Genialny sposób na kotlety. Mielone odejdą do lamusa

Kotlety mielone wcale nie muszą być z mięsa. Równie smaczne danie wyczarujemy z warzyw. Kapuściane kotlety z żółtym serem to doskonała propozycja na obiad lub kolację. Możemy podać je z ziemniaczanym puree lub sosem jogurtowym.

Genialny sposób na kotlety. Mielone odejdą do lamusaGenialny sposób na kotlety. Mielone odejdą do lamusa
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 główka kapusty (ok. 1 kg)
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • 1 kajzerka
  • 0,5 szklanki mleka
  • 100g ostrego żółtego sera
  • 2 jajka
  • mielony kminek, tymianek
  • sól, pieprz
  • bułka tarta do panierowania

Przepis

  • Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, wykroić głąb, pokroić w kostkę, zalać bulionem warzywnym, zagotować i dusić pod przykryciem do miękkości przez ok. 30 min.
  • Dokładnie osączyć, odcisnąć z płynu i drobno posiekać lub zmielić.
  • Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na łyżce oleju.
  • Kajzerkę namoczyć w mleku, odcisnąć.
  • Do kapusty dodać cebulę z czosnkiem, namoczoną kajzerkę oraz starty żółty ser. Wbić jajka.
  • Doprawić do smaku mielonym kminkiem lub tymiankiem, solą oraz pieprzem.
  • Masę wymieszać i uformować nieduże kotlety. Obtoczyć je w tartej bułce i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości