Jesienny sernik z figami. Zachwyci całą rodzinę

Poezja na talerzu - tak można określić sernik z dodatkiem świeżych fig. Delikatna masa serowa, kruche ciasto i świeże owoce to połączenie, które zachwyci nawet największych łasuchów. Przepis pochodzi z bloga "Królestwo garów".

Jesienny sernik z figami. Zachwyci całą rodzinęJesienny sernik z figami. Zachwyci całą rodzinę
Joanna Krzewińska

Składniki

Ciasto krucho-drożdżowe:

  • 500 g mąki krupczatki,
  • 150 g cukru pudru,
  • 150 g zimnego masła,
  • 2 żółtka,
  • 60 g drożdży,
  • 125 ml gęstej śmietany,
  • skórka otarta z jednej cytryny.

Masa serowa:

  • 2 jajka,
  • 100 gram cukru pudru,
  • 50 gram masła,
  • 400 gram startego sera białego półtłustego,
  • skórka otarta z jednej pomarańczy,
  • szczypta soli,
  • 6 świeżych fig.

Przepis

Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru i razem z pozostałymi składnikami na ciasto włożyć do malaksera. Szybko, krótko zmiksować, wyłożyć na blat i rozwałkować na placek o wymiarach 20 x 30 cm. Przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć pokrojone w ćwiartki figi skórką do dołu. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Masło utrzeć, aż powstanie puszysty krem, dalej ucierając, dodawać kolejno: żółtka i cukier puder, a następnie skórkę pomarańczową i partiami ser. Białka ubić na pulchną pianę, podczas ubijania dodać szczyptę soli. Wymieszać delikatnie białka z masą serową i wyłożyć na ciasto z figami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50-60 minut.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości