Gołąbki – inspiracje, najczęstsze problemy
Gołąbki są jedną z potraw, które uznawane są za nasze narodowe. W czym tak naprawdę kryje się sekret ich popularności? Liście kapusty, mielone mięso i ryż to przecież nic nadzwyczajnego. A jednak. Razem tworzą idealne połączenie! Zrobienie dobrych gołąbków dla wielu wydaje się karkołomnym zadaniem. Jeśli jednak znajdziemy rozwiązanie najczęstszych problemów, z pewnością danie to będzie u nas częściej gościło.
Po pierwsze – odpowiednie przygotowanie liści kapusty
Aby zrobić gołąbki, musimy zacząć od przygotowania liści kapusty. W tym celu należy wybrać młodą, jędrną i zwartą kapustę. Najpierw dobrze ją myjemy. Następnie wycinamy głąb.
W dużym garnku zagotowujemy wodę i wkładamy do niej nabitą na widelec od strony wyciętego głąba kapustę. Drugim widelcem delikatnie ściągamy całe liście kapusty, które pod wpływem temperatury ładnie odchodzą. Liście odkładamy na duży talerz.
Kolejnym etapem przygotowywania liści kapusty na gołąbki jest wycinanie z nich stwardniałych zgrubień, zwanych nerwami. Dzięki temu liście nie będą pękać w trakcie zawijania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gołąbki inne niż wszystkie
Po drugie – przepis na idealny farsz
Farsz do gołąbków to nic innego jak mielone mięso połączone z ryżem. Jedni przygotowują go z surowego ryżu, inni przed dodaniem do mięsa, lekko ten ryż podgotowują. Są również wersje z kaszą gryczaną czy z dodatkiem grzybów. Również mięso może być różne – od wieprzowego, przez drobiowe, po baraninę. W wersji wegańskiej można w ogóle pominąć składnik mięsny.
Często farsz wychodzi nam suchy i twardy. Jest jednak sposób na to, by taki nie był. Można do niego dodać np. bulion czy też jajko – całe lub samo żółtko. Wtedy farsz będzie bardziej soczysty, a jednocześnie nie będzie się rozpadał.
Aby przygotować idealny farsz, potrzebne nam więc będą:
- 350g mięsa mielonego,
- 250 g ryżu,
- 1 cebula,
- 1 łyżka oleju,
- 1 jajko,
- 1 łyżka majeranku,
- 1 łyżka ostrej papryki,
- sól i pieprz do smaku.
Ryż gotujemy al dente w osolonej wodzie. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i doprawiamy. Farsz jest gotowy.
Po trzecie – zawijamy i gotujemy
Powstały farsz należy nałożyć na liście kapusty i zawinąć je niczym grubiutkie naleśniki. W tym przypadku warto pamiętać, że więcej wcale nie znaczy lepiej. Wystarczą 1-2 łyżki farszu uformowanego w kulkę, z której zrobimy krótki wałek. Jeśli damy za dużo nadzienia, utrudnimy sobie zawijanie liści kapusty, a całość zacznie rozpadać się w trakcie gotowania. Niektórzy przed włożeniem gołąbków do garnka dodatkowo przewiązują je nitką.
Z kolei jeśli chodzi o gotowanie, to należy robić to w szerokim garnku albo też w naczyniu żaroodpornym, jeśli wolimy robić je w piekarniku. Nasze gołąbki nie powinny pływać w wodzie czy sosie, aby zachowały swoją formę. Dlatego też należy na dnie naczynia umieścić liście kapusty, a na nich ułożyć gołąbki jeden obok drugiego. W trakcie gotowania nie powinniśmy ich mieszać.
Po czwarte – podajemy
Gołąbki zazwyczaj podajemy w pomidorowym sosie. Można przygotować go osobno albo w tym samym naczyniu, w którym robią się gołąbki. W tym celu przygotowujemy:
- 500 g pomidorów,
- 300 ml bulionu mięsnego,
- sól i pieprz,
- szczyptę cukru,
- posiekaną natkę pietruszki.
Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Nasiona usuwamy, a resztę kroimy w kostkę. W garnku lub naczyniu żaroodpornym mamy już ułożone liście kapusty, a na nich zawinięte gołąbki. Na nie wykładamy pomidory i zalewamy wszystko bulionem. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Można również dodać ulubione zioła. Gotujemy na wolnym ogniu do godziny. Jeśli danie robimy w naczyniu żaroodpornym, wstawiamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy maksymalnie przez godzinę pod przykryciem. Zbyt długie gotowanie czy pieczenie może doprowadzić do rozpadania się gołąbków i wypadania z nich farszu.
Jeśli powstały sos ma niezadowalającą konsystencję, możemy zagęścić go odrobiną mąki wymieszaną ze śmietaną. Gołąbki podajemy z ziemniakami, polewamy je sosem i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Tradycyjne gołąbki zachwycają smakiem i aromatem. Ich przygotowanie wymaga nieco uwagi i cierpliwości, ale z pewnością są one tego warte.