Wytrawna tarta z figami i serem z niebieską pleśnią

Tarty najczęściej kojarzą się nam ze słodkimi wypiekami. Jednak równie dobrze możemy przygotować tartę w wytrawnej wersji. Joanna, autorka bloga "Królestwo Garów",proponuje kruchą tartę z serowo-figowym farszem. Brzmi pysznie!

kruche ciasto z figamikruche ciasto z figami
Joanna Krzewińska

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 2 jajka
  • sól
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Farsz:

  • 6 fig
  • 200 g sera z niebieską pleśnią (u mnie gorgonzola pikantna)
  • 3 żółtka
  • 300 ml śmietany 30 proc.
  • 1-2 gałązki rozmarynu
  • 2-3 łyżki bułki tartej lub mielonych orzechów włoskich

Przepis

Mąkę, pokrojone masło, żółtka i proszek do pieczenia włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 60 minut.

Przepis

Figi pokroić w szóstki. Śmietanę zagotować z rozmarynem, odstawić do ostudzenia. Żółtka utrzeć na pulchną masę, dodać śmietanę, ubić. Dodać zmielone orzechy lub bułkę tartą, pokruszony ser i wymieszać. Formę do tarty wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, ładnie przyciąć brzegi. Widelcem ponakłuwać ciasto.

Przepis

Przykryć papierem i obciążyć fasolą lub ryżem. Ja obciążyłam dnem od tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do180 stopni na 15 minut. Zdjąć papier z obciążeniem i piec ciasto jeszcze 10 minut. Na upieczonym cieście ułożyć figi. Całość zalać masą jajeczno-śmietanową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-30 minut. Odstawić do ostygnięcia.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę