Gofrownica na każdą kieszeń. Śniadanie na ciepło w ciekawej odsłonie

Śniadania czy kolacje, nawet te przygotowane na szybko, nie muszą być nudne. Jeśli szukasz odskoczni od jajecznicy czy kanapek, warto wypróbować błyskawiczne gofry. To doskonały sposób na szybkie śniadanie na gorąco.

Delikatne i chrupiące - takie powinny być gofry
Źródło zdjęć: © Pixabay.com

Jakość przygotowanych gofrów zależy zarówno od przepisu, jak i gofrownicy, której używasz do przygotowywania posiłku. Dlatego przed zakupem warto zastanowić się nad tym, jaki model będzie dla ciebie odpowiedni.

Wysoka moc

Podstawowym kryterium, które należy wziąć pod uwagę przy zakupie, jest dostępna moc urządzenia. Jeśli będzie zbyt mała, gofry będą niedopieczone i gumowate. Warto wybrać gofrownicę o mocy 1000–2000 W. Sprzęt o mocy 800–1000 W nagrzewa się nieco wolniej, choć dalej pozwala na przygotowanie dobrej jakości posiłku, a urządzenia poniżej tego progu nierzadko nie są w stanie odpowiednio podgrzać płyty. To z kolei skutkuje niedopieczonymi goframi.

Podczas zakupu cena jest równie ważna co moc dostępnego modelu. Jeśli wybierzesz opcję budżetową, musisz liczyć się z tym, że urządzenie może nie działać poprawnie. Największą zmorą gofrownic jest nierównomierne przypiekanie placka z obu stron. Może się więc zdarzyć, że gofry od spodu będą rumiane, natomiast wierzch będzie jeszcze blady. Aby dopasować przygotowywane gofry do swoich oczekiwań, warto wybrać gofrownicę z regulacją mocy.

Kwestia powłoki

Większość dostępnych na rynku modeli wyposażono w powłokę teflonową, która gwarantuje, że gofry nie będą przywierać do tacki i nie wymaga używania tłuszczu. Przy pieczeniu trzeba jednak zachować szczególną ostrożność, aby nie uszkodzić powłoki. Używanie metalowej szpatułki czy sztućców nie wchodzi w grę, nie należy również myć jej drucianą gąbką.

Bubble waffles to stosunkowo nowa przekąska, która stała się hitem
© Shutterstock.com

Alternatywą są powłoki ceramiczne, które zapewniają równomierne rozchodzenie się ciepła po całej płycie. Trzeba jednak pamiętać o tym, że bardziej porowata struktura wymaga uprzedniego nasmarowania tacki olejem. Najbardziej wytrzymałą opcją jest gofrownica z wkładkami żeliwnymi, które odpowiednio konserwowane mogą posłużyć przez lata.

Dla singla i dla rodziny

Zwróć również uwagę na wielkość. Niewielkie modele zmieszczą się w szafce i nie zajmą zbyt wiele miejsca. To doskonały zakup dla singla. Z drugiej strony, jeśli przygotowujesz posiłek dla licznej rodziny, znacznie lepiej będzie postawić na sprzęt, który pozwoli na przygotowanie dwóch, a nawet czterech gofrów. Zwróć przy tym uwagę na kształt płytek. Najbardziej uniwersalne są te kwadratowe i prostokątne, choć spotyka się również gofrownice z płytkami w kształcie koła lub serca. Sprawdź więc, jak wyprofilowane są płytki gofrownicy. Umożliwiają one przygotowywanie placków różnych kształtach, nie tylko tych standardowych.

Trzy w jednym

Dla osób, które chcą oszczędzić miejsce w szafkach i potrzebują praktycznych, wszechstronnych sprzętów, przygotowano urządzenie, które łączy w sobie gofrownicę, grill elektryczny i opiekacz do kanapek. Wystarczy wymienić tacki pokryte powłoką zapobiegającą przywieraniu i gotowe. Po wyjęciu możesz bez problemu przemyć je pod bieżącą wodą i pozostawić do wyschnięcia. To znacznie ułatwia czyszczenie urządzenia.

Gofry to wspaniała i uniwersalna przekąska dla każdego. Jeśli dbasz o linię lub nie przepadasz za słodkimi kremami, dżemami czy bitą śmietaną, równie dobrze możesz postawić na gofry w formie wytrawnej. Doskonałym dopełnieniem będą różnego rodzaju pasty czy warzywne sosy, które z pewnością przypadną do gustu domownikom.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce