Gofry belgijskie – jak je zrobić w domu? Sprawdzony przepis na chrupiące gofry jak z lokalu
Gofry belgijskie to słodka i nietuzinkowa przekąska. Gęste ciasto drożdżowe po upieczeniu staje się chrupiące i doskonale smakuje z owocami bądź bitą śmietaną.
Dla wszystkich miłośników gofrów belgijskich mamy prosty przepis. Do przygotowania potrzebne będą drożdże. Mogą być zarówno suche, jak i tradycyjne, świeże. Jeśli nie masz pod ręką drożdży, możesz je zrobić w domu! Tutaj znajdziesz sposób, jak zrobić domowe drożdże.
Gofry belgijskie – składniki:
• 230 g masła (roztopione i ostudzone)
• 2 szklanki mąki pszennej
• 3 duże jajka (roztrzepane)
• 1/3 szklanki letniego mleka
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
• 2 łyżeczki drożdży suchych (8g) lub 16 g drożdży świeżych
• 1 szklanka cukru perłowego
Jak przygotować gofry belgijskie?
W średniej wielkości misce należy połączyć mokre składniki, czyli roztopione masło, roztrzepane jajka, mleko i ekstrakt z wanilii. Następnie do miski należy dodać mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami. Jeżeli używamy drożdży świeżych, należy wcześniej rozpuścić je w ciepłym (nie gorącym) mleku.
Wszystkie składniki należy wymieszać, aby powstała gładka masa. Można posłużyć się mikserem. Tak powstałe ciasto należy odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Miskę przykryć czystą ściereczką. Kiedy ciasto podwoi objętość, należy wsypać do niego perłowy cukier i z grubsza wymieszać. Następnie gofry należy smażyć w mocno rozgrzanej gofrownicy przez kilka minut, aż uzyskają złoty kolor.
Usmażone gofry najlepiej wyłożyć na chwilę na kratkę kuchenną, wtedy zrobią się bardzo chrupiące. Gofry belgijskie najlepiej podawać ze świeżymi owocami lub bitą śmietaną. Ponieważ same w sobie są słodkie, nie trzeba obsypywać ich dodatkowo cukrem.
Zobacz także: Najpopularniejsze francuskie desery
Chcesz się podzielić z nami swoim kulinarnym odkryciem? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl