Trwa ładowanie...

Frytki z kurczaka – super przekąska

To idealne potwierdzenie hasła "siła tkwi w prostocie", choć w tym wypadku słowo "siła" można z powodzeniem wymienić na "smak". Frytki z kurczaka są świetnym pomysłem na danie obiadowe, szybki lunch albo imprezową przekąskę, a z ich przygotowaniem poradzą sobie nawet osoby bez kulinarnego doświadczenia.

Chrupiące kąski z kurczaka Chrupiące kąski z kurczaka Źródło: Adobe Stock, fot: Brent Hofacker
d3rtlpj

W ostatnich stuleciach smażony kurczak bez wątpienia zawojował świat. W Japonii stał się tradycyjnym daniem bożonarodzeniowym, w Chinach najpopularniejszą siecią restauracji jest KFC, zaś z przeprowadzonej wśród mieszkańców San Francisco ankiety wynika, że co dziesiąty, gdyby tylko mógł, stanąłby na ślubnym kobiercu z… fried chicken.

Frytki z kurczaka wypromował przede wszystkim wielki rywal McDonlad’s, czyli Burger King, który wprowadził je na rynek w 2005 roku. Jednak specjał ma znacznie dłuższą historię. Dziś wprawdzie trudno jednoznacznie ustalić, gdzie narodził się jego przepis, ale wiele tropów prowadzi na południe USA.

Dowodem może być pierwsza amerykańska książka kucharska, czyli "The Virginia Housewife", opublikowana w 1824 r. Jej autorka, Mary Randolph, wśród licznych przepisów zamieściła też taki: "Pokrój kurczaka jak na potrawkę, obtocz dobrze mąką, posyp solą, wrzuć do dużej ilości gotującego się smalcu i usmaż na jasnobrązowy kolor".

Kąski z kurczaka. Pyszna przekąska na ciepło i zimno

Efekt prawdopodobnie przypominał współczesne frytki z kurczaka, które świetnie sprawdzają się jako pożywna przekąska czy danie obiadowe. Pyszne, chrupiące i soczyste kęski przekonają nawet dziecięcych niejadków. Jak je przyrządzić?

d3rtlpj

Mięso z kurczaka – wartości odżywcze

Najlepszym surowcem do przygotowania frytek jest pierś albo polędwiczka z kurczaka pochodzącego z hodowli na wolnym wybiegu, żywionego tylko naturalną karmą i nie faszerowanego antybiotykami czy hormonami wzrostu.

Taki drób jest nie tylko smaczniejszy, ale również znacznie bogatszy w cenne składniki odżywcze niż mięso tzw. brojlerów, czyli intensywnie tuczonych kurczaków stłoczonych w ciasnych klatkach. Stanowi m.in. dobre źródło białka, którego wartość jest zbliżona do zalecanego przez FAO/WHO wzorca aminokwasowego. Nasz organizm przyswaja je lepiej niż białko roślinne.

W porównaniu do wieprzowiny czy wołowiny mięso drobiowe charakteryzuje się mniejszą ilością tłuszczu i znacznie korzystniejszym stosunkiem kwasów tłuszczowych nienasyconych do nasyconych. Wśród nich dominują kwasy: palmitynowy, stearynowy, palmitooleinowy oraz oleinowy. Te cenne związki m.in. obniżają poziom "złego" cholesterolu LDL, wspierają pracę mózgu oraz całego układu nerwowego, wspomagają wzrok, przeciwdziałają nowotworom czy alergiom.

Drób dostarcza też sporo łatwo przyswajalnego żelaza oraz cynku, magnezu, selenu, fosforu i potasu. Kryje solidną dawkę witamin z grupy B (szczególnie B3 i B6) oraz naturalnych przeciwutleniaczy: glutationu, karnozyny, anseryny i tauryny, unieszkodliwiających wolne rodniki, opóźniających procesy starzenia komórek, wpływających na prawidłową pracę serca oraz ułatwiających usuwanie z organizmu toksyn.

d3rtlpj

Frytki z kurczaka – jak to zrobić

Kupując mięso na frytki zwracajmy uwagę na jego kolor – powinien być jasnoróżowy, barwa szara lub żółta może świadczyć o nieświeżości produktu. Musi być także zwarte i sprężyste, pod naciskiem palca szybko wracając do poprzedniego

kształtu. Najlepiej kupować piersi czy polędwiczki w opakowaniach próżniowych, które utrudniają nieuczciwym sprzedawcom modyfikowanie daty przydatności do spożycia lub zwiększanie wagi przez nastrzykiwanie wodą.

Dysponując dobrej jakości mięsem możemy przystąpić do przygotowywania frytek. Jeśli mamy więcej czasu warto je wcześniej zamarynować – kroimy polędwiczkę lub pierś na równej wielkości paseczki, po czym dokładnie obtaczamy w zalewie z maślanki, soku z cytryny, rozgniecionego czosnku oraz suszonego tymianku, owijamy w folię i umieszczamy w lodówce na kilka godzin. Po wyjęciu osączamy z marynaty.

W szybszej, choć trochę uboższej smakowo wersji, kurczaka od razu kroimy w podłużne paski i doprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie także innymi przyprawami, np. wędzoną papryką.

d3rtlpj

Następnie frytki panierujemy, najpierw w mące pszennej, później rozkłóconym jajku, a na końcu bułce tartej, którą możemy zastąpić płatkami drożdżowymi, otrębami pszennymi, sezamem, siemieniem lnianym albo drobno posiekanymi orzechami.

Kurczakowe frytki smażymy na głębokim tłuszczu (najlepiej silnie rozgrzanym oleju rzepakowym), aż do uzyskania złotego koloru. Innym rozwiązaniem jest upieczenie ich w piekarniku nagrzanym do 210 st., przez 20-25 minut.

Frytki można serwować na ciepło lub zimno. Dobrze komponują się z sosami, np. czosnkowym (przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku mieszamy z majonezem, jogurtem naturalnym i sokiem z cytryny) lub musztardowym (łączymy ostrą musztardę z miodem, oliwą i sokiem z cytryny).

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3rtlpj
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3rtlpj
Więcej tematów