Galaretka a'la zimne nóżki
Zimne nóżki, galart, auszpik, czyli po prostu galareta, przygotowywana z mięsnego wywaru (najczęściej przygotowuje się ją z wieprzowych nóżek). Dodaje się do niej również marchewkę, pietruszkę, a także przyprawy - liść laurowy, lubczyk, ziele angielskie, czosnek, sól, pieprz.
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Nóżki i golonki myjemy,zalewamy wodą i gotujemy. Solimy odrobinę,wkładamy liść laurowy i ziele .Dokładamy obraną marchewkę i pietruszkę. Wszystko gotujemy do miękkości. Wcześniej jednak wyjmujemy marchew i pietruszkę, gdyż mogą nam się rozgotować. Wyjmujemy mięso, a wywar przelewamy przez sito. Marchew i pietruszkę kroimy według uznania (ja pokroiłam marchewkę w plastry, a pietruszkę w kostkę).
Przepis
Mięso obieramy z kości i kroimy na mniejsze kawałki. Wszystko wkładamy do przecedzonego wywaru. Dodajemy jeszcze odrobinę soli i pieprzu do smaku i kurkumę. Na dno salaterek układamy kawałki jajek, wsypujemy po łyżce odsączonego groszku, wsypujemy troszkę posiekanej natki pietruszki i wlewamy galaretę. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie wstawiamy do lodówki.