Gofrownica na każdą kieszeń. Śniadanie na ciepło w ciekawej odsłonie

Śniadania czy kolacje, nawet te przygotowane na szybko, nie muszą być nudne. Jeśli szukasz odskoczni od jajecznicy czy kanapek, warto wypróbować błyskawiczne gofry. To doskonały sposób na szybkie śniadanie na gorąco.

Delikatne i chrupiące - takie powinny być gofry
Źródło zdjęć: © Pixabay.com

Jakość przygotowanych gofrów zależy zarówno od przepisu, jak i gofrownicy, której używasz do przygotowywania posiłku. Dlatego przed zakupem warto zastanowić się nad tym, jaki model będzie dla ciebie odpowiedni.

Wysoka moc

Podstawowym kryterium, które należy wziąć pod uwagę przy zakupie, jest dostępna moc urządzenia. Jeśli będzie zbyt mała, gofry będą niedopieczone i gumowate. Warto wybrać gofrownicę o mocy 1000–2000 W. Sprzęt o mocy 800–1000 W nagrzewa się nieco wolniej, choć dalej pozwala na przygotowanie dobrej jakości posiłku, a urządzenia poniżej tego progu nierzadko nie są w stanie odpowiednio podgrzać płyty. To z kolei skutkuje niedopieczonymi goframi.

Podczas zakupu cena jest równie ważna co moc dostępnego modelu. Jeśli wybierzesz opcję budżetową, musisz liczyć się z tym, że urządzenie może nie działać poprawnie. Największą zmorą gofrownic jest nierównomierne przypiekanie placka z obu stron. Może się więc zdarzyć, że gofry od spodu będą rumiane, natomiast wierzch będzie jeszcze blady. Aby dopasować przygotowywane gofry do swoich oczekiwań, warto wybrać gofrownicę z regulacją mocy.

Kwestia powłoki

Większość dostępnych na rynku modeli wyposażono w powłokę teflonową, która gwarantuje, że gofry nie będą przywierać do tacki i nie wymaga używania tłuszczu. Przy pieczeniu trzeba jednak zachować szczególną ostrożność, aby nie uszkodzić powłoki. Używanie metalowej szpatułki czy sztućców nie wchodzi w grę, nie należy również myć jej drucianą gąbką.

Bubble waffles to stosunkowo nowa przekąska, która stała się hitem
© Shutterstock.com

Alternatywą są powłoki ceramiczne, które zapewniają równomierne rozchodzenie się ciepła po całej płycie. Trzeba jednak pamiętać o tym, że bardziej porowata struktura wymaga uprzedniego nasmarowania tacki olejem. Najbardziej wytrzymałą opcją jest gofrownica z wkładkami żeliwnymi, które odpowiednio konserwowane mogą posłużyć przez lata.

Dla singla i dla rodziny

Zwróć również uwagę na wielkość. Niewielkie modele zmieszczą się w szafce i nie zajmą zbyt wiele miejsca. To doskonały zakup dla singla. Z drugiej strony, jeśli przygotowujesz posiłek dla licznej rodziny, znacznie lepiej będzie postawić na sprzęt, który pozwoli na przygotowanie dwóch, a nawet czterech gofrów. Zwróć przy tym uwagę na kształt płytek. Najbardziej uniwersalne są te kwadratowe i prostokątne, choć spotyka się również gofrownice z płytkami w kształcie koła lub serca. Sprawdź więc, jak wyprofilowane są płytki gofrownicy. Umożliwiają one przygotowywanie placków różnych kształtach, nie tylko tych standardowych.

Trzy w jednym

Dla osób, które chcą oszczędzić miejsce w szafkach i potrzebują praktycznych, wszechstronnych sprzętów, przygotowano urządzenie, które łączy w sobie gofrownicę, grill elektryczny i opiekacz do kanapek. Wystarczy wymienić tacki pokryte powłoką zapobiegającą przywieraniu i gotowe. Po wyjęciu możesz bez problemu przemyć je pod bieżącą wodą i pozostawić do wyschnięcia. To znacznie ułatwia czyszczenie urządzenia.

Gofry to wspaniała i uniwersalna przekąska dla każdego. Jeśli dbasz o linię lub nie przepadasz za słodkimi kremami, dżemami czy bitą śmietaną, równie dobrze możesz postawić na gofry w formie wytrawnej. Doskonałym dopełnieniem będą różnego rodzaju pasty czy warzywne sosy, które z pewnością przypadną do gustu domownikom.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita