Gołąbki jak u mamy czy z kuchni "MasterChefa". Danie z ryżem, które zna każdy Polak

Ryż, kapusta, mięso i obowiązkowo sos do podania - dobrze znamy wygląd tradycyjnych gołąbków, ale nie każdy opanował nie tak łatwą sztukę ich przygotowywania. Niezbędny do tego klasycznego polskiego dania jest oczywiście ryż - o tym przekonali się uczestnicy programu "MasterChef" w 10. odcinku szóstej edycji. Wcześniej, mieli okazję spotkać się ze swoimi bliskim, którzy wcieli się w rolę sous chefa. Kto poradził sobie najlepiej?

Gołąbki to klasyk polskiej kuchni. Najlepszy smak zapewni dobrze ugotowany ryż i jakościowe mięso.
Źródło zdjęć: © iStock.com

Kuchnia domowa zdecydowanie kojarzy nam się z potrawami mamy lub babci. Nic więc dziwnego, że w ostatnim odcinku kulinarnego show z Magdą Gessler w jury, producenci zaprosili do kuchni mamy i innych bliskich uczestników. Pojawiła się nawet mamy Matteo Brunetti i Lorka Zediu, które musiały pokonać długą drogę, aby móc gotować z synami. Uczestnicy mieli do wyboru dwie skrzynki ze składnikami konkursowych dań - jedna z nich była bezpieczniejszą opcją, bo szklane ścianki pokazywały zawartość, a z kolei druga-drewniana była dla zawodników totalną niespodzianką. Wspólne gotowanie dla jednego wybrańca okazało się przepustką do wejścia na balkon, a tym samym okazją na zapewnienie sobie miejsca w kolejnym odcinku. Najlepiej spisał się Mateusz Zielonka. Pozostała szóstka przystąpiła do drugiej konkurencji, w której punktem najważniejszym był ryż.

Gołąbki, sushi, a może risotto?

Po krótkiej chwili w spiżarni uczestnicy przystąpili do gołąbków. Tak naprawdę, ile regionów i domów, tyle receptur na to iście polskie danie. Przykładowo na Podkarpaciu robi się je z ziemniaczanym farszem, a w centralnej części kraju muszą być podane z sosem pomidorowym. Matteo, rodowity Włoch, połączył surowy ryż z mięsem, co wywołało niemałą konsternację Michela Morana. Z kolei Natalia postanowiła zrezygnować z mięsa i postawiła na wegańską wersję. Początkowo pomysł 22-latki pochwaliła Magda Gessler, ale po degustacji zmieniła zdanie. W tej turze tryumfował Mateusz Guncel z Bytomia. 20-latek podał dwie wersje gołąbków i oczarował jury. Pozostała piątka trafiła do dogrywki. W niej także pojawił się ryż - o czym uczestnicy dowiedzieli się, podnosząc tajemniczej skrzynki i wysypując sypki produkt. Ten, po uprzątnięciu, trafił do schroniska dla zwierząt. Zadaniem eliminacyjnym było przygotowanie sushi. Japoński przysmak przysporzył jednak kilku problemów - Gaja źle ugotowała ryż, a Natalia przygotowała zbyt małe kawałki. Jurorzy podjęli jednak decyzję, że na balkon nie trafili Matteo i Grażyna Kuroń, a w walce o jedno wolne miejsce musieli zrobić... risotto. Z tą potrawą lepiej poradził sobie 27-letni operator dronów. Grażyna, mimo dużych chęci i tradycji gotowania w rodzinie, musiała pożegnać się z programem i biletem do Australii.

Jak zrobić gołąbki idealne?

Niezmiernie ważny jest wybór odpowiedniej kapusty. Im delikatniejsza, tym gołąbki będą smaczniejsze. Tradycyjnie gołąbki robi się z kapusty białej. Najpierw należy pozbyć się wierzchnich, grubych liści (nie musisz ich wyrzucać - wiele gospodyń wykłada nimi garnek). Z główki wycinamy głąb i wkładamy ją do zagotowanej wody z solą (woda powinna pokryć całą kapustę).

Druga sprawa - farsz. Najczęściej robi się z mięsa mielonego - oprócz wieprzowego może być to mięso wołowe, z indyka czy zająca (to ostatnie doskonale smakuje w połączeniu z ziemniakami i suszonymi śliwkami). Zamiast (albo oprócz) mięsa możemy wykorzystać grzyby, natomiast zamiast ryżu - kaszę (np. jaglaną, gryczaną, jęczmienną). Gołąbki z farszem ziemniaczanym noszą nazwę "hołubci". Gołąbki będą najsmaczniejsze, jeśli zadbamy o to, by farsz był soczysty, dobrze doprawiony i miękki - nie może być suchy, twardy i zbity.

Farsz kładziemy na liściu, brzegi zakładamy do środka i zwijamy w rulon. Żeby gołąbki się nie rozpadły, przed ugotowaniem można je związać bawełnianą nitką, którą usuwa się przed podaniem. Ważne, aby gołąbki ułożyć w garnku ściśle, dzięki czemu się nie rozwiną. Gotujemy je w wodzie, najlepiej z dodatkiem kawałeczków warzyw oraz przypraw, albo w rosole. Czas gotowania to ok. 30-60 minut, aż kapusta będzie miękka (młoda kapusta gotuje się krócej). Według uznania gołąbki podajemy z sosem pomidorowym lub grzybowym.

Wybrane dla Ciebie
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji