Szybko się nie znudzą. Gofrownica dla całej rodziny
Jeśli szukasz pomysłu na smaczne i sycące śniadania na ciepło, doskonałym pomysłem będą gofry. Można je jeść zarówno na słodko, z ulubionymi konfiturami, jak i na wytrawnie – traktując go jak podstawę kanapki. Przygotowanie dobrej jakości gofrów nie jest trudne, jeśli masz dobry sprzęt.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
W tekście umieszczone zostały boksy promocyjne naszych Partnerów
Polecamy kilka urządzeń, które znacznie ułatwią przyrządzanie pożywnego i smacznego śniadania. To doskonała alternatywa dla zwykłych kanapek czy owsianki, a przygotowanie jej nie zajmuje więcej czasu.
Dla wszystkich domowników
Pierwszą rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę przy zakupie gofrownicy będzie rozmiar gofrownicy. Niewielki sprzęt idealnie sprawdzi się w mieszkaniu singla lub pary i pozwoli na szybkie przygotowanie jednego bądź dwóch gofrów. Niewielkie urządzenie z łatwością zmieści się w szafce i nie zajmuje dużo miejsca na blacie.
Niestety, niewielki rozmiar nie zawsze będzie zaletą. Jeśli masz dużą rodzinę, lepiej zaopatrzyć się w model, który jest w stanie przygotować cztery gofry na raz lub urządzenie wyposażone w formę dzielącą ciasto na sześć lub osiem trójkątnych kawałków.
Postaw na dużą moc
Zazwyczaj jakość gofrów zależy od przepisu i rodzaju wybranych składników, jednak kluczowy dla procesu ich przygotowywania jest również odpowiedni sprzęt. Prawdziwe gofry powinny być chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku oraz na tyle sztywne, by utrzymały wszystkie dodatki, na które akurat masz ochotę. Dlatego liczy się przede wszystkim odpowiednia moc gofrownicy, dzięki której osiągnie wymaganą przez ciebie temperaturę. Przyjmuje się, że najlepiej sprawdzają się modele pomiędzy 700 a 1300 W, choć dla wprawnych kucharzy nie powinno być problemem przygotowywanie masy, która odpowiednio wyrośnie na słabszym urządzeniu.
Powłoka nieprzywieralna to podstawa
Aby gofry były zawsze idealne i nie przyklejały się do tacek grzewczych, nie wystarczy wlać do masy więcej oleju. Nie musisz również ręcznie natłuszczać rowków. Trzeba wybrać model ze specjalną powłoką nieprzywierającą, która zapobiegnie przywieraniu. Oczywiście taka gofrownica wymaga specjalnej pielęgnacji. Przede wszystkim nie można skrobać powłoki metalowymi sztućcami, należy zastąpić je drewnianymi. Poza tym należy pamiętać, że powłoka zapobiega przywieraniu, a nie spaleniu potrawy. Jeśli gofry się przypalą, może to oddziaływać na płytę, która straci swoje właściwości.
Postaw na gofrownicę 3w1
Jeśli wielkość nie ma dla ciebie znaczenia, a dodatkowo potrzebujesz jeszcze więcej funkcji, warto zainteresować się urządzeniem, które możesz wykorzystywać na różne sposoby. Jest wiele urządzeń, które oferują specjalne nakładki zmieniające gofrownicę w opiekacz do kanapek lub elektryczny grill. Tego rodzaju sprzęt sprawdzi się więc nie tylko podczas przygotowywania śniadań, ale i przy podwieczorkach lub nawet obiadach. Wymienne tacki są jeszcze łatwiejsze w myciu, można je bowiem bez problemu włożyć pod bieżącą wodę.
W tekście umieszczone zostały boksy promocyjne naszych Partnerów
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.