Galaretka a'la zimne nóżki
Zimne nóżki, galart, auszpik, czyli po prostu galareta, przygotowywana z mięsnego wywaru (najczęściej przygotowuje się ją z wieprzowych nóżek). Dodaje się do niej również marchewkę, pietruszkę, a także przyprawy - liść laurowy, lubczyk, ziele angielskie, czosnek, sól, pieprz.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Nóżki i golonki myjemy,zalewamy wodą i gotujemy. Solimy odrobinę,wkładamy liść laurowy i ziele .Dokładamy obraną marchewkę i pietruszkę. Wszystko gotujemy do miękkości. Wcześniej jednak wyjmujemy marchew i pietruszkę, gdyż mogą nam się rozgotować. Wyjmujemy mięso, a wywar przelewamy przez sito. Marchew i pietruszkę kroimy według uznania (ja pokroiłam marchewkę w plastry, a pietruszkę w kostkę).
Mięso obieramy z kości i kroimy na mniejsze kawałki. Wszystko wkładamy do przecedzonego wywaru. Dodajemy jeszcze odrobinę soli i pieprzu do smaku i kurkumę. Na dno salaterek układamy kawałki jajek, wsypujemy po łyżce odsączonego groszku, wsypujemy troszkę posiekanej natki pietruszki i wlewamy galaretę. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie wstawiamy do lodówki.
Przepis dodał użytkownik sylwia.chmielek
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze