Kupujemy mięso: jak wybrać pierś z kurczaka. Praktyczne porady

Filet z kurczaka to mięso, po które sięgamy najchętniej. Nic dziwnego – jest niedrogie, łatwe w obróbce, niskokaloryczne, a przy tym bardzo smaczne. Można je piec, smażyć, gotować i grillować, świetnie pasuje do większości dań. Ale jak wybrać pierś z kurczaka, by była świeża i dobrej jakości?

Pieczona pierś z kurczakaWybór dobrej jakości i świeżego mięsa jest ważny
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus
1

Jak wybrać pierś z kurczaka?

Mięso z kurczaka poza niewątpliwymi walorami ma też jedną wadę: bardzo szybko się psuje, co niekiedy nie jest takie łatwe do zauważenia. Dlatego już na etapie wyboru kawałka mięsa w sklepie należy zachować czujność i bacznie zwracać uwagę na każdy detal.

O czym bezwzględnie należy pamiętać i czym się kierować podczas zakupu mięsa z piersi kurczaka?

  1. Wybór sklepu. To nie bez znaczenia, gdzie kupujesz filet z kurczaka. Jeśli to możliwe, znajdź zaufanego dostawcę lub producenta mięsa, zwróć również uwagę na certyfikaty, które gwarantują odpowiednio wysoką jakość surowca. Nie kupuj mięsa w przypadkowym sklepie, nie kieruj się także ceną lub promocją.
  2. Informacje na opakowaniu. Jeśli kupujesz mięso pakowane, zwróć uwagę na datę. Nie kupuj piersi z kurczaka, której termin zbliża się ku końcowi, a już na pewno nie sięgaj po mięso po terminie. Pamiętaj jednak, że również mięso, którego termin przydatności się nie skończył, może być nieświeże.
  3. Wygląd. Filet z kurczaka powinien być różowy z białymi przerostami tłuszczu. Blady, niekiedy, o zgrozo, zielonkawy odcień mięsa i żółty kolor tkanki tłuszczowej powinny zapalić lampkę ostrzegawczą w twojej głowie. Takiego mięsa unikaj.
  4. Struktura mięsa. Po przyjściu do domu od razu wyjmij mięso z foliowego worka lub tacki pokrytej folią. Przy okazji zwróć uwagę na to, jaką strukturę ma pierś z kurczaka. Mięso powinno być jędrne i sprężyste – nie powinno odkształcać się pod naciskiem palca. Zwróć uwagę czy powierzchnia piersi z kurczaka nie jest śliska, wręcz śluzowata – to oznaka, że mięso jest nieświeże.
  5. Wielkość ma znaczenie. Poza świeżością ważna jest jakość mięsa. Pojedyncza pierś z kurczaka powinna ważyć około 150-200 g. To niewiele, ale nie ulegajmy pokusie wyboru wyjątkowo dużych okazów, bo jest to znak, że kurczak zbyt szybko rósł albo mięso zostało naszprycowane wodą.
  6. Zapach. To ostatni test jakości i świeżości mięsa. Powąchaj zakupiony filet z kurczaka – jeśli czujesz choćby cień przykrego zapachu – np. gnijącego mięsa czy zepsutych jaj – natychmiast pozbądź się piersi z kurczaka. Takiego mięsa nie wolno w żaden sposób przygotowywać, nie pomoże ani mycie mięsa, ani marynata. Zapach świeżego mięsa powinien być neutralny, niebudzący odrazy.

Czym są białe paski na piersi z kurczaka?

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier