WAŻNE
TERAZ

Będzie podwyżka płacy minimalnej. Rząd zdecydował

Fenkuł w kuchni. Przysmak włoskiej kuchni pod lupą

Fenkuł je się na surowo lub gotuje. Bulwy lub liście dodaje się do sałatek, surówek, zup, zapiekanek, potrawek, sosów, kompotów, soków dla niemowląt.

Koper włoskiFenkuł w kuchni
Źródło zdjęć: © adobe stock

Fenkuł (koper włoski) – właściwości

Inna nazwa fenkułu to koper włoski. Kiedyś czyszczono nim zęby i nacierano skórę głowy, aby włosy szybciej rosły. 100 gramów fenkułu ma jedynie około 31 kalorii, przy jednoczesnej sporej ilości błonnika pokarmowego, stąd jego popularność w dietach odchudzających. Zawiera dużo witaminy C, cenionego przeciwutleniacza, wspierającego działanie układów immunologicznego i krwionośnego. Jeden fenkuł zjedzony w ciągu dnia pokrywa całość dobowego zapotrzebowania na witaminę C. Fenkuł jest również bogaty w potas, chroniący system krwionośny i poprawiający pracę serca.

W koprze włoskim najbardziej wartościowe są owoce rośliny. Właściwości lecznicze fenkułu tłumaczy dodatkowo zawartość olejku lotnego, z rozkurczającym anetolem oraz wykrztuśnym fenchonem. Olejki eteryczne mają działanie umożliwiające skuteczne radzenie sobie z wzdęciami i skurczonymi jelitami – dlatego fenkuł jest częstym składnikiem preparatów przeczyszczających.

Fenkuł (koper włoski) – herbata, syrop, olejek

Herbatkę z fenkułu można pić systematycznie przez maksymalnie 2 tygodnie. Jest ona szczególnie polecana młodym matkom, które podają ją niemowlętom cierpiącym na kolkę (należy każdorazowo skonsultować to z pediatrą). Fenkułu dodaje się także do odżywek dla maluchów. Herbatkę z kopru włoskiego pije się także, aby pobudzić laktację. Nie należy spożywać jej w okresie ciąży.

Zakręcone pizzerki. Obłędny przysmak nie tylko na imprezę

Fenkuł ma właściwości wykrztuśne – ułatwia rozrzedzanie i usuwanie zalegającego śluzu. Przy przeziębieniu i kaszlu warto więc stosować syrop lub domowy wywar z fenkułu. Wywar z kopru włoskiego poskutkuje również do przemywania ran.

W ziołolecznictwie fenkuł w postaci olejku stosuje się od pokoleń na pasożyty (wszy, świerzba) oraz bakterie. W dawnych czasach fenkuł stosowało się w celu seksualnego pobudzenia i wzmożenia męskiej potencji.

Fenkuł (koper włoski) – jak jeść?

Jak jeść fenkuła? Najlepiej kupować jedynie warzywa twarde, nie zwiędnięte, o lekko anyżowym aromacie i przechowywać je w lodówce. Warto wiedzieć, że fenkuł jedzony na ciepło traci swój charakterystyczny, anyżowy posmak. Do sałatek nadaje się zarówno fenkuł surowy, jak i gotowany, duszony, grillowany. Koper włoski smakuje wyśmienicie z kapustą, buraczkami ćwikłowymi, brokułami, kalafiorem, ziemniakami. Można przyrządzić także sałatkę z fenkuła z owocami, np. z jabłkiem, gruszką, melonem oraz pomarańczą.

Fenkuł (koper włoski) - przepisy na potrawy

Wśród przepisów na fenkuła godne wypróbowania są wydrążone, a następnie pokrojone warzywa, będące bazą zapiekanek i aromatycznych potrawek z dodatkiem mięsa i warzyw. Z bulw przyrządza się zupy, kompoty, sosy, soki dla niemowląt. Liście fenkułu są często długo duszone, a następnie miksowane na gęsty krem, wykorzystywany jako zupy bądź gęste sosy do makaronów lub kasz. Służą również do celów ozdobnych i dekoracyjnych – można układać je na półmiskach z zimnymi wędlinami albo sałatkami.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików