Fritata z boczkiem wędzonym, pieczarkami i cheddarem
Fritata jest cudownym pomysłem na śniadaniowy remanent lodówki. Możecie zrobić ją w opcji szpinak-ser pleśniowy lub z warzywami kojarzącymi się z basenem Morza Śródziemnego. Wtedy doskonale komponuje się ze świeżą bazylią.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
 - Kategoria przepisów: Śniadanie
 - Sposób przygotowania: Pieczenie
 - Główne składniki :
 
Składniki
Przepis
- Na delikatnie rozgrzanym oleju zeszklij cebulę, pieczarki i boczek. Po 5 minutach przesmażania zdejmij z ognia do ostygnięcia.
 - Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza (góra, dół, bez termoobiegu).
 - Przygotuj płytką foremkę.
 - W misce rozbełtaj jajka i dodaj do nich wystudzone przesmażone warzywa i ser. Zamieszaj. Przelej całość do formy. Piecz ok. 20 minut lub do odpowiedniego stopnia zrumienienia.
 - Serwuj posypane szczypiorkiem.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl