WAŻNE
TERAZ

Szef KOWR z PSL spotykał się z założycielem Dawtony tuż przed wybuchem afery CPK

Gołąbki z kaszą jęczmienną

Gołąbki z kaszą jęczmienną, duszone na kapuście kiszonej to niezwykle smaczna wersja gołąbków. Kapusta kiszona nadaje im ciekawego posmaku i aromatu – sprawdź, jakie są pyszne. Przepis pochodzi z bloga "Daylicooking".

Gołąbki z kaszą jęczmiennąGołąbki z kaszą jęczmienną
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • 1 większa kapusta
  • około 1 kg wieprzowiny – u mnie pół na pół karkówki i łopatki
  • 1 szklanka suchej kaszy jęczmiennej
  • 1 średnia cebula
  • 2 większe ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3-4 łyżki zielonej cebulki
  • sól według smaku
  • 2 łyżeczki grubo mielonego lub młotkowanego pieprzu
  • 1 lekko czubata łyżka suszonego majeranku
  • 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki

Na kapustę pod gołąbki:

  • około 300 g kiszonej kapusty
  • 1 średnia cebula
  • 1 większy ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • mielony pieprz do smaku
  • mielone ziele angielskie na czubku noża

Przepis

  • Na początek przygotuj kapustę: obgotuj ją i oddziel liście.
  • Do dużego garnka wlej wodę mniej więcej do połowy wysokości, bo pamiętaj, że kapusta jest spora i może wyprzeć wodę poza krawędź garnka. Wodę pod przykryciem zagotuj.
  • W tym czasie usuń zewnętrzne, uszkodzone liście z kapusty i ostrym nożem postaraj się wykroić głąb jak najgłębiej. To sprawi, że kapusta szybciej się obgotuje, a tobie łatwiej i sprawniej będzie oddzielać pojedyncze liście.
  • Kiedy woda się zagotuje, ostrożnie włóż do garnka kapustę. Pozwól jej się obgotowywać na niezbyt mocnym ogniu i zdejmuj ostrożnie (aby się nie poparzyć) odrywające się liście.
  • Ostrym nożem ścinaj grube "nerwy" z każdego liścia. Jeśli liść jest jeszcze bardzo twardy, to możesz go włożyć do garnka jeszcze na chwilę, ale nie przesadź z czasem. Liść nie może być całkowicie miękki, bo potem, podczas duszenia zacznie się rozpadać.
  • Następnie przygotuj masę mięsną na gołąbki. Kaszę dokładnie wypłucz – najlepiej na dużym sicie. Następnie przełóż do garnka, dodaj 2 szklanki wody, sól do smaku oraz łyżkę oleju. Postaw na ogniu, zagotuj, a następnie zmniejsz ogień na minimum i pod przykryciem gotuj około 12 minut. W tym czasie nie mieszaj kaszy, nie zaglądaj do niej. Po ugotowaniu odstaw do wystygnięcia.
  • Cebulę i czosnek obierz i posiekaj drobno.
  • Do mielonego mięsa dodaj przyprawy, sól, natkę pietruszki, zieloną cebulkę, cebulę i czosnek. Wlej około 50 ml zimnej wody i wszystko razem dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj wystudzoną kaszę i połącz wszystko mieszając.
  • Przepis na kapustę kiszona do gołąbków: Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i posiekaj.
  • Na patelni rozgrzej olej i podsmaż krótko cebulę i czosnek – powinno się to tylko lekko zezłocić.
  • Na dno naczynia do zapiekania wyłóż podduszoną kapustę.
  • Następnie na kapuście poukładaj zwinięte gołąbki – możesz całość podlać niewielką ilością wody, wystarczy pół szklanki.
  • Naczynie przykryj pokrywką lub papierem pergaminowym, który łatwo zawiniesz na brzegach.
  • Wstaw gołąbki do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i zapiekaj całość przez około godzinę. Po tym czasie sprawdź czy kapusta jest już miękka. Jeśli nie, to zmniejsz moc piekarnika do 160 st. C i dopiecz je do miękkości – również pod przykryciem.
  • Następnie dodaj kapustę wraz z cukrem, pieprzem i zielem angielskim. Mieszając podsmażaj przez około 3-4 minuty i przypraw solą do smaku.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości