Gofrownica na każdą kieszeń. Śniadanie na ciepło w ciekawej odsłonie

Śniadania czy kolacje, nawet te przygotowane na szybko, nie muszą być nudne. Jeśli szukasz odskoczni od jajecznicy czy kanapek, warto wypróbować błyskawiczne gofry. To doskonały sposób na szybkie śniadanie na gorąco.

Delikatne i chrupiące - takie powinny być gofry
Źródło zdjęć: © Pixabay.com

Jakość przygotowanych gofrów zależy zarówno od przepisu, jak i gofrownicy, której używasz do przygotowywania posiłku. Dlatego przed zakupem warto zastanowić się nad tym, jaki model będzie dla ciebie odpowiedni.

Wysoka moc

Podstawowym kryterium, które należy wziąć pod uwagę przy zakupie, jest dostępna moc urządzenia. Jeśli będzie zbyt mała, gofry będą niedopieczone i gumowate. Warto wybrać gofrownicę o mocy 1000–2000 W. Sprzęt o mocy 800–1000 W nagrzewa się nieco wolniej, choć dalej pozwala na przygotowanie dobrej jakości posiłku, a urządzenia poniżej tego progu nierzadko nie są w stanie odpowiednio podgrzać płyty. To z kolei skutkuje niedopieczonymi goframi.

Podczas zakupu cena jest równie ważna co moc dostępnego modelu. Jeśli wybierzesz opcję budżetową, musisz liczyć się z tym, że urządzenie może nie działać poprawnie. Największą zmorą gofrownic jest nierównomierne przypiekanie placka z obu stron. Może się więc zdarzyć, że gofry od spodu będą rumiane, natomiast wierzch będzie jeszcze blady. Aby dopasować przygotowywane gofry do swoich oczekiwań, warto wybrać gofrownicę z regulacją mocy.

Kwestia powłoki

Większość dostępnych na rynku modeli wyposażono w powłokę teflonową, która gwarantuje, że gofry nie będą przywierać do tacki i nie wymaga używania tłuszczu. Przy pieczeniu trzeba jednak zachować szczególną ostrożność, aby nie uszkodzić powłoki. Używanie metalowej szpatułki czy sztućców nie wchodzi w grę, nie należy również myć jej drucianą gąbką.

Bubble waffles to stosunkowo nowa przekąska, która stała się hitem
© Shutterstock.com

Alternatywą są powłoki ceramiczne, które zapewniają równomierne rozchodzenie się ciepła po całej płycie. Trzeba jednak pamiętać o tym, że bardziej porowata struktura wymaga uprzedniego nasmarowania tacki olejem. Najbardziej wytrzymałą opcją jest gofrownica z wkładkami żeliwnymi, które odpowiednio konserwowane mogą posłużyć przez lata.

Dla singla i dla rodziny

Zwróć również uwagę na wielkość. Niewielkie modele zmieszczą się w szafce i nie zajmą zbyt wiele miejsca. To doskonały zakup dla singla. Z drugiej strony, jeśli przygotowujesz posiłek dla licznej rodziny, znacznie lepiej będzie postawić na sprzęt, który pozwoli na przygotowanie dwóch, a nawet czterech gofrów. Zwróć przy tym uwagę na kształt płytek. Najbardziej uniwersalne są te kwadratowe i prostokątne, choć spotyka się również gofrownice z płytkami w kształcie koła lub serca. Sprawdź więc, jak wyprofilowane są płytki gofrownicy. Umożliwiają one przygotowywanie placków różnych kształtach, nie tylko tych standardowych.

Trzy w jednym

Dla osób, które chcą oszczędzić miejsce w szafkach i potrzebują praktycznych, wszechstronnych sprzętów, przygotowano urządzenie, które łączy w sobie gofrownicę, grill elektryczny i opiekacz do kanapek. Wystarczy wymienić tacki pokryte powłoką zapobiegającą przywieraniu i gotowe. Po wyjęciu możesz bez problemu przemyć je pod bieżącą wodą i pozostawić do wyschnięcia. To znacznie ułatwia czyszczenie urządzenia.

Gofry to wspaniała i uniwersalna przekąska dla każdego. Jeśli dbasz o linię lub nie przepadasz za słodkimi kremami, dżemami czy bitą śmietaną, równie dobrze możesz postawić na gofry w formie wytrawnej. Doskonałym dopełnieniem będą różnego rodzaju pasty czy warzywne sosy, które z pewnością przypadną do gustu domownikom.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥