Pyszne, chrupiące gofry. Sekret tkwi w dobrej gofrownicy

Z dżemem lub lodami, a może na wytrawnie z szynką i serem – gofry to na tyle uniwersalne danie, że można je jeść na wiele sposobów, wszystko zależy od przepisu. Aby każdorazowo smakowały jak najlepiej, warto postawić na dobrej jakości gofrownicę.

gofryNa słodko, czy na wytrawnie?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jeżeli szukasz pomysłu na szybkie, smaczne i sycące śniadanie na ciepło, gofry nadadzą się idealnie. Przygotowanie nie jest trudne, jeśli masz w zanadrzu odpowiedni sprzęt.

Pierwszą rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę przy zakupie będzie przede wszystkim rozmiar gofrownicy i kształt gotowych gofrów. Do dyspozycji masz zarówno niewielkie modele pozwalające na przygotowanie dwóch średniej wielkości placków, jak i gofrownice pozwalającą przygotować cztery, a nawet osiem gofrów za jednym zamachem.

Jaka moc gofrownicy?

Przyjmuje się, że idealna gofrownica powinna mieć moc powyżej 1000 W. Tylko tego typu urządzenie jest w stanie zagwarantować, że gofry będą chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Gofrownice niskiej jakości mogą mieć problem z należytym rozgrzaniem się, przez co ciasto wychodzi gumowate i blade, a gofry uginają się pod ciężarem dodatków.

Podczas zakupu cena bywa równie ważna co moc wybranego modelu. Wybierając wersję budżetową ryzykujesz większą awaryjność sprzętu lub to, że urządzenie nie będzie działać poprawnie, nierównomiernie przypiekając gofry z obu stron. Warto wybrać model z regulacją mocy, dzięki której dopasujesz smak świeżo wypieczonych gofrów do swoich preferencji.

gofry
Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku © Unsplash.com

Sekret dobrych gofrów

Jeśli twoja gofrownica nie spełnia wszystkich wymagań, być może rozwiązaniem nie jest wymiana, a dobór odpowiednich składników. Dobre ciasto na gofry powinno być nieco gęstsze od ciasta naleśnikowego, najlepiej o konsystencji śmietany. Po wylaniu n tackę powinno bez problemu rozlać się w każdą szczecinę. Jeżeli po otwarciu urządzenia ciasto nie wyrosło bądź jest blade, trzeba nieco rozcieńczyć masę. Jeżeli twoja gofrownica ma moc w granicach 700-800 W, warto również dodać do ciasta odrobinę proszku do pieczenia. W ten sposób ciasto będzie zdecydowanie pulchniejsze.

Coś więcej niż gofry

Praktyczną alternatywą dla gofrownicy będzie urządzenie z wymiennymi tackami w różnych kształtach, które w razie potrzeby zmieni gofrownicę w opiekacz do kanapek albo elektryczny grill. Takie rozwiązanie sprawi, że śniadania i kolacje będą zdecydowanie bardziej urozmaicone.

Gofry są na tyle uniwersalne, że każdy znajdzie swoje ulubione dodatki. Jedni preferują proste połączenia z cukrem lub dżemem, inni wolą bitą śmietanę i owoce, a jeszcze inni miód. Nic oczywiście nie stoi na przeszkodzie, by przygotować dania wytrawne, na przykład kanapki z gofrem bez cukru zamiast chleba.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają