Rozgrzewający napój figowy. Doskonały na jesienne przeziębienia

Na rozgrzanie chętnie przygotowujemy herbatki - alternatywą dla dobrze znanej czarnej odmiany, będzie pyszny napar na bazie fig. Owoce te są nieocenione w kuchni indyjskiej, wyróżniają się wyjątkowymi właściwościami prozdrowotnymi.

Rozgrzewający napój figowy. Doskonały na jesienne przeziębieniaRozgrzewający napój figowy. Doskonały na jesienne przeziębienia
ShirinKader

Składniki

  • 6 sporych dojrzałych fig
  • 2 szklanki mleka migdałowego lub owsianego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przepis

Każdą z fig przekrawamy na pół i delikatnie wyjmujemy miąższ, następnie miksujemy go z cynamonem i mlekiem migdałowym. Całość przelewamy do rondelka i powoli doprowadzamy do wrzenia. Chwilę po zagotowaniu do napoju dodajemy miód i mieszamy, dopóki się nie rozpuści. Do kubka z napojem można dodać laskę cynamonu, by podkreślić smak.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja