Trwa ładowanie...
d3jo93x

Galaretka a'la zimne nóżki

Przepis

Zimne nóżki, galart, auszpik, czyli po prostu galareta, przygotowywana z mięsnego wywaru (najczęściej przygotowuje się ją z wieprzowych nóżek). Dodaje się do niej również marchewkę, pietruszkę, a także przyprawy - liść laurowy, lubczyk, ziele angielskie, czosnek, sól, pieprz.

5.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Galaretka a'la zimne nóżki
123
Źródło: 123
Składniki
  • około 1,5 kg golonki
  • 2 nóżki wieprzowe
  • 1-2 szt. marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • do smaku sól i pieprz
  • pół puszki groszku konserwowego
  • 2 jajka na twardo
  • świeża natka pietruszki
  • 2 szczypty kurkumy
Przepis

Nóżki i golonki myjemy,zalewamy wodą i gotujemy. Solimy odrobinę,wkładamy liść laurowy i ziele .Dokładamy obraną marchewkę i pietruszkę. Wszystko gotujemy do miękkości. Wcześniej jednak wyjmujemy marchew i pietruszkę, gdyż mogą nam się rozgotować. Wyjmujemy mięso, a wywar przelewamy przez sito. Marchew i pietruszkę kroimy według uznania (ja pokroiłam marchewkę w plastry, a pietruszkę w kostkę).

Mięso obieramy z kości i kroimy na mniejsze kawałki. Wszystko wkładamy do przecedzonego wywaru. Dodajemy jeszcze odrobinę soli i pieprzu do smaku i kurkumę. Na dno salaterek układamy kawałki jajek, wsypujemy po łyżce odsączonego groszku, wsypujemy troszkę posiekanej natki pietruszki i wlewamy galaretę. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie wstawiamy do lodówki.

Przepis dodał użytkownik sylwia.chmielek

Galaretka a'la zimne nóżki
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d3jo93x

Podziel się opinią

Share
d3jo93x
d3jo93x
d3jo93x
d3jo93x
Więcej tematów
d3jo93x