Trwa ładowanie...

Gołąbki – inspiracje, najczęstsze problemy

Gołąbki są jedną z potraw, które uznawane są za nasze narodowe. W czym tak naprawdę kryje się sekret ich popularności? Liście kapusty, mielone mięso i ryż to przecież nic nadzwyczajnego. A jednak. Razem tworzą idealne połączenie! Zrobienie dobrych gołąbków dla wielu wydaje się karkołomnym zadaniem. Jeśli jednak znajdziemy rozwiązanie najczęstszych problemów, z pewnością danie to będzie u nas częściej gościło.

GołąbkiGołąbkiŹródło: Adobe Stock, fot: brent Hofacker
d2grh6m
d2grh6m

Po pierwsze – odpowiednie przygotowanie liści kapusty

Aby zrobić gołąbki, musimy zacząć od przygotowania liści kapusty. W tym celu należy wybrać młodą, jędrną i zwartą kapustę. Najpierw dobrze ją myjemy. Następnie wycinamy głąb.

W dużym garnku zagotowujemy wodę i wkładamy do niej nabitą na widelec od strony wyciętego głąba kapustę. Drugim widelcem delikatnie ściągamy całe liście kapusty, które pod wpływem temperatury ładnie odchodzą. Liście odkładamy na duży talerz.

Kolejnym etapem przygotowywania liści kapusty na gołąbki jest wycinanie z nich stwardniałych zgrubień, zwanych nerwami. Dzięki temu liście nie będą pękać w trakcie zawijania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gołąbki inne niż wszystkie

Po drugie – przepis na idealny farsz

Farsz do gołąbków to nic innego jak mielone mięso połączone z ryżem. Jedni przygotowują go z surowego ryżu, inni przed dodaniem do mięsa, lekko ten ryż podgotowują. Są również wersje z kaszą gryczaną czy z dodatkiem grzybów. Również mięso może być różne – od wieprzowego, przez drobiowe, po baraninę. W wersji wegańskiej można w ogóle pominąć składnik mięsny.

d2grh6m

Często farsz wychodzi nam suchy i twardy. Jest jednak sposób na to, by taki nie był. Można do niego dodać np. bulion czy też jajko – całe lub samo żółtko. Wtedy farsz będzie bardziej soczysty, a jednocześnie nie będzie się rozpadał.

Aby przygotować idealny farsz, potrzebne nam więc będą:

  • 350g mięsa mielonego,
  • 250 g ryżu,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżka ostrej papryki,
  • sól i pieprz do smaku.

Ryż gotujemy al dente w osolonej wodzie. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i doprawiamy. Farsz jest gotowy.

d2grh6m

Po trzecie – zawijamy i gotujemy

Powstały farsz należy nałożyć na liście kapusty i zawinąć je niczym grubiutkie naleśniki. W tym przypadku warto pamiętać, że więcej wcale nie znaczy lepiej. Wystarczą 1-2 łyżki farszu uformowanego w kulkę, z której zrobimy krótki wałek. Jeśli damy za dużo nadzienia, utrudnimy sobie zawijanie liści kapusty, a całość zacznie rozpadać się w trakcie gotowania. Niektórzy przed włożeniem gołąbków do garnka dodatkowo przewiązują je nitką.

Gotowanie gołąbków Adobe Stock
Gotowanie gołąbkówŹródło: Adobe Stock

Z kolei jeśli chodzi o gotowanie, to należy robić to w szerokim garnku albo też w naczyniu żaroodpornym, jeśli wolimy robić je w piekarniku. Nasze gołąbki nie powinny pływać w wodzie czy sosie, aby zachowały swoją formę. Dlatego też należy na dnie naczynia umieścić liście kapusty, a na nich ułożyć gołąbki jeden obok drugiego. W trakcie gotowania nie powinniśmy ich mieszać.

d2grh6m

Po czwarte – podajemy

Gołąbki zazwyczaj podajemy w pomidorowym sosie. Można przygotować go osobno albo w tym samym naczyniu, w którym robią się gołąbki. W tym celu przygotowujemy:

  • 500 g pomidorów,
  • 300 ml bulionu mięsnego,
  • sól i pieprz,
  • szczyptę cukru,
  • posiekaną natkę pietruszki.

Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Nasiona usuwamy, a resztę kroimy w kostkę. W garnku lub naczyniu żaroodpornym mamy już ułożone liście kapusty, a na nich zawinięte gołąbki. Na nie wykładamy pomidory i zalewamy wszystko bulionem. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Można również dodać ulubione zioła. Gotujemy na wolnym ogniu do godziny. Jeśli danie robimy w naczyniu żaroodpornym, wstawiamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy maksymalnie przez godzinę pod przykryciem. Zbyt długie gotowanie czy pieczenie może doprowadzić do rozpadania się gołąbków i wypadania z nich farszu.

d2grh6m

Jeśli powstały sos ma niezadowalającą konsystencję, możemy zagęścić go odrobiną mąki wymieszaną ze śmietaną. Gołąbki podajemy z ziemniakami, polewamy je sosem i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Tradycyjne gołąbki zachwycają smakiem i aromatem. Ich przygotowanie wymaga nieco uwagi i cierpliwości, ale z pewnością są one tego warte.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2grh6m
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2grh6m
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj