Skrzydełka kurczaka na 4 sposoby. Chrupiąca przekąska
Skrzydełka z kurczaka są nie tylko niedrogie, ale w dodatku bardzo łatwe w obróbce. Bardzo łatwo zrobić z nich pyszne dania, które znakomicie smakują. Możemy je piec, smażyć i dusić, a liczba przepisów na skrzydełka jest niewiarygodna. Oto cztery nasze propozycje.
Skrzydełka pieczone
Do przygotowania tego dania potrzebujemy oprócz skrzydełek miód, keczup, mąkę, mielony imbir, suszony czosnek, ostrą paprykę, sól i pieprz. Skrzydełka przecinamy w stawie na pół, myjemy i osuszamy. Do miski dodajemy kilka łyżek miodu, keczup, przyprawy i dokładnie mieszamy. Skrzydełka obtaczamy w mące i wkładamy do marynaty. Odstawiamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie układamy mięso na blasze, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy pół godziny, co kilka minut smarując marynatą.
Skrzydełka panierowane
Wszyscy znamy skrzydełka z popularnej sieci fast foodów. Bardzo podobne możemy zrobić w domu. Potrzebne nam będą: skrzydełka, jajko, mleko, mąka, pieprz, suszone oregano, ostre chili, mielony imbir, kmin rzymski, kurkuma, sól i olej do głębokiego smażenia. Przyprawy mieszamy z połową szklanki mąki. Jajka rozbijamy z mlekiem, maczamy w płynie udka kurczaka, a następnie obtaczamy je w doprawionej przyprawami mące. Smażymy w głębokim oleju aż będą złociste.
Pikantne skrzydełka
Skrzydełka bardzo łatwo nabierają aromatu przypraw, szczególnie ostrych, więc teraz czas na coś pikantnego. Potrzebujemy: kilka podzielonych na pół skrzydełek kurczaka, papryczki chili, szalotkę, czosnek, świeży imbir, olej, sos sojowy, sól i pieprz. Skrzydełka myjemy i osuszamy. Czosnek, imbir, szalotkę i chili ścieramy na tarce i nacieramy tą mieszanką mięso. Odstawiamy na kilkanaście minut. Na patelni rozgrzewamy olej. Skrzydełka smażymy, na koniec dolewając trochę sosu sojowego i doprawiając solą i pieprzem. Cały czas mieszamy, aż płyn prawie wyparuje. Podajemy gorące
Skrzydełka z warzywami
Delikatny drób i warzywa to idealne połączenie. Duszone skrzydełka są delikatne i lekko słodkawe. Składniki: kilka skrzydełek z kurczaka, marchewka, pietruszka, seler, por, czosnek, majeranek, bulion drobiowy, olej, sól i pieprz. Umyte dokładnie skrzydełka nacieramy solą i pieprzem. W garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy mięso i dorzucamy obrane i starte na tarce warzywa. Wlewamy bulion i dusimy wszystko pół godziny. Doprawiamy solą i pieprzem.