Faworkowe rurki z bitą śmietaną. Są przepyszne!
Joanna, autorka bloga "Królestwo Garów", odtworzyła przepis Marii Disslowej z książki "Jak gotować" z 1930 roku. Przepyszne faworkowe rurki z kremem skradną serca wszystkich łasuchów.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
Krem:
- 250 ml śmietany kremówki 30 proc.
- cukier waniliowy
- 30 g cukru pudru
- do smażenia
- 700 g smalcu
- 2 łyżki rumu
- cukier puder do posypania
- rurki metalowe do rurek (smażonych, pieczonych)
Zagnieść ciasto: przesiać mąkę na stolnicę, dodać zimne masło, siekając wymieszać mąkę z masłem. Zrobić w mieszaninie wgłębienie i wlać w nie jajko, żółtko, rum i cukier puder.
Szybko i bardzo dokładnie zagnieść ciasto (powinno być troszkę luźniejsze niż na pierogi). Cienko rozwałkować.
Pociąć na paski szerokości około 2 cm i owijać nimi rurki. Końcówkę lekko dociskać do warstwy poprzedniej.
Rozgrzać smalec w głębokim garnku (rurki muszą się całkowicie zanurzać). Rurki owinięte ciastem zanurzać w w rozgrzanym smalcu i smażyć, aż się zrumienią.
Wyjmować rurki na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym, wyjmując od razu rurkę metalową.
Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Tuż przed podaniem ostudzone rurki napełniać bitą śmietaną, najlepiej przy pomocy rękawa cukierniczego. Posypać cukrem pudrem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze