Skrzydełka kurczaka na 4 sposoby. Chrupiąca przekąska

Skrzydełka z kurczaka są nie tylko niedrogie, ale w dodatku bardzo łatwe w obróbce. Bardzo łatwo zrobić z nich pyszne dania, które znakomicie smakują. Możemy je piec, smażyć i dusić, a liczba przepisów na skrzydełka jest niewiarygodna. Oto cztery nasze propozycje.

Skrzydełka kurczakaSmaczny sposób na skrzydełka kurczaka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Shaiith
Magda Bukowska

Skrzydełka pieczone

Do przygotowania tego dania potrzebujemy oprócz skrzydełek miód, keczup, mąkę, mielony imbir, suszony czosnek, ostrą paprykę, sól i pieprz. Skrzydełka przecinamy w stawie na pół, myjemy i osuszamy. Do miski dodajemy kilka łyżek miodu, keczup, przyprawy i dokładnie mieszamy. Skrzydełka obtaczamy w mące i wkładamy do marynaty. Odstawiamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie układamy mięso na blasze, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy pół godziny, co kilka minut smarując marynatą.

Skrzydełka panierowane

Wszyscy znamy skrzydełka z popularnej sieci fast foodów. Bardzo podobne możemy zrobić w domu. Potrzebne nam będą: skrzydełka, jajko, mleko, mąka, pieprz, suszone oregano, ostre chili, mielony imbir, kmin rzymski, kurkuma, sól i olej do głębokiego smażenia. Przyprawy mieszamy z połową szklanki mąki. Jajka rozbijamy z mlekiem, maczamy w płynie udka kurczaka, a następnie obtaczamy je w doprawionej przyprawami mące. Smażymy w głębokim oleju aż będą złociste.

Pikantne skrzydełka

Skrzydełka bardzo łatwo nabierają aromatu przypraw, szczególnie ostrych, więc teraz czas na coś pikantnego. Potrzebujemy: kilka podzielonych na pół skrzydełek kurczaka, papryczki chili, szalotkę, czosnek, świeży imbir, olej, sos sojowy, sól i pieprz. Skrzydełka myjemy i osuszamy. Czosnek, imbir, szalotkę i chili ścieramy na tarce i nacieramy tą mieszanką mięso. Odstawiamy na kilkanaście minut. Na patelni rozgrzewamy olej. Skrzydełka smażymy, na koniec dolewając trochę sosu sojowego i doprawiając solą i pieprzem. Cały czas mieszamy, aż płyn prawie wyparuje. Podajemy gorące

Skrzydełka z warzywami

Delikatny drób i warzywa to idealne połączenie. Duszone skrzydełka są delikatne i lekko słodkawe. Składniki: kilka skrzydełek z kurczaka, marchewka, pietruszka, seler, por, czosnek, majeranek, bulion drobiowy, olej, sól i pieprz. Umyte dokładnie skrzydełka nacieramy solą i pieprzem. W garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy mięso i dorzucamy obrane i starte na tarce warzywa. Wlewamy bulion i dusimy wszystko pół godziny. Doprawiamy solą i pieprzem.

Doskonały przepis na ziemniaki pieczone w jogurcie

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości