Francuska zupa cebulowa. Tak pyszna, że będziesz gotować co tydzień
Zupę cebulową można jeść okrągły rok, jednak jej szczególne właściwości sprawiają, że polecana jest przede wszystkim w okresie nasilonych zachorowań na przeziębienie czy grypę. Przepis jest bardzo prosty, a wszystkie składniki łatwo dostępne.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- W głębokim rondlu o grubym dnie stopić na małym ogniu masło, aż zacznie się pienić. Dodać cebulę i czosnek i gotować pod przykryciem 30-35 minut, często mieszając, aż cebula zarumieni się na brązowo.
- Dodać mąkę i gotować, bez przerwy mieszając. Powoli dolewać wywar wołowy, przez cały czas mieszając. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem, ok. 30 minut. Dodać sól i pieprz do smaku.
- Rozpalić ruszt albo nagrzać opiekacz. Ułożyć na nim kromki chleba. Po opieczeniu jednej strony przewrócić je na drugą, a z wierzchu posypać startym serem. Opiekać, aż ser się stopi. Wlać zupę do talerzy i na wierzchu ułożyć po kromce pieczywa z serem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze