Trwa ładowanie...
d2i3lgc
21-12-2022 11:55

Gołąbki z kaszą jęczmienną

Przepis

Gołąbki z kaszą jęczmienną, duszone na kapuście kiszonej to niezwykle smaczna wersja gołąbków. Kapusta kiszona nadaje im ciekawego posmaku i aromatu – sprawdź, jakie są pyszne. Przepis pochodzi z bloga "Daylicooking".

d2i3lgc
3.7
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Daylicooking
Źródło: Daylicooking
Składniki
  • 1 większa kapusta
  • około 1 kg wieprzowiny – u mnie pół na pół karkówki i łopatki
  • 1 szklanka suchej kaszy jęczmiennej
  • 1 średnia cebula
  • 2 większe ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3-4 łyżki zielonej cebulki
  • sól według smaku
  • 2 łyżeczki grubo mielonego lub młotkowanego pieprzu
  • 1 lekko czubata łyżka suszonego majeranku
  • 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki

Na kapustę pod gołąbki:

  • około 300 g kiszonej kapusty
  • 1 średnia cebula
  • 1 większy ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • mielony pieprz do smaku
  • mielone ziele angielskie na czubku noża
Przepis
  • Na początek przygotuj kapustę: obgotuj ją i oddziel liście.
  • Do dużego garnka wlej wodę mniej więcej do połowy wysokości, bo pamiętaj, że kapusta jest spora i może wyprzeć wodę poza krawędź garnka. Wodę pod przykryciem zagotuj.
  • W tym czasie usuń zewnętrzne, uszkodzone liście z kapusty i ostrym nożem postaraj się wykroić głąb jak najgłębiej. To sprawi, że kapusta szybciej się obgotuje, a tobie łatwiej i sprawniej będzie oddzielać pojedyncze liście.
  • Kiedy woda się zagotuje, ostrożnie włóż do garnka kapustę. Pozwól jej się obgotowywać na niezbyt mocnym ogniu i zdejmuj ostrożnie (aby się nie poparzyć) odrywające się liście.
  • Ostrym nożem ścinaj grube "nerwy" z każdego liścia. Jeśli liść jest jeszcze bardzo twardy, to możesz go włożyć do garnka jeszcze na chwilę, ale nie przesadź z czasem. Liść nie może być całkowicie miękki, bo potem, podczas duszenia zacznie się rozpadać.
  • Następnie przygotuj masę mięsną na gołąbki. Kaszę dokładnie wypłucz – najlepiej na dużym sicie. Następnie przełóż do garnka, dodaj 2 szklanki wody, sól do smaku oraz łyżkę oleju. Postaw na ogniu, zagotuj, a następnie zmniejsz ogień na minimum i pod przykryciem gotuj około 12 minut. W tym czasie nie mieszaj kaszy, nie zaglądaj do niej. Po ugotowaniu odstaw do wystygnięcia.
  • Cebulę i czosnek obierz i posiekaj drobno.
  • Do mielonego mięsa dodaj przyprawy, sól, natkę pietruszki, zieloną cebulkę, cebulę i czosnek. Wlej około 50 ml zimnej wody i wszystko razem dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj wystudzoną kaszę i połącz wszystko mieszając.
  • Przepis na kapustę kiszona do gołąbków: Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i posiekaj.
  • Na patelni rozgrzej olej i podsmaż krótko cebulę i czosnek – powinno się to tylko lekko zezłocić.
  • Na dno naczynia do zapiekania wyłóż podduszoną kapustę.
  • Następnie na kapuście poukładaj zwinięte gołąbki – możesz całość podlać niewielką ilością wody, wystarczy pół szklanki.
  • Naczynie przykryj pokrywką lub papierem pergaminowym, który łatwo zawiniesz na brzegach.
  • Wstaw gołąbki do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i zapiekaj całość przez około godzinę. Po tym czasie sprawdź czy kapusta jest już miękka. Jeśli nie, to zmniejsz moc piekarnika do 160 st. C i dopiecz je do miękkości – również pod przykryciem.
  • Następnie dodaj kapustę wraz z cukrem, pieprzem i zielem angielskim. Mieszając podsmażaj przez około 3-4 minuty i przypraw solą do smaku.

Zobacz też przepis na domowe falafele

  Daylicooking
Źródło: Daylicooking
Gołąbki z kaszą jęczmienną
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2i3lgc
d2i3lgc
d2i3lgc
d2i3lgc
Więcej tematów
d2i3lgc