Jak zrobić chrupiące gofry? Smakują jak z budki nad morzem
Gofry to jeden z ulubionych ulicznych deserów, zwłaszcza w sezonie wiosenno-letnim, gdy Polacy masowo zajadają się kratkowanymi waflami wzbogaconymi owocami i bitą śmietaną. Prawdziwe gofry powinny mieć chrupiącą skórkę oraz delikatne, wilgotne wnętrze. Co zrobić, by taki efekt osiągnąć w domu?
Skąd się wzięły gofry?
Gofry przybyły do nas z zachodniej Europy. W Belgii czy Francji już w średniowieczu ceniono płaskie ciastka wypiekane w żeliwnych formach ogrzewanych w gorącym popiele palenisk. Jednak specjał, który formą przypomina dzisiejsze gofry, narodził się dopiero w XVIII wieku, prawdopodobnie w belgijskim mieście Liège. Jego autorem miał być osobisty kucharz miejscowego biskupa, wielkiego miłośnika słodkości, znudzonego tradycyjnymi łakociami. Tutejsze gofry są dość ciężkie i mają charakterystyczny, zaokrąglony kształt. Muszą posiadać niezbędny składnik – granulki cukru perłowego, które podczas pieczenia topią się i nadają ciastkom karmelowego smaku i aromatu.
Gofry belgijskie
Jeszcze sławniejsze są gofry brukselskie, lżejsze i delikatniejsze, ale również posiadające chrupiącą skórkę. Wbrew nazwie pochodzą z Gandawy, gdzie od 1839 r. były sprzedawane przez Maximiliena Consaela, właściciela obwoźnej, ale luksusowej cukierni. Prawdziwą furorę na całym świecie gofry brukselskie zaczęły robić w połowie XX w., zwłaszcza po wystawie EXPO w Nowym Jorku, na której po udekorowane bitą śmietaną i truskawkami wafle ustawiały się długie kolejki.
Zobacz też: Idealny przepis na gofry, lepsze niż nad morzem
W minionym stuleciu przysmak upowszechnił się również w Polsce, m.in. na Warmii i Mazurach, gdzie dużą popularnością cieszyły się gofry pruskie, dziś figurujące na liście produktów tradycyjnych ministerstwa rolnictwa. Wiele tutejszych gospodarstw posiadało żeliwne gofrownice, zwane żelazkami, składające się z dwóch płaskich, okrągłych form złączonych zawiasami, z wypustkami w fajerce, którą można umieścić bezpośrednio nad ogniem. Czas wypieku mierzono… modlitwą "Zdrowaś Mario" – po jej wypowiedzeniu przewracano formę na drugą stronę.
Jak zrobić chrupiące gofry?
Bez względu na rodzaj gofrów najważniejszą ich cechą powinna być chrupiąca skórka. Jak ją uzyskać?
Gofry chrupiące - jaką mąkę wybrać?
Gofry możemy przygotować z mąki pszennej, owsianej, orkiszowej, migdałowej czy kukurydzianej. Im niższy typ mąki, tym gofry będą lżejsze i delikatniejsze. Warto pamiętać, że mąki bezglutenowe nie klei się tak dobrze jak pszenna.
Istotne są też proporcje dodatków. W większości przepisów pojawia się taka sama ilość mąki i mleka, które jednak bywa też częściowo zastępowane gazowaną wodą mineralną, co ma zapewnić później gofrom pożądaną chrupkość. Mleko krowie możemy zastąpić napojem roślinnym - sojowym, owsianym czy migdałowym. Bardzo ważna jest również świeżość jajek. Jak ją sprawdzić? Wystarczy włożyć jajko do naczynia z wodą. Jeśli leży na dnie, nadaje się do przyrządzania gofrów.
Jak zrobić ciasto na chrupiące gofry?
Wszystkie składniki należy zmiksować na gładką masę, jednak nie powinno to trwać zbyt długo, gdyż intensywne ubijanie powoduje wydzielanie glutenu, którego nadmiar sprawi, że wypiek stanie się ciężki i gumowaty. Pamiętajmy też, że pianę z ubitych białek dodajemy do ciasta na samym końcu. Po wymieszaniu warto je odstawić na pół godziny.
Chrupiące gofry - jaką gofrownicę wybrać?
Do osiągnięcia pożądanej chrupkości naszego specjału niezbędna jest też odpowiednia gofrownica. W sklepach nie brakuje tego typu urządzeń. Które wybrać?
Najważniejszy parametr to moc gofrownicy. Zasada jest prosta – im wyższa, tym efekt końcowy będzie bardziej zadowalający. Tanie urządzenia o mocy 500-600 W nie tylko długo się nagrzewają, ale również nie zapewniają zwykle wypiekom chrupiącej skórki. Pod tym względem najlepsze są gofrownice o mocy powyżej 1200 W.
Warto zwrócić uwagę na materiał, z którego wykonano formy. Dobrze sprawdzają się powłoki teflonowe, ale jeszcze bardziej chrupiące gofry otrzymamy dzięki powłoce ceramicznej, znakomicie utrzymującej odpowiednią temperaturę. Ciekawym rozwiązaniem są urządzenia wyposażone w termostat dbający o stabilność temperatury podczas pieczenia.
By zachować chrupkość gofrów, po upieczeniu powinniśmy studzić je na metalowej kratce albo pionowo. Unikajmy układania ich warstwami, bo staną się miękkie i gumowate.
Chrupiące gofry - przepis
Składniki:
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
Gofry - przygotowanie:
1. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól wymieszaj w dużej misce, dodaj mleko, olej oraz 2 żółtka i wszystko dokładnie wymieszaj.
2. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do ciasta i dokładnie wymieszaj całość.
3. Ciasto wlewaj porcjami na rozgrzaną gofrownicę i piecz na rumiany kolor (3-4 minuty).
4. Gotowe gofry wystudź na kratce i podaj z ulubionymi dodatkami.
Gofry bananowe - przepis
Składniki:
- 2 dojrzałe banany
- 300 g mąki pszennej
- 120 ml oleju
- 240 ml mleka lub napoju roślinnego
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
Gofry bananowe - przygotowanie
1. Banany rozgnieć widelcem, dodaj jajka i wymieszaj.
2. Dodaj mleko i olej, a następnie przesianą mąkę, sodę, cukier i sól. Wymieszaj dokładnie łyżką lub mikserem.
3. Rozgrzej gofrownicę.
4. Porcjami wylewaj ciasto i piecz ok. 4-6 minut.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl