Jesienny sernik z figami. Zachwyci całą rodzinę

Poezja na talerzu - tak można określić sernik z dodatkiem świeżych fig. Delikatna masa serowa, kruche ciasto i świeże owoce to połączenie, które zachwyci nawet największych łasuchów. Przepis pochodzi z bloga "Królestwo garów".

Jesienny sernik z figami. Zachwyci całą rodzinęJesienny sernik z figami. Zachwyci całą rodzinę
Joanna Krzewińska

Składniki

Ciasto krucho-drożdżowe:

  • 500 g mąki krupczatki,
  • 150 g cukru pudru,
  • 150 g zimnego masła,
  • 2 żółtka,
  • 60 g drożdży,
  • 125 ml gęstej śmietany,
  • skórka otarta z jednej cytryny.

Masa serowa:

  • 2 jajka,
  • 100 gram cukru pudru,
  • 50 gram masła,
  • 400 gram startego sera białego półtłustego,
  • skórka otarta z jednej pomarańczy,
  • szczypta soli,
  • 6 świeżych fig.

Przepis

Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru i razem z pozostałymi składnikami na ciasto włożyć do malaksera. Szybko, krótko zmiksować, wyłożyć na blat i rozwałkować na placek o wymiarach 20 x 30 cm. Przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć pokrojone w ćwiartki figi skórką do dołu. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Masło utrzeć, aż powstanie puszysty krem, dalej ucierając, dodawać kolejno: żółtka i cukier puder, a następnie skórkę pomarańczową i partiami ser. Białka ubić na pulchną pianę, podczas ubijania dodać szczyptę soli. Wymieszać delikatnie białka z masą serową i wyłożyć na ciasto z figami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50-60 minut.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę