Wakacyjne smakołyki na domową imprezę. Goście będą zachwyceni

Spotkania z przyjaciółmi i rodziną w przydomowym ogrodzie lub na działce kojarzą się przede wszystkim z grillowaniem, ale są też inne przysmaki, po które najchętniej sięgamy właśnie w okresie wakacyjnym. Dzięki niedrogim i prostym w obsłudze gadżetom możesz je przyrządzić samodzielnie i zachwycić gości.

Hot dogi są łatwe do przygotowania i mogą zawierać wiele ciekawych dodatkówHot dogi są łatwe do przygotowania i mogą zawierać wiele ciekawych dodatków
Źródło zdjęć: © Unsplash+ | Getty Images

Lato to czas plenerowych spotkań w gronie najbliższych, a towarzyszy im oczywiście smaczne jedzenie. Wielu osobom ciężko wyobrazić sobie imprezę na świeżym powietrzu bez zapachu i smaku grillowanej kiełbasy czy karkówki – w końcu grillowanie to nasz "sport" narodowy. Warto jednak wyjść poza tradycyjne ramy i zaproponować gościom inne smakołyki, które szczególnie chętnie spożywamy w okresie wakacyjnym. Można je łatwo przygotować dzięki niedrogim i prostym w obsłudze gadżetom.

Lody dla ochłody

Ten rym często rozbrzmiewa na polskich plażach, ale może również rozbrzmieć w twoim domu, jeśli zaopatrzysz się w maszynkę do robienia lodów. Ten gadżet samodzielnie zmiesza składniki i zamrozi lody bez pomocy zamrażarki. Najprostszy przepis to połączenie jajek i śmietany. Powstał w XVI w., a jego autorem jest florencki architekt – Bernardo Buontalenti. Te lody nazywamy miękkimi lub włoskimi. Są jeszcze twarde – gałkowe. Na przykład do zrobienia lodów waniliowych wystarczy wyciąg z wanilii, mleko, śmietana o zawartości tłuszczu min. 40 proc. i cukier. W sieci znajdziecie wiele przepisów i inspiracji. Często również producenci dołączają je wraz ze swoimi maszynkami.

Hot dogi takie, jak lubisz

Parówka umieszczona w bułce słusznie kojarzy się ze Stanami Zjednoczonymi, bo pierwsza budka z hot dogami powstała w 1871 r. na Coney Island. Jednak pierwsze hot dogi powstały dzięki niemieckim frankfurterkom, bo to właśnie tych kiełbasek używano do ich przyrządzenia. Klasyczny nowojorski hot dog składa się z bułki, kiełbaski, musztardy, keczupu i sosu cebulowego.

Tak naprawdę to hot doga możecie zaserwować na wiele różnych sposobów i są nawet restauracje, które dodają do niego trufle. Maszynki do hot dogów mają podobną moc i wynosi ona zazwyczaj od 350 do 380 W. Różnią się przede wszystkim tym, ile bułek i kiełbasek można podgrzać za jednym razem.

Wata cukrowa

Kolejny przysmak to uwielbiana szczególnie przez dzieci wata cukrowa. Choć sam cukier może nie jest najzdrowszy, to przecież mówimy o wakacjach, które są po to, by odpocząć i korzystać z życia. Pierwsza maszynka została zaprezentowana w 1897 r. i stworzyli ją dentysta William Morrison oraz producent cukierków – John Wharton. W 1904 r. zaprezentowano ją na Wystawie Światowej w Saint Louis i na słodki przysmak skusiło się prawie 70 tys. zwiedzających. Maszynki kosztują ok. 100 zł.

Zasada działania jest prosta – urządzenie roztapia cukier do płynnej postaci, wirówka wzbija krople w powietrze, a te tworzą cienkie nitki nawijane na patyk. Są też specjalne barwniki smakowe, które można zmieszać z cukrem, by nadać wacie np. owocowego smaku.

Gofry lepsze niż nad morzem

Ostatnia na naszej liście jest gofrownica. Gofry chyba najbardziej kojarzą nam się z wypoczynkiem w nadmorskich kurortach, ale dzięki temu urządzeniu możecie poczuć powiew morskiej bryzy w swoim ogrodzie. Największe gofrownice pozwalają przygotować nawet do 6 gofrów jednocześnie. Masa jest prosta i szybka do przygotowania. Gofry możesz połączyć m.in. z lodami.

Przy zakupie gofrownicy warto zwrócić uwagę na jej moc i ta powinna mieścić się w przedziale od 700 do 1300 W. Wtedy możecie mieć pewność, że przysmak wyjdzie taki, jak trzeba – chrupiący z zewnątrz i miękki wewnątrz, a także na tyle sztywny, by pomieścić wszystkie dodatki. Warto też wybrać urządzenie z powłoką teflonową lub ceramiczną. Gofry nie będą przywierać i dobrze się nagrzeją.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości