Gołąbki z kaszą jęczmienną

Gołąbki z kaszą jęczmienną, duszone na kapuście kiszonej to niezwykle smaczna wersja gołąbków. Kapusta kiszona nadaje im ciekawego posmaku i aromatu – sprawdź, jakie są pyszne. Przepis pochodzi z bloga "Daylicooking".

Gołąbki z kaszą jęczmiennąGołąbki z kaszą jęczmienną
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • 1 większa kapusta
  • około 1 kg wieprzowiny – u mnie pół na pół karkówki i łopatki
  • 1 szklanka suchej kaszy jęczmiennej
  • 1 średnia cebula
  • 2 większe ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3-4 łyżki zielonej cebulki
  • sól według smaku
  • 2 łyżeczki grubo mielonego lub młotkowanego pieprzu
  • 1 lekko czubata łyżka suszonego majeranku
  • 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki

Na kapustę pod gołąbki:

  • około 300 g kiszonej kapusty
  • 1 średnia cebula
  • 1 większy ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • mielony pieprz do smaku
  • mielone ziele angielskie na czubku noża

Przepis

  • Na początek przygotuj kapustę: obgotuj ją i oddziel liście.
  • Do dużego garnka wlej wodę mniej więcej do połowy wysokości, bo pamiętaj, że kapusta jest spora i może wyprzeć wodę poza krawędź garnka. Wodę pod przykryciem zagotuj.
  • W tym czasie usuń zewnętrzne, uszkodzone liście z kapusty i ostrym nożem postaraj się wykroić głąb jak najgłębiej. To sprawi, że kapusta szybciej się obgotuje, a tobie łatwiej i sprawniej będzie oddzielać pojedyncze liście.
  • Kiedy woda się zagotuje, ostrożnie włóż do garnka kapustę. Pozwól jej się obgotowywać na niezbyt mocnym ogniu i zdejmuj ostrożnie (aby się nie poparzyć) odrywające się liście.
  • Ostrym nożem ścinaj grube "nerwy" z każdego liścia. Jeśli liść jest jeszcze bardzo twardy, to możesz go włożyć do garnka jeszcze na chwilę, ale nie przesadź z czasem. Liść nie może być całkowicie miękki, bo potem, podczas duszenia zacznie się rozpadać.
  • Następnie przygotuj masę mięsną na gołąbki. Kaszę dokładnie wypłucz – najlepiej na dużym sicie. Następnie przełóż do garnka, dodaj 2 szklanki wody, sól do smaku oraz łyżkę oleju. Postaw na ogniu, zagotuj, a następnie zmniejsz ogień na minimum i pod przykryciem gotuj około 12 minut. W tym czasie nie mieszaj kaszy, nie zaglądaj do niej. Po ugotowaniu odstaw do wystygnięcia.
  • Cebulę i czosnek obierz i posiekaj drobno.
  • Do mielonego mięsa dodaj przyprawy, sól, natkę pietruszki, zieloną cebulkę, cebulę i czosnek. Wlej około 50 ml zimnej wody i wszystko razem dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj wystudzoną kaszę i połącz wszystko mieszając.
  • Przepis na kapustę kiszona do gołąbków: Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i posiekaj.
  • Na patelni rozgrzej olej i podsmaż krótko cebulę i czosnek – powinno się to tylko lekko zezłocić.
  • Na dno naczynia do zapiekania wyłóż podduszoną kapustę.
  • Następnie na kapuście poukładaj zwinięte gołąbki – możesz całość podlać niewielką ilością wody, wystarczy pół szklanki.
  • Naczynie przykryj pokrywką lub papierem pergaminowym, który łatwo zawiniesz na brzegach.
  • Wstaw gołąbki do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i zapiekaj całość przez około godzinę. Po tym czasie sprawdź czy kapusta jest już miękka. Jeśli nie, to zmniejsz moc piekarnika do 160 st. C i dopiecz je do miękkości – również pod przykryciem.
  • Następnie dodaj kapustę wraz z cukrem, pieprzem i zielem angielskim. Mieszając podsmażaj przez około 3-4 minuty i przypraw solą do smaku.
Wybrane dla Ciebie
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯