Trwa ładowanie...
d3e19od
28-12-2011 19:48

Galat, czyli tradycyjna galareta drobiowa

Przepis

Galat, czyli tradycyjna polska galareta drobiowa, to potrawa, która gości na naszych stołach zarówno podczas Bożego Narodzenia, jak i Wielkanocy. Podawana z octem ma wyrazisty, ostry smak, sama w sobie jest bardziej słodko-kwaśna. Zobacz, jak przygotować klasyczny polski galat.

d3e19od
2.8
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Okazja:
123
Źródło: 123
Składniki
  • 1,5 kg ćwiartek z kurczaka,
  • 3 duże marchewki,
  • puszka groszku,
  • 5 jajek,
  • żelatyna,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz.
Przepis

Mięso ugotować w ok. 3 litrach wody lub bulionu warzywnego. Wyjąć mięso i drobno pokroić. Ułożyć do misek. rosół doprawić solą i pieprzem. Całą paczkę żelatyny rozpuścić w 1/2 szkl. zimnej wody i wlać do rosołu. Dobrze wymieszać. Wywarem zalać mięso. Dodać groszek i pokrojoną w kostkę marchewkę. Jajka ugotować na twardo, oskubać i przekroić na pół wzdłuż, dodać do galatu. Przełożyć do salaterek i ozdobić natką pietruszki. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Przepis dodał użytkownik czekoladka_m

Galat, czyli tradycyjna galareta drobiowa
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3e19od
d3e19od
d3e19od
d3e19od
Więcej tematów
d3e19od