Sekret pysznych gofrów. To nie tylko kwestia przepisu

Przygotowywanie gofrów zajmuje sporo czasu, ale efekt jest tego wart. Jeśli marzą ci się idealnie chrupiące gofry jak z budki, a stara gofrownica pozwala jedynie na przygotowanie gumiastych, niedopieczonych placków, wypróbuj nowy sprzęt i sprawdzone przepisy.

gofryPyszne gofry przygotujesz samodzielnie w domu
Źródło zdjęć: © Unplash

Dobre gofry będą chrupiące z wierzchu i delikatne w środku. Muszą być też sztywne, w ten sposób utrzymają wszystkie dodatki, na które akurat masz ochotę. Dlatego przede wszystkim liczy się dobra gofrownica. Podstawą będzie tu odpowiednio wysoka moc. Wiele modeli na rynku kusi interesującym designem, ale pod względem przygotowywanych gofrów pozostawiają wiele do życzenia. Najlepiej będzie zainwestować w gofrownicę o mocy od 700 do 1300 W.

Mniej oleju, więcej smaku

Dawniej, aby gofry miały dobrą konsystencję i nie przyklejały się do tacek grzewczych, należało dodać do masy całkiem sporo oleju lub natłuszczać rowki. Teraz problem znika, szczególnie gdy wybierzesz model ze specjalną powłoką nieprzywierającą, która zapobiegnie przyklejaniu się ciasta do blachy. Pamiętaj jednak, że powłoka wymaga odpowiedniej pielęgnacji. Nie możesz używać metalowych sztućców, trzeba więc będzie zastąpić je drewnianymi lub silikonowymi. Pamiętaj również, że jeśli przypalisz gofry, możesz trwale uszkodzić powłokę, która straci swoje właściwości.

Uniwersalność to podstawa

Przygotowując posiłek dla dużej rodziny, liczy się również wielkość gofrownicy. Jeśli zamierzasz piec gofry sporadycznie, nie ma potrzeby przepłacać. Jeśli jednak twoja rodzina jest liczna, a gofry na stałe zagoszczą w kuchni, lepiej będzie wybrać model, na którym przygotujesz kilka przekąsek naraz. Dzięki temu unikniesz problemów z kolejnością podawania dania.Jeśli natomiast wolisz urządzenia wielofunkcyjne, możesz zainwestować nieco większe pieniądze w sprzęt, który łączy w sobie możliwości gofrownicy, grilla elektrycznego oraz opiekacza do kanapek. Dzięki temu możesz wprowadzić różnorodność do domowego menu. Z pewnością każdemu domownikowi się to spodoba.

Niezależnie od tego czy preferujesz gofry na słodko z syropem, bitą śmietaną i owocami, czy może bardziej wytrawne z jajkiem sadzonym lub gęstym sosem, gofry to idealna przekąska zarówno dla najmłodszych, jak i starszych członków rodziny. Z dobrej jakości gofrownicą przygotowywanie ich będzie o wiele łatwiejsze.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw