Gofry belgijskie – jak je zrobić w domu? Sprawdzony przepis na chrupiące gofry jak z lokalu

Gofry belgijskie to słodka i nietuzinkowa przekąska. Gęste ciasto drożdżowe po upieczeniu staje się chrupiące i doskonale smakuje z owocami bądź bitą śmietaną.

Gofry belgijskie. Prosty i sprawdzony przepis
Źródło zdjęć: © Getty Images
Anna Podlaska
oprac.  Anna Podlaska

Dla wszystkich miłośników gofrów belgijskich mamy prosty przepis. Do przygotowania potrzebne będą drożdże. Mogą być zarówno suche, jak i tradycyjne, świeże. Jeśli nie masz pod ręką drożdży, możesz je zrobić w domu! Tutaj znajdziesz sposób, jak zrobić domowe drożdże.

Gofry belgijskie – składniki:

• 230 g masła (roztopione i ostudzone)
• 2 szklanki mąki pszennej
• 3 duże jajka (roztrzepane)
• 1/3 szklanki letniego mleka
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
• 2 łyżeczki drożdży suchych (8g) lub 16 g drożdży świeżych
• 1 szklanka cukru perłowego

Jak przygotować gofry belgijskie?

W średniej wielkości misce należy połączyć mokre składniki, czyli roztopione masło, roztrzepane jajka, mleko i ekstrakt z wanilii. Następnie do miski należy dodać mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami. Jeżeli używamy drożdży świeżych, należy wcześniej rozpuścić je w ciepłym (nie gorącym) mleku.

Wszystkie składniki należy wymieszać, aby powstała gładka masa. Można posłużyć się mikserem. Tak powstałe ciasto należy odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Miskę przykryć czystą ściereczką. Kiedy ciasto podwoi objętość, należy wsypać do niego perłowy cukier i z grubsza wymieszać. Następnie gofry należy smażyć w mocno rozgrzanej gofrownicy przez kilka minut, aż uzyskają złoty kolor.

Usmażone gofry najlepiej wyłożyć na chwilę na kratkę kuchenną, wtedy zrobią się bardzo chrupiące. Gofry belgijskie najlepiej podawać ze świeżymi owocami lub bitą śmietaną. Ponieważ same w sobie są słodkie, nie trzeba obsypywać ich dodatkowo cukrem.

Zobacz także: Najpopularniejsze francuskie desery

Chcesz się podzielić z nami swoim kulinarnym odkryciem? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥