Możesz zrobić pyszne gofry bez gofrownicy. Wystarczy ta patelnia
Gofry bez gofrownicy – pomyślisz, że to może jakiś tani chwyt marketingowy, tymczasem to jak najbardziej możliwe do zrobienia. Wystarczy mieć odpowiednią patelnię. Już objaśniamy szczegóły.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Sama jeszcze do niedawna łapałam się na tym, że zjadłabym gofra, ale nie miałam w domu gofrownicy. Musiałam więc obchodzić się smakiem, albo płacić horrendalne pieniądze w budce z goframi. Nie miałam pojęcia, że gofry można także zrobić na patelni. Możesz w tym celu użyć patelni grillowej, choć efekt nie będzie taki sam – ciastko będzie miało raczej formę dużego naleśnika aniżeli gofra. Możesz także pokusić się o zakup specjalnej patelni do gofrów, która posiada specjalne wżłobienia, dzięki którym uzyskasz małe, okrągłe gofry z charakterystyczną, uwielbianą przez miłośników gofrów kratką. Podczas jednego smażenia możesz zrobić aż siedem takich małych placuszków. Patelnia wykonana jest z aluminium i posiada nieprzywierającą powłokę. Nadaje się do wszystkich rodzajów kuchenek, w tym do płyt indukcyjnych. Kosztuje 159 zł, czyli tyle, co niezła gofrownica. Dlaczego więc warto ją kupić? Na pewno zajmuje mniej miejsca, możesz przechowywać ja z innymi patelniami. Jest też bardziej wszechstronna, poza goframi, można przygotowywać na niej np. małe naleśniki.
Pamiętaj, że gofry możesz przyrządzić także na patelni grillowej. Wspominaliśmy już o tym, że placki nie będą miały co prawda kształtu gofra, ale za to będą na tyle duże, że bez problemu pomieszczą wszystko, co najbardziej lubimy. Z jajkiem sadzonym, grillowaną szynką i pomidorami włącznie.
Przepis na gofry z patelni
Przepis na gofry z patelni nie różni się od tego tradycyjnego. Składniki i proporcje są takie same.
Składniki:
· 2 szklanki mąki
· 2 szklanki mleka
· 2 jaja (białka i żółtka osobno)
· 2 łyżki cukru
· 1/3 szklanki oleju
· 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
· szczypta soli
Sposób przygotowania:
Białka ubij na sztywną pianę. Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia. Przesyp ją do żółtek. Dodaj mleko, olej, cukier, sól i zmiksuj na gładkie ciasto. Na końcu dodaj białko i delikatnie połącz je z resztą ciasta. Smaż na rozgrzanej patelni, na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony.
Najczęstsze wątpliwości przy robieniu gofrów
Co z tymi białkami? Czy rzeczywiście trzeba je ubijać? Tak, jeśli chcesz, by twoje gofry były puszyste. Kluczowe jest, by białka były ubite na sztywno i delikatnie, na końcu połączone z ciastem. W przeciwnym razie piana straci swoją sprężystość i nie spełni zadania, jakim jest odpowiednie spulchnienie ciasta na gofry.
Co z solą? Czy muszę dodawać sól do ciasta na słodkie gofry? Warto tak właśnie zrobić. Sól uplastycznia gluten w mące, dzięki czemu gofry (tak jak i naleśniki), stają się lepiej napowietrzone, bardziej puszyste. Po prostu smaczniejsze.
Jak studzić gofry? Gotowe gofry studź ponowo, np. układając je między dwiema szklankami lub poziomo, ale zapewniając cyrkulację powietrza, np. na kratce do pieczenia ciast. W ten sposób pozwolisz im odparować, dzięki temu będą bardziej kruche i chrupiące.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
WP Kuchnia na:
Wyłączono komentarze
Jako redakcja Wirtualnej Polski doceniamy zaangażowanie naszych czytelników w komentarzach. Jednak niektóre tematy wywołują komentarze wykraczające poza granice kulturalnej dyskusji. Dbając o jej jakość, zdecydowaliśmy się wyłączyć sekcję komentarzy pod tym artykułem.
Redakcja Wirtualnej Polski