Gofry lepsze (i tańsze!) niż nad morzem. Dzięki tym 5 trikom
Jakie są idealne gofry? Chrupiące na zewnątrz, lekkie, miękkie w środku, zjedzone tuż po wypieku. Smakują wspomnieniami, dzieciństwem i wakacjami nad morzem. Zrobisz je w domu i nie potrzebujesz do tego specjalnych kulinarnych umiejętności. Wystarczy znać kilka trików na idealne ciasto na gofry.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Gofry to nieodłączna część wakacji. A kiedy ceny w nadmorskich kurortach biją rekordy, warto wspomnienia dzieciństwa przywołać samemu, robiąc gofry z w domu. Żeby uzyskać efekt idealny, który wywoła uśmiech na twarzy i mruczenie podczas chrupania, wystarczy poznać kilka trików, które gwarantują sukces.
Kup dobrą gofrownicę
Bez użycia odpowiedniego sprzętu, trudno będzie o smaczny efekt. Dlatego pierwszą i najważniejszą poradą jest zakup dobrej gofrownicy. Dobrej, czyli mocnej, o mocy powyżej 1200W. Im maszyna mocniejsza, tym szybciej wypiecze gofra, a im ciasto krócej będzie się piekło, tym większa szansa, że będzie wilgotne, nie wyschnie na wiór. Przy zakupie gofrownicy zwróć także uwagę, czy aby na pewno mają nieprzywierającą powłokę oraz jaki kształt i wielkość mają płytki. Przydatną (choć niekonieczną do wypiekania pysznych gofrów) funkcją jest także regulacja temperatury.
Ubij białka
Różne są przepisy na gofry. W niektórych sposób przygotowania nakazuje od razu wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Inne radzą, by osobno ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać ją na końcu do masy. To jest właśnie patent na puszyste i lekkie gofry. Kluczowe jest, by ubić białka na sztywno oraz, by dodać je na końcu i połączyć z ciastem ręcznie, nie za pomocą miksera. W przeciwnym razie piana straci swoją sprężystość i nie spełni zadania, jakim jest odpowiednie spulchnienie ciasta na gofry.
Dodaj sól
Do ciasta na gofry i naleśniki dobrze jest dodać szczyptę soli. I to bez względu na to, czy planujemy podać je na słodko czy wytrawnie. Sól uplastycznia gluten w mące, dzięki czemu gofry (tak jak i naleśniki), stają się lepiej napowietrzone, bardziej puszyste. Po prostu smaczniejsze.
Użyj dyspensera
Możesz oczywiście wlewać ciasto do gofrownicy tradycyjnie – chochelką albo z dzbanka. Możesz jednak też użyć gadżetu, który za każdym razem odmierzy taką samą ilość ciasta, dzięki czemu każdy twój gofr będzie identyczny, i zapewni przy tym porządek – nic się nie wyleje, nie zachlapie, nie zaschnie. Do tego dyspenser można myć w zmywarce i nie trzeba wydać na niego wielkich pieniędzy. Przyda się także przy smażeniu naleśników i racuchów. Warto mieć go w swojej kuchni.
Studź pionowo
Upieczonych gofrów nie układaj jeden na drugim. Studź je ponowo, np. układając je między dwiema szklankami. W ten sposób pozwolisz im odparować, dzięki temu będą bardziej kruche i chrupiące.
Przepis na chrupiące i lekkie jak obłoczek gofry
Składniki:
· 2 szklanki mąki
· 2 szklanki mleka
· 2 jaja (białka i żółtka osobno)
· 2 łyżki cukru
· 1/3 szklanki oleju
· 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
· szczypta soli
Sposób przygotowania:
Białka ubij na sztywną pianę. Do żółtek wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać mleko, olej, cukier, sól i zmiksować na gładkie ciasto. Na końcu dodać białko i delikatnie połączyć (ręcznie!). Piecz do uzyskania złotego koloru.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
WP Kuchnia na:
Wyłączono komentarze
Jako redakcja Wirtualnej Polski doceniamy zaangażowanie naszych czytelników w komentarzach. Jednak niektóre tematy wywołują komentarze wykraczające poza granice kulturalnej dyskusji. Dbając o jej jakość, zdecydowaliśmy się wyłączyć sekcję komentarzy pod tym artykułem.
Redakcja Wirtualnej Polski