Trwa ładowanie...
d48fe6b
14-05-2020 10:07

Faworkowe rurki z bitą śmietaną. Są przepyszne!

Przepis

Joanna, autorka bloga "Królestwo Garów", odtworzyła przepis Marii Disslowej z książki "Jak gotować" z 1930 roku. Przepyszne faworkowe rurki z kremem skradną serca wszystkich łasuchów.

d48fe6b
2.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Królestwo garów
Źródło: Królestwo garów
Składniki

Ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 20 g masła
  • 20 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka rumu
  • mąką do podsypywania

Krem:

  • 250 ml śmietany kremówki 30 proc.
  • cukier waniliowy
  • 30 g cukru pudru
  • do smażenia
  • 700 g smalcu
  • 2 łyżki rumu
  • cukier puder do posypania
  • rurki metalowe do rurek (smażonych, pieczonych)
Przepis

Zagnieść ciasto: przesiać mąkę na stolnicę, dodać zimne masło, siekając wymieszać mąkę z masłem. Zrobić w mieszaninie wgłębienie i wlać w nie jajko, żółtko, rum i cukier puder.

Szybko i bardzo dokładnie zagnieść ciasto (powinno być troszkę luźniejsze niż na pierogi). Cienko rozwałkować.

Pociąć na paski szerokości około 2 cm i owijać nimi rurki. Końcówkę lekko dociskać do warstwy poprzedniej.

Rozgrzać smalec w głębokim garnku (rurki muszą się całkowicie zanurzać). Rurki owinięte ciastem zanurzać w w rozgrzanym smalcu i smażyć, aż się zrumienią.

Wyjmować rurki na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym, wyjmując od razu rurkę metalową.

Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Tuż przed podaniem ostudzone rurki napełniać bitą śmietaną, najlepiej przy pomocy rękawa cukierniczego. Posypać cukrem pudrem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Faworkowe rurki z bitą śmietaną. Są przepyszne!
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d48fe6b
d48fe6b
d48fe6b
d48fe6b
Więcej tematów
d48fe6b