Gofry belgijskie – jak je zrobić w domu? Sprawdzony przepis na chrupiące gofry jak z lokalu

Gofry belgijskie to słodka i nietuzinkowa przekąska. Gęste ciasto drożdżowe po upieczeniu staje się chrupiące i doskonale smakuje z owocami bądź bitą śmietaną.

Gofry belgijskie. Prosty i sprawdzony przepis
Źródło zdjęć: © Getty Images
Anna Podlaska
oprac.  Anna Podlaska

Dla wszystkich miłośników gofrów belgijskich mamy prosty przepis. Do przygotowania potrzebne będą drożdże. Mogą być zarówno suche, jak i tradycyjne, świeże. Jeśli nie masz pod ręką drożdży, możesz je zrobić w domu! Tutaj znajdziesz sposób, jak zrobić domowe drożdże.

Gofry belgijskie – składniki:

• 230 g masła (roztopione i ostudzone)
• 2 szklanki mąki pszennej
• 3 duże jajka (roztrzepane)
• 1/3 szklanki letniego mleka
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
• 2 łyżeczki drożdży suchych (8g) lub 16 g drożdży świeżych
• 1 szklanka cukru perłowego

Jak przygotować gofry belgijskie?

W średniej wielkości misce należy połączyć mokre składniki, czyli roztopione masło, roztrzepane jajka, mleko i ekstrakt z wanilii. Następnie do miski należy dodać mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami. Jeżeli używamy drożdży świeżych, należy wcześniej rozpuścić je w ciepłym (nie gorącym) mleku.

Wszystkie składniki należy wymieszać, aby powstała gładka masa. Można posłużyć się mikserem. Tak powstałe ciasto należy odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Miskę przykryć czystą ściereczką. Kiedy ciasto podwoi objętość, należy wsypać do niego perłowy cukier i z grubsza wymieszać. Następnie gofry należy smażyć w mocno rozgrzanej gofrownicy przez kilka minut, aż uzyskają złoty kolor.

Usmażone gofry najlepiej wyłożyć na chwilę na kratkę kuchenną, wtedy zrobią się bardzo chrupiące. Gofry belgijskie najlepiej podawać ze świeżymi owocami lub bitą śmietaną. Ponieważ same w sobie są słodkie, nie trzeba obsypywać ich dodatkowo cukrem.

Zobacz także: Najpopularniejsze francuskie desery

Chcesz się podzielić z nami swoim kulinarnym odkryciem? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców