Faworkowe rurki z bitą śmietaną. Są przepyszne!
Joanna, autorka bloga "Królestwo Garów", odtworzyła przepis Marii Disslowej z książki "Jak gotować" z 1930 roku. Przepyszne faworkowe rurki z kremem skradną serca wszystkich łasuchów.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
Krem:
- 250 ml śmietany kremówki 30 proc.
- cukier waniliowy
- 30 g cukru pudru
- do smażenia
- 700 g smalcu
- 2 łyżki rumu
- cukier puder do posypania
- rurki metalowe do rurek (smażonych, pieczonych)
Zagnieść ciasto: przesiać mąkę na stolnicę, dodać zimne masło, siekając wymieszać mąkę z masłem. Zrobić w mieszaninie wgłębienie i wlać w nie jajko, żółtko, rum i cukier puder.
Szybko i bardzo dokładnie zagnieść ciasto (powinno być troszkę luźniejsze niż na pierogi). Cienko rozwałkować.
Pociąć na paski szerokości około 2 cm i owijać nimi rurki. Końcówkę lekko dociskać do warstwy poprzedniej.
Rozgrzać smalec w głębokim garnku (rurki muszą się całkowicie zanurzać). Rurki owinięte ciastem zanurzać w w rozgrzanym smalcu i smażyć, aż się zrumienią.
Wyjmować rurki na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym, wyjmując od razu rurkę metalową.
Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Tuż przed podaniem ostudzone rurki napełniać bitą śmietaną, najlepiej przy pomocy rękawa cukierniczego. Posypać cukrem pudrem.
Polecamy też: tort czekoladowy korzenny
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze