WAŻNE
TERAZ

Strzelanina w Jerozolimie. Są zabici i ranni

Smakołyki dla małych i dużych. Przyrządzisz je w prosty sposób

Lody domowej roboty? Hot dogi na zawołanie? Jedzenie gofrów bez konieczności wybrania się nad Bałtyk? Te i inne smakołyki są w zasięgu ręki, wystarczy mieć kilka prostych w obsłudze i niedrogich urządzeń, które umilą czas spędzony z rodziną i przyjaciółmi.

Popcorn można z łatwością przygotować w domuPopcorn można z łatwością przygotować w domu
Źródło zdjęć: © Pixabay

Wesołe miasteczko

Jaki przysmak kojarzy się z wesołym miasteczkiem? Oczywiście jest to przede wszystkim wata cukrowa. Wymyślił ją dentysta - Wiliam Morrison, który w 1897 r. skonstruował pierwszą na świecie maszynę do robienia waty cukrowej. Pomagał mu John Wharton zajmujący się produkcją cukierków. Wynalazek okazał się strzałem w dziesiątkę, ponieważ kiedy przedstawiono go w 1907 r. na Wystawie Światowej w Saint Louis, aż 70 tys. osób skusiło się na porcję waty. Koszt zakupu maszynki to około 100 zł. Urządzenie roztapia cukier do płynnej postaci, a wirówka unosi krople w powietrzu i te tworzą cienkie nitki nawijane na patyk. Watę można wzbogacić o różne barwniki. Jedna porcja to ok. 5 łyżeczek cukru, a więc od 100 do 120 kalorii.

Lody dla ochłody

Na pomysł połączenia jajek i śmietany oraz zamrożenie tej mieszanki wpadł Bernardo Buontalenti, który był architektem z Florencji. Pierwsze lody pojawiły się w XVI w. Obecnie każdy może je przyrządzić i wystarczy mieć do tego odpowiedni sprzęt. Najlepiej wybrać maszynkę dającą duże możliwości, a więc pozwalającą na zrobienie lodów miękkich i twardych. Urządzenia pozwalają też na przygotowanie jogurtów i sorbetów. Różnią się mocą, pojemnością i sposobem sterowania, a niektóre mają własny system chłodzenia.

Filmowy wieczór

Z kinem kojarzą się dwa przysmaki - popcorn i od niedawna również nachos. My zajmiemy się tym pierwszym, którego historia sięga 1885 r. Pierwszą maszynę wykonał Charles Cretors z Chicago. Do produkcji popcornu służy specjalna odmiana kukurydzy, którą sprowadza się z Meksyku. Wystarczy wsypać ziarna kukurydzy do miarki, wrzucić do maszynki, uruchomić ją i chwilę zaczekać. Po wyjęciu gotowej prażonej kukurydzy warto posypać ją solą i dodać trochę masła, żeby nie była sucha.

W wielkomiejskim stylu

Historia hot dogów jest bardzo ciekawa, ponieważ oto w XIX w. z Niemiec do Nowego Jorku przywędrowały frankfurterki. Stało się to za sprawą fali imigrantów z Europy. W 1871 r. na Coney Island pierwszy raz połączono frankfurterkę z bułką mleczną. Klasyczny nowojorski hot dog składa się z bułki, kiełbaski, musztardy, ketchupu i sosu cebulowego. Urządzenia do domowej produkcji hot dogów pozwalają na jednoczesne podgrzanie kiełbasek oraz bułki.

Nadbałtycki przysmak

Choć wakacje nad polskim morzem kojarzą nam się przede wszystkim z jedzeniem ryb, to jednak w przypadku deserów królują gofry. Oczywiście nie jest to polski specjał, a jego historia jest bardzo ciekawa. Początkowo gofry były waflami, które robiono w Belgii już w X w., jednak dopiero wynalezione w XVIII w. wafle z Liege uchodzą za te pierwsze. Na prawdziwą światową karierę belgijskie wafle musiały poczekać do 1958 r., kiedy pokazano je na brukselskim Expo. Na rynku są dwa rodzaje gofrownic - podstawowa i z funkcją opiekacza. Ten drugi pozwala na pieczenie tostów. Przy zakupie ważny jest parametr mocy, a ta może wynosić od 750 do 1700 W. Powierzchnia płytek wewnętrznych powinna być wykonana z materiału, do którego jedzenie nie będzie przywierać. Najlepiej wybrać gofrownicę teflonową, ponieważ nie wymaga użycia tłuszczu.

Wybrane dla Ciebie

Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia