Gofrownica – co warto wiedzieć przed zakupem?

Gofry z bitą śmietaną i owocami to jeden z ulubionych wakacyjnych przysmaków. By delektować się pysznymi, kratkowanymi waflami nie musimy jednak wyjeżdżać do nadmorskich czy górskich kurortów. Bez trudu przygotujemy je w domu, korzystając z gofrownicy. Którą wybrać w sklepie?

GofryGofry możemy bez trudu przygotować w domowym zaciszu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Robert Brown
oprac.  KGD

Polacy uwielbiają gofry, choć jedzą je od niedawna – nad Wisłą przysmak upowszechnił się dopiero w XX wieku. Tymczasem Belgowie czy Francuzi już w średniowieczu zajadali się płaskimi ciastkami wypiekanymi w żeliwnych formach ogrzewanych w gorącym popiele palenisk.

Wafle zbliżone formą do współczesnych gofrów pojawiły się XVIII wieku, prawdopodobnie w belgijskim mieście Liège. Wymyślił je osobisty kucharz miejscowego biskupa, wielkiego miłośnika słodkości, który był znudzony tradycyjnymi łakociami i domagał się nowych przysmaków. Tutejsze gofry są dość ciężkie i mają charakterystyczny, zaokrąglony kształt. Muszą posiadać niezbędny składnik – granulki cukru perłowego, które podczas pieczenia topią się i nadają ciastkom karmelowego smaku i aromatu.

Jeszcze sławniejsze są gofry brukselskie, lżejsze i delikatniejsze, ale również posiadające chrupiącą skórkę. Wbrew nazwie pochodzą z Gandawy, gdzie od 1839 r. były sprzedawane przez Maximiliena Consaela, właściciela obwoźnej, ale luksusowej cukierni. Prawdziwą furorę na świecie gofry brukselskie zaczęły robić w połowie XX w., zwłaszcza po wystawie EXPO w Nowym Jorku, na której po udekorowane bitą śmietaną i truskawkami wafle ustawiały się długie kolejki.

Idealny przepis na gofry, lepsze niż nad morzem

Popularności nie straciły do dzisiaj, o czym świadczą tłumy klientów okupujących latem lokale serwujące kratkowane wafle. Gofry możemy bez trudu przygotować także w domowym zaciszu. Bardzo pomocne będzie wówczas urządzenie zwane po prostu gofrownicą.

Uwaga na moc

Narzędzie do wypieku gofrów nie jest wymysłem naszych czasów. Już 100 lat temu w wielu domach na Warmii i Mazurach pojawiały się tzw. żelazka składające się z dwóch płaskich, okrągłych form żeliwnych złączonych zawiasami, z wypustkami w fajerce, którą można było umieścić bezpośrednio nad ogniem. Formy wypełniano ciastem, a czas pieczenia mierzono… modlitwą "Zdrowaś Mario" – po jej wypowiedzeniu przewracano formę na drugą stronę.

Współczesne gofrownice są znacznie łatwiejsze w obsłudze, ale ich wybór w sklepach może przyprawić o ból głowy. Jak wybrać najbardziej odpowiednią? Należy zwrócić uwagę na kilka kwestii.

Pierwsza, i chyba najważniejsza, to moc urządzenia. Im wyższa, tym bardziej zadowalający będzie efekt końcowy, czyli chrupiąca skórka i lekko wilgotne wnętrze. W tanich urządzeniach o mocy 500-600 W, które długo się nagrzewają, raczej nie przygotujemy gofrów przypominających przysmaki z wakacyjnych podróży. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem są gofrownice o mocy powyżej 1200 W, choć trzeba się wówczas spodziewać wyższej ceny.

Duże znaczenie ma też materiał, z którego wykonano formy na ciasto. Dobrze sprawdzają się powłoki teflonowe, ale jeszcze bardziej chrupiące gofry otrzymamy dzięki powłoce ceramicznej, znakomicie utrzymującej odpowiednią temperaturę. Także płyty żeliwne długo zachowują ciepło i równomiernie się nagrzewają, ale muszą zostać wcześniej natłuszczone, gdyż w przeciwnym razie ciasto może do nich przywierać. Są też trudniejsze do czyszczenia po zakończonej pracy, szczególnie w porównaniu do form teflonowych.

Usuwanie resztek ciasta z gofrownicy często bywa uciążliwe. Zadanie znacznie ułatwi nam urządzenie z wyjmowanymi płytkami, które wystarczy wysunąć i wypłukać pod bieżącą wodą.

Magia kształtów

Na rynku oferowane są urządzenia o różnej ilości form do pieczenia – niektóre pozwalają jednorazowo przygotować dwa gofry, inne nawet dziesięć. Te drugie sprawdzą się, gdy mamy dużą rodzinę albo chcemy uraczyć przysmakiem gości domowej imprezy.

W większości gofrownic możemy upiec wafle w tradycyjnym, prostokątnym kształcie. Jednak dostępne są też urządzenia o formach okrągłych, trójkątnych czy sześciokątnych albo jeszcze bardziej fantazyjnych, umożliwiających przygotowanie gofrów w kształcie serca, gwiazdki, a nawet bohaterów popularnych bajek.

Ciekawym rozwiązaniem są gofrownice wyposażone w termostat dbający o stabilność temperatury podczas pieczenia, a także w diody sygnalizujące stopień nagrzania płytek.

Warto też zwrócić uwagę na materiał, z jakiego została wykonana obudowa – najbardziej trwałe są urządzenia ze stali szlachetnej, wyposażone w nienagrzewające się uchwyty, zabezpieczające przed ewentualnym poparzeniem.

Łatwa do przechowywania będzie gofrownica, którą można ustawiać w pionie, co pozwoli zaoszczędzić miejsce, np. w szafce. Dobrze by było, gdyby posiadała schowek na kabel.

Wybrane dla Ciebie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟