Faworkowe rurki z bitą śmietaną. Są przepyszne!
Joanna, autorka bloga "Królestwo Garów", odtworzyła przepis Marii Disslowej z książki "Jak gotować" z 1930 roku. Przepyszne faworkowe rurki z kremem skradną serca wszystkich łasuchów.
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Ciasto:
Krem:
- 250 ml śmietany kremówki 30 proc.
- cukier waniliowy
- 30 g cukru pudru
- do smażenia
- 700 g smalcu
- 2 łyżki rumu
- cukier puder do posypania
- rurki metalowe do rurek (smażonych, pieczonych)
Przepis
Zagnieść ciasto: przesiać mąkę na stolnicę, dodać zimne masło, siekając wymieszać mąkę z masłem. Zrobić w mieszaninie wgłębienie i wlać w nie jajko, żółtko, rum i cukier puder.
Przepis
Szybko i bardzo dokładnie zagnieść ciasto (powinno być troszkę luźniejsze niż na pierogi). Cienko rozwałkować.
Przepis
Pociąć na paski szerokości około 2 cm i owijać nimi rurki. Końcówkę lekko dociskać do warstwy poprzedniej.
Przepis
Rozgrzać smalec w głębokim garnku (rurki muszą się całkowicie zanurzać). Rurki owinięte ciastem zanurzać w w rozgrzanym smalcu i smażyć, aż się zrumienią.
Przepis
Wyjmować rurki na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym, wyjmując od razu rurkę metalową.
Przepis
Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Tuż przed podaniem ostudzone rurki napełniać bitą śmietaną, najlepiej przy pomocy rękawa cukierniczego. Posypać cukrem pudrem.