Możesz zrobić pyszne gofry bez gofrownicy. Wystarczy ta patelnia

Gofry bez gofrownicy – pomyślisz, że to może jakiś tani chwyt marketingowy, tymczasem to jak najbardziej możliwe do zrobienia. Wystarczy mieć odpowiednią patelnię. Już objaśniamy szczegóły.

gofryGofry z patelni są równie smaczne, jak te z gofrownicy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Sama jeszcze do niedawna łapałam się na tym, że zjadłabym gofra, ale nie miałam w domu gofrownicy. Musiałam więc obchodzić się smakiem, albo płacić horrendalne pieniądze w budce z goframi. Nie miałam pojęcia, że gofry można także zrobić na patelni. Możesz w tym celu użyć patelni grillowej, choć efekt nie będzie taki sam – ciastko będzie miało raczej formę dużego naleśnika aniżeli gofra. Możesz także pokusić się o zakup specjalnej patelni do gofrów, która posiada specjalne wżłobienia, dzięki którym uzyskasz małe, okrągłe gofry z charakterystyczną, uwielbianą przez miłośników gofrów kratką. Podczas jednego smażenia możesz zrobić aż siedem takich małych placuszków. Patelnia wykonana jest z aluminium i posiada nieprzywierającą powłokę. Nadaje się do wszystkich rodzajów kuchenek, w tym do płyt indukcyjnych. Kosztuje 159 zł, czyli tyle, co niezła gofrownica. Dlaczego więc warto ją kupić? Na pewno zajmuje mniej miejsca, możesz przechowywać ja z innymi patelniami. Jest też bardziej wszechstronna, poza goframi, można przygotowywać na niej np. małe naleśniki.

Pamiętaj, że gofry możesz przyrządzić także na patelni grillowej. Wspominaliśmy już o tym, że placki nie będą miały co prawda kształtu gofra, ale za to będą na tyle duże, że bez problemu pomieszczą wszystko, co najbardziej lubimy. Z jajkiem sadzonym, grillowaną szynką i pomidorami włącznie.

Przepis na gofry z patelni

Przepis na gofry z patelni nie różni się od tego tradycyjnego. Składniki i proporcje są takie same.

Składniki:

·      2 szklanki mąki

·      2 szklanki mleka

·      2 jaja (białka i żółtka osobno)

·      2 łyżki cukru

·      1/3 szklanki oleju

·      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

·      szczypta soli

Sposób przygotowania:

Białka ubij na sztywną pianę. Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia. Przesyp ją do żółtek. Dodaj mleko, olej, cukier, sól i zmiksuj na gładkie ciasto. Na końcu dodaj białko i delikatnie połącz je z resztą ciasta. Smaż na rozgrzanej patelni, na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony.

Najczęstsze wątpliwości przy robieniu gofrów

Co z tymi białkami? Czy rzeczywiście trzeba je ubijać? Tak, jeśli chcesz, by twoje gofry były puszyste. Kluczowe jest, by białka były ubite na sztywno i delikatnie, na końcu połączone z ciastem. W przeciwnym razie piana straci swoją sprężystość i nie spełni zadania, jakim jest odpowiednie spulchnienie ciasta na gofry.

Co z solą? Czy muszę dodawać sól do ciasta na słodkie gofry? Warto tak właśnie zrobić. Sól uplastycznia gluten w mące, dzięki czemu gofry (tak jak i naleśniki), stają się lepiej napowietrzone, bardziej puszyste. Po prostu smaczniejsze.

Jak studzić gofry? Gotowe gofry studź ponowo, np. układając je między dwiema szklankami lub poziomo, ale zapewniając cyrkulację powietrza, np. na kratce do pieczenia ciast. W ten sposób pozwolisz im odparować, dzięki temu będą bardziej kruche i chrupiące.

Wybrane dla Ciebie
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców