Pyszne, pożywne śniadania na jesienne poranki. Z tymi urządzeniami przygotujesz je w kilka chwil

Ponure, jesienne dni nie zachęcają do wczesnego wstawania. Skutecznym sposobem na dobry start w tym trudnym dla organizmu okresie może być pyszny, zdrowy posiłek, który doda energii na cały dzień. Przedstawiamy jesienne inspiracje śniadaniowe, które sprawią, że nawet największe marudy wstaną z łóżka z prawdziwą ochotą.

kanapka jedzenie śniadanie tostkanapka jedzenie śniadanie tost
Źródło zdjęć: © pixabay.com
Agnieszka Małgorzata Adamska

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia – to zdanie zapewne każdy z nas słyszał niezliczoną ilość razy. I choć jest w niej sporo prawdy, to doskonale zdajemy sobie sprawę, że jesienią i zimą trudno zmusić się do porannej krzątaniny w kuchni, kiedy każda komórka ciała chce spać, a łóżko kusi ciepłą pościelą. Jesienne dni wymagają specjalnego menu śniadaniowego, które momentalnie postawi nas na nogi. Poniższe propozycje doskonale spełniają ten warunek, a co więcej, ich przygotowanie wcale nie jest czasochłonne. Mając pod ręką patelnię, blender, gofrownicę i opiekacz do kanapek, przygotujesz je zaledwie w parę chwil.

Pyszny omlet biszkoptowy

Kto z nas nie kocha wspaniałego smaku puszystego omleta po francusku? To pyszne danie wydaje się skomplikowaną propozycją śniadaniową, ale uspokajamy – jego receptura i sposób przygotowania to nic trudnego. Wszystko, czego potrzebujesz do przyrządzenia aromatycznego placka, to: 3 jajka, trzy łyżki mąki, trzy łyżki mleka lub wody, szczypta soli masło do smażenia oraz niezawodna patelnia, na której omlet szybko wyrośnie i nabierze rumianych barw.

Sekretem puszystego ciasta jest dokładnie ubita piana z białek – warto poświęcić tej czynności więcej czasu, jeżeli zależy nam na wyjątkowym, biszkoptowym smaku naszego omleta. Sztywną pianę łączymy z pozostałymi składnikami i delikatnie mieszamy, a następnie wylewamy całość na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Doskonale sprawdzi się w tym celu specjalna, podwójna patelnia, dzięki której nie musimy przekładać placka na drugą stronę. Jeżeli nie masz w domu takiej patelni, klasyczny, nieprzywierający model także dobrze się sprawdzi w tym celu.

Omlet usmażony z obu stron jest gotowy do zjedzenia. Nam smakuje najlepiej z konfiturą morelową lub w wersji minimalistycznej, obsypany cukrem pudrem.

Owsiany pudding czekoladowy

Zboża to świetny pomysł na zdrowe i pożywne śniadanie. Szczególnie cennym i wartościowym źródłem błonnika i węglowodanów złożonych jest owies. Niestety, nie każdy jest w stanie przekonać się do popularnej owsianki. Dla tych, którzy na jej widok kręcą nosem, mamy pyszną i równie zdrową alternatywę – owsiany pudding, który syci, dodaje sił i wspaniale smakuje. Wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania tego pysznego posiłku, to: 50 g płatków owsianych, 10 g kakao, 200 g gęstego jogurtu naturalnego, woda (według uznania), odrobina miodu do smaku i oczywiście blender, którym zmiksujemy wszystkie składniki na gładką, jednolitą masę. Do puddingu możesz dodać ulubione owoce, posypać wierzch posiekanymi orzechami lub wiórkami kokosowymi. Gwarantujemy, że to danie długo ci się nie znudzi.

Gofry na słodki początek dnia

Lubisz słodkie śniadania? Ta propozycja na pewno postawi cię na nogi! Pełnoziarniste gofry to sycą na długo, są bardzo zdrowe i pożywne, a do tego jeszcze smakują jak prawdziwy deser. Jeżeli wydaje ci się, że robienie gofrów jest trudne i pracochłonne, uspokajamy – z gofrownicą przygotujesz je w kilka minut. Ciasto robimy w podobny sposób jak to do naleśników, tyle że w przypadku gofrów powinno być nieco bardziej gęste. Do przygotowania masy potrzebne będą: 1,5 szklanka mąki pełnoziarnistej, 1 duże jajko, 1 szklanka mleka, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, szczypta soli, 4 łyżki oleju, pół łyżeczki sody. Gotowe ciasto rozlewamy cienką warstwą na płytę gofrownicy i pieczemy do zrumienienia. Polecamy z domową konfiturą, masłem orzechowym lub owocami!

Szybkie tosty z serem i szynką

Tosty na gorąco to znacznie bardziej wyszukana i atrakcyjna wersja tradycyjnych, nudnych kanapek. Gwarantujemy, że gdy tylko spróbujesz naszych tostów z serem i szynką, staną się twoim śniadaniowym numerem jeden. Do przygotowania takiego posiłku przyda się pieczywo tostowe, masło, ser (np. edamski), szynka w plasterkach, cebula, ketchup oraz oczywiście opiekacz do kanapek.

Kromki chleba smarujemy masłem, następnie kładziemy na nic plaster szynki, sera i cienko pokrojoną cebulę. Przykrywamy kanapki drugą kromką i nagrzewamy w opiekaczu ok. 5 – 6 minut. Po upływie tego czasu tosty są gotowe do zjedzenia. Serwuj je z ketchupem.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów