosnku
- 1-2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru
- mielony pieprz do smaku
- mielone ziele angielskie na czubku noża
- Na początek przygotuj kapustę: obgotuj ją i oddziel liście.
- Do dużego garnka wlej wodę mniej więcej do połowy wysokości, bo pamiętaj, że kapusta jest spora i może wyprzeć wodę poza krawędź garnka. Wodę pod przykryciem zagotuj.
- W tym czasie usuń zewnętrzne, uszkodzone liście z kapusty i ostrym nożem postaraj się wykroić głąb jak najgłębiej. To sprawi, że kapusta szybciej się obgotuje, a tobie łatwiej i sprawniej będzie oddzielać pojedyncze liście.
- Kiedy woda się zagotuje, ostrożnie włóż do garnka kapustę. Pozwól jej się obgotowywać na niezbyt mocnym ogniu i zdejmuj ostrożnie (aby się nie poparzyć) odrywające się liście.
- Ostrym nożem ścinaj grube "nerwy" z każdego liścia. Jeśli liść jest jeszcze bardzo twardy, to możesz go włożyć do garnka jeszcze na chwilę, ale nie przesadź z czasem. Liść nie może być całkowicie miękki, bo potem, podczas duszenia zacznie się rozpadać.
- Następnie przygotuj masę mięsną na gołąbki. Kaszę dokładnie wypłucz – najlepiej na dużym sicie. Następnie przełóż do garnka, dodaj 2 szklanki wody, sól do smaku oraz łyżkę oleju. Postaw na ogniu, zagotuj, a następnie zmniejsz ogień na minimum i pod przykryciem gotuj około 12 minut. W tym czasie nie mieszaj kaszy, nie zaglądaj do niej. Po ugotowaniu odstaw do wystygnięcia.
- Cebulę i czosnek obierz i posiekaj drobno.
- Do mielonego mięsa dodaj przyprawy, sól, natkę pietruszki, zieloną cebulkę, cebulę i czosnek. Wlej około 50 ml zimnej wody i wszystko razem dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj wystudzoną kaszę i połącz wszystko mieszając.
- Przepis na kapustę kiszona do gołąbków: Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i posiekaj.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż krótko cebulę i czosnek – powinno się to tylko lekko zezłocić.
- Na dno naczynia do zapiekania wyłóż podduszoną kapustę.
- Następnie na kapuście poukładaj zwinięte gołąbki – możesz całość podlać niewielką ilością wody, wystarczy pół szklanki.
- Naczynie przykryj pokrywką lub papierem pergaminowym, który łatwo zawiniesz na brzegach.
- Wstaw gołąbki do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i zapiekaj całość przez około godzinę. Po tym czasie sprawdź czy kapusta jest już miękka. Jeśli nie, to zmniejsz moc piekarnika do 160 st. C i dopiecz je do miękkości – również pod przykryciem.
- Następnie dodaj kapustę wraz z cukrem, pieprzem i zielem angielskim. Mieszając podsmażaj przez około 3-4 minuty i przypraw solą do smaku.
Zobacz też przepis na domowe falafele
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze