Gofry belgijskie – jak je zrobić w domu? Sprawdzony przepis na chrupiące gofry jak z lokalu

Gofry belgijskie to słodka i nietuzinkowa przekąska. Gęste ciasto drożdżowe po upieczeniu staje się chrupiące i doskonale smakuje z owocami bądź bitą śmietaną.

Gofry belgijskie. Prosty i sprawdzony przepis
Źródło zdjęć: © Getty Images
Anna Podlaska
oprac.  Anna Podlaska

Dla wszystkich miłośników gofrów belgijskich mamy prosty przepis. Do przygotowania potrzebne będą drożdże. Mogą być zarówno suche, jak i tradycyjne, świeże. Jeśli nie masz pod ręką drożdży, możesz je zrobić w domu! Tutaj znajdziesz sposób, jak zrobić domowe drożdże.

Gofry belgijskie – składniki:

• 230 g masła (roztopione i ostudzone)
• 2 szklanki mąki pszennej
• 3 duże jajka (roztrzepane)
• 1/3 szklanki letniego mleka
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
• 2 łyżeczki drożdży suchych (8g) lub 16 g drożdży świeżych
• 1 szklanka cukru perłowego

Jak przygotować gofry belgijskie?

W średniej wielkości misce należy połączyć mokre składniki, czyli roztopione masło, roztrzepane jajka, mleko i ekstrakt z wanilii. Następnie do miski należy dodać mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami. Jeżeli używamy drożdży świeżych, należy wcześniej rozpuścić je w ciepłym (nie gorącym) mleku.

Wszystkie składniki należy wymieszać, aby powstała gładka masa. Można posłużyć się mikserem. Tak powstałe ciasto należy odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Miskę przykryć czystą ściereczką. Kiedy ciasto podwoi objętość, należy wsypać do niego perłowy cukier i z grubsza wymieszać. Następnie gofry należy smażyć w mocno rozgrzanej gofrownicy przez kilka minut, aż uzyskają złoty kolor.

Usmażone gofry najlepiej wyłożyć na chwilę na kratkę kuchenną, wtedy zrobią się bardzo chrupiące. Gofry belgijskie najlepiej podawać ze świeżymi owocami lub bitą śmietaną. Ponieważ same w sobie są słodkie, nie trzeba obsypywać ich dodatkowo cukrem.

Zobacz także: Najpopularniejsze francuskie desery

Chcesz się podzielić z nami swoim kulinarnym odkryciem? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów