Filet drobiowy w sosie grzybowym

"Udało się zebrać trochę prawdziwków, bardzo zdrowych, niedużych okazów i powstał pyszny sos. Dopełnieniem sosu jest filet z kurczaka i brązowy ryż. Szczerze polecam" -zachęca autorka bloga "Gotuj ze mną".

Filet drobiowy w sosie grzybowymFilet drobiowy w sosie grzybowym
Alina Jasińska

Składniki

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 500 g świeżych grzybów (u mnie prawdziwki)
  • 200 g śmietany 18 proc.
  • 1 kostka warzywna
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • przyprawa gyros
  • zioła prowansalskie
  • olej
  • 1 szklanka ryżu

Przepis

  • Filet z kurczaka podzielić na 2 części, każdą przekroić na pół, aby powstał cieńszy kotlet.
  • Posypać solą, pieprzem, przyprawą gyros, zawinąć talerz folią spożywczą, wstawić na 30 minut do lodówki.
  • Grzyby opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, posypać pieprzem, posolić i wymieszać.
  • Czosnek posiekać, cebulę pokroić w piórka.
  • Na patelni rozgrzać masło, wrzucić czosnek zeszklić, dodać cebulę, chwilę podsmażyć, na koniec dodać grzyby, wymieszać i dusić na wolnym ogniu około 10 minut pod przykryciem.
  • Kostkę rosołową rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i wlać do grzybów. Dusić około 5 minut.
  • Do szklanki wlać kilka łyżek sosu z patelni, dodać śmietanę i wymieszać. Wlać do grzybów chwilę pogotować, zestawić.
  • Rozgrzać piekarnik na 180 stopni. Wyjąć filety, rozgrzać olej na patelni i podsmażyć lekko do delikatnego zrumienienia.
  • W żaroodpornym naczyniu ułożyć filety, polać wcześniej przygotowanym sosem grzybowym, przykryć i zapiekać pod przykryciem około 20 minut.
  • Ugotować ryż na sypko, z dodatkiem ziół prowansalskich, (około 1 łyżki).
  • Gotowe mięso podawać z dodatkiem ryżu i ulubionej surówki.
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce