Pyszne, pożywne śniadania na jesienne poranki. Z tymi urządzeniami przygotujesz je w kilka chwil
Ponure, jesienne dni nie zachęcają do wczesnego wstawania. Skutecznym sposobem na dobry start w tym trudnym dla organizmu okresie może być pyszny, zdrowy posiłek, który doda energii na cały dzień. Przedstawiamy jesienne inspiracje śniadaniowe, które sprawią, że nawet największe marudy wstaną z łóżka z prawdziwą ochotą.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia – to zdanie zapewne każdy z nas słyszał niezliczoną ilość razy. I choć jest w niej sporo prawdy, to doskonale zdajemy sobie sprawę, że jesienią i zimą trudno zmusić się do porannej krzątaniny w kuchni, kiedy każda komórka ciała chce spać, a łóżko kusi ciepłą pościelą. Jesienne dni wymagają specjalnego menu śniadaniowego, które momentalnie postawi nas na nogi. Poniższe propozycje doskonale spełniają ten warunek, a co więcej, ich przygotowanie wcale nie jest czasochłonne. Mając pod ręką patelnię, blender, gofrownicę i opiekacz do kanapek, przygotujesz je zaledwie w parę chwil.
Pyszny omlet biszkoptowy
Kto z nas nie kocha wspaniałego smaku puszystego omleta po francusku? To pyszne danie wydaje się skomplikowaną propozycją śniadaniową, ale uspokajamy – jego receptura i sposób przygotowania to nic trudnego. Wszystko, czego potrzebujesz do przyrządzenia aromatycznego placka, to: 3 jajka, trzy łyżki mąki, trzy łyżki mleka lub wody, szczypta soli masło do smażenia oraz niezawodna patelnia, na której omlet szybko wyrośnie i nabierze rumianych barw.
Sekretem puszystego ciasta jest dokładnie ubita piana z białek – warto poświęcić tej czynności więcej czasu, jeżeli zależy nam na wyjątkowym, biszkoptowym smaku naszego omleta. Sztywną pianę łączymy z pozostałymi składnikami i delikatnie mieszamy, a następnie wylewamy całość na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Doskonale sprawdzi się w tym celu specjalna, podwójna patelnia, dzięki której nie musimy przekładać placka na drugą stronę. Jeżeli nie masz w domu takiej patelni, klasyczny, nieprzywierający model także dobrze się sprawdzi w tym celu.
Omlet usmażony z obu stron jest gotowy do zjedzenia. Nam smakuje najlepiej z konfiturą morelową lub w wersji minimalistycznej, obsypany cukrem pudrem.
Owsiany pudding czekoladowy
Zboża to świetny pomysł na zdrowe i pożywne śniadanie. Szczególnie cennym i wartościowym źródłem błonnika i węglowodanów złożonych jest owies. Niestety, nie każdy jest w stanie przekonać się do popularnej owsianki. Dla tych, którzy na jej widok kręcą nosem, mamy pyszną i równie zdrową alternatywę – owsiany pudding, który syci, dodaje sił i wspaniale smakuje. Wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania tego pysznego posiłku, to: 50 g płatków owsianych, 10 g kakao, 200 g gęstego jogurtu naturalnego, woda (według uznania), odrobina miodu do smaku i oczywiście blender, którym zmiksujemy wszystkie składniki na gładką, jednolitą masę. Do puddingu możesz dodać ulubione owoce, posypać wierzch posiekanymi orzechami lub wiórkami kokosowymi. Gwarantujemy, że to danie długo ci się nie znudzi.
Gofry na słodki początek dnia
Lubisz słodkie śniadania? Ta propozycja na pewno postawi cię na nogi! Pełnoziarniste gofry to sycą na długo, są bardzo zdrowe i pożywne, a do tego jeszcze smakują jak prawdziwy deser. Jeżeli wydaje ci się, że robienie gofrów jest trudne i pracochłonne, uspokajamy – z gofrownicą przygotujesz je w kilka minut. Ciasto robimy w podobny sposób jak to do naleśników, tyle że w przypadku gofrów powinno być nieco bardziej gęste. Do przygotowania masy potrzebne będą: 1,5 szklanka mąki pełnoziarnistej, 1 duże jajko, 1 szklanka mleka, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, szczypta soli, 4 łyżki oleju, pół łyżeczki sody. Gotowe ciasto rozlewamy cienką warstwą na płytę gofrownicy i pieczemy do zrumienienia. Polecamy z domową konfiturą, masłem orzechowym lub owocami!
Szybkie tosty z serem i szynką
Tosty na gorąco to znacznie bardziej wyszukana i atrakcyjna wersja tradycyjnych, nudnych kanapek. Gwarantujemy, że gdy tylko spróbujesz naszych tostów z serem i szynką, staną się twoim śniadaniowym numerem jeden. Do przygotowania takiego posiłku przyda się pieczywo tostowe, masło, ser (np. edamski), szynka w plasterkach, cebula, ketchup oraz oczywiście opiekacz do kanapek.
Kromki chleba smarujemy masłem, następnie kładziemy na nic plaster szynki, sera i cienko pokrojoną cebulę. Przykrywamy kanapki drugą kromką i nagrzewamy w opiekaczu ok. 5 – 6 minut. Po upływie tego czasu tosty są gotowe do zjedzenia. Serwuj je z ketchupem.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.