Ryba na piątek: pstrąg pieczony z koperkiem i figami

Masz ochotę na pyszny obiad z rybą w roli głównej, ale nie masz pomysłu co dalej? Poznaj przepis na klasykę w nowym wydaniu - pysznego pstrąga z piekarnika z koperkiem i figami prosto z bloga "Ostoja lasu". Będzie pysznie!

Ryba na piątek: pstrąg pieczony z koperkiem i figamiRyba na piątek: pstrąg pieczony z koperkiem i figami
Ostoja Lasu

Składniki

  • pstrąg świeży
  • pęczek koperku
  • 3-4 świeże figi
  • limonka
  • sól i pieprz
  • masło i olej rzepakowy

Przepis

Rybę oczyść i wyfiletuj, chyba że masz już gotowe filety, wówczas jeden problem z głowy i jeszcze szybciej przygotujesz pyszny obiad. Płaty osusz ręcznikiem papierowym. Następnie dopraw solą i pieprzem. Na dużą blachę połóż papier do pieczenia i posmaruj odrobiną oleju, by skóra się nie przykleiła. Ułóż filety, a na nich gałązki koperku i plasterki limonki, masła oraz figi. Tak przygotowanego pstrąga piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 15-20 minut. Ryba nie potrzebuje zbyt wiele czasu. To, z czym ją podasz, zależy od ciebie. Dobrze smakuje w towarzystwie ziemniaków i gotowanych na parze brokułów.

Przepis

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika