Drożdże dobre na wszystko

Już nasze prababki wiedziały, że na pryszcze najlepsze są drożdże. Wiedziano też o tym w Egipcie za czasów faraonów, gdzie dbające o gładką cerę pięknisie spożywały je z apetytem. Współczesna nauka również nie lekceważy ich leczniczych właściwości i zaleca drożdże jako lekarstwo przy różnych schorzeniach, np. przy pewnych chorobach skóry, cukrzycy, stanach zapalnych nerwów, rwie kulszowej i oczywiście przy trądziku.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Już nasze prababki wiedziały, że na pryszcze najlepsze są drożdże. Wiedziano też o tym w Egipcie za czasów faraonów, gdzie dbające o gładką cerę pięknisie spożywały je z apetytem. Współczesna nauka również nie lekceważy ich leczniczych właściwości i zaleca drożdże jako lekarstwo przy różnych schorzeniach, np. przy pewnych chorobach skóry, cukrzycy, stanach zapalnych nerwów, rwie kulszowej i oczywiście przy trądziku.

Jak wiadomo drożdże należą do ogromnej rodziny grzybów. Rozmnażają się przez pączkowanie tak szybko, że z tego tempa ich rozwoju wzięło się powiedzenie "rosnąć jak na drożdżach". Ale na tym nie kończą się ich zalety. Drożdże też mają duże właściwości odżywcze. Zawierają witaminy z grupy B, estergol (prowitamina D), węglowodany, białka i trochę tłuszczów. Ponadto - mnóstwo związków mineralnych, bardzo potrzebnych nam mikroelementów, np. chrom i selen.

Drożdże warto więc jadać. Ale jak?

**Niektórzy ich amatorzy spożywają drozdże na surowo, uważając że w takiej postaci są one najbardziej wartościowe. Okazuje się, że jest akurat odwrotnie i surowe drożdże bardziej szkodzą niż pomagają. Surowe, to znaczy żywe, są aktywne jeszcze przez jakiś czas w ludzkim organizmie i pobierają z niego witaminy, którymi się żywią. Żeby tego nie czyniły, trzeba je przed zjedzeniem sparzyć wrzącą wodą lub mlekiem, albo upiec w chlebie, cieście czy jakimś innym przysmaku. W takiej postaci nie zaszkodzą już nikomu, lecz przeciwnie - mogą pomóc naszym organizmom.

Na co należy zwracać uwagę przy kupowaniu drożdży?

Oczywiście, na ich świeżość. Tradycyjne piekarskie drożdże powinny być lekko wilgotne i mieć żółtawą lub szarą barwę oraz specyficzny zapach. Jeśli na ich powierzchni pojawi się biały nalot, to nie znaczy, że drożdże się zepsuły. Nalot trzeba po prostu zetrzeć, po czym drożdże można spokojnie używać.

Zepsute drożdże są miękkie, lepkie, mają zapach stęchlizny i smak melasy. Wyrzucamy je natychmiast. Nie nadają się też do użycia drożdże mocno popękane i suche.

Niektóre gospodynie przechowują drożdże w zamrażarce, uważając, że dzięki temu produkt ten dłużej zachowa świeżość. Nic bardziej błędnego.

Drożdże nie znoszą ani zbyt niskich, ani wysokich temperatur, gdyż zabijają one ich właściwości fermentacyjne. Jeśli chcemy przechowywać drożdże w lodówce, to najlepiej na samym jej dnie, w szczelnie zakręconym słoiczku.

Nasze prababki piły drożdże rozpuszczone w gorącym mleku, by mieć piękną cerę. A swym znerwicowanym mężom podawały je w smakowitym cieście z pełnym przekonaniem, że pyszne drożdżówki złagodzą obyczaje największego nawet nerwusa. Nie musiały przy tym wiedzieć, że jest to zasługa witaminy B, której pełno w drożdżach. Wystarczało ich praktyczne doświadczenie, z którego dzisiaj też warto skorzystać.

MWM

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja