Mini tarty z szynką parmeńską, serem i figami

Szukasz pomysłu na pyszną i szybką przekąskę? Polecamy mini tarty. Sprawdzą się jako przystawka na letnim przyjęciu lub spotkaniu w gronie przyjaciół. Połączenie słodkich fig z szynką i serem zachwyci twoich gości.

Mini tarty z szynką parmeńską, serem i figamiMini tarty z szynką parmeńską, serem i figami
oprac. Katarzyna Gileta

Kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 125 g masła,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 50 ml wody.

*Dodatki: *

  • 300 g sera żółtego,
  • 4 czerwone cebule,
  • 4 figi,
  • 100 g szynki parmeńskiej,
  • 1 łyżka miodu wielokwiatowego,
  • świeże oregano,
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz, cukier brązowy.

Przepis

Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy masło, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtko, odrobinę wody i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i dostawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciasto kruche rozwałkowujemy, wycinamy okręgi, układamy na blasze, podpiekamy ok. 10 minut. Na niewielkiej ilości oliwy przesmażamy czerwoną cebulę, dodajemy brązowy cukier oraz świeżo mielony pieprz, mieszamy, przesmażamy. Po tym czasie na każde ciasto ścieramy porcję sera, układamy czerwoną cebulę, pokrojone na ćwiartki figi, posypujemy oregano. Mieszamy miód z oliwą oraz świeżo zmielonym pieprzem, połową "sosu" skrapiamy tarty, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 15 minut. Po tym czasie układamy szynkę parmeńską, skrapiamy resztą sosu i zajadamy.

Wybrane dla Ciebie

Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości