Frittata z cukinią i tofu
Nazwa tego przysmaku pochodzi od włoskiego słowa "frittare", czyli "smażyć". Do przygotowania tego pysznego dania będziemy potrzebować tofu, jajek, cukinii, cebuli i aromatycznych przypraw. Frittata doskonale sprawdzi się na śniadanie lub kolację.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
 - Kategoria przepisów: Śniadanie
 - Sposób przygotowania: Smażenie
 - Główne składniki :
 
Składniki
Przepis
- Cebulę i cukinię kroimy w drobną kostkę.
 - Tofu miksujemy z wodą mineralną, cebulą (40 g) oraz oregano do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji. Dodajemy jajko, pieprz i sól, miksujemy, aż składniki się połączą. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i krótko miksujemy.
 - Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy cebulę (50 g) oraz cukinię i smażymy na mocnym ogniu przez minutę, następnie patelnię przykrywamy i dusimy warzywa na średnim ogniu przez 3 minuty. Odkrywamy, wlewamy zmiksowane tofu z jajkami i ostrożnie łączymy z cebulą i cukinią (składniki nie muszą być dokładnie wymieszane).
 - Smażymy pod przykryciem przez 5 minut na średnim ogniu, odkrywamy, zsuwamy omlet ostrożnie z patelni na talerz, następnie przykrywamy talerz patelnią, odwracamy i przekładamy ponownie omlet na patelnię w taki sposób, żebyśmy mogli smażyć drugą stronę. Przykrywamy, smażymy przez kolejne 5 minut. Podajemy np. z wybranym sosem i surówką.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl