Genialny sposób na kotlety. Mielone odejdą do lamusa
Kotlety mielone wcale nie muszą być z mięsa. Równie smaczne danie wyczarujemy z warzyw. Kapuściane kotlety z żółtym serem to doskonała propozycja na obiad lub kolację. Możemy podać je z ziemniaczanym puree lub sosem jogurtowym.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Kotlety
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, wykroić głąb, pokroić w kostkę, zalać bulionem warzywnym, zagotować i dusić pod przykryciem do miękkości przez ok. 30 min.
- Dokładnie osączyć, odcisnąć z płynu i drobno posiekać lub zmielić.
- Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na łyżce oleju.
- Kajzerkę namoczyć w mleku, odcisnąć.
- Do kapusty dodać cebulę z czosnkiem, namoczoną kajzerkę oraz starty żółty ser. Wbić jajka.
- Doprawić do smaku mielonym kminkiem lub tymiankiem, solą oraz pieprzem.
- Masę wymieszać i uformować nieduże kotlety. Obtoczyć je w tartej bułce i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl