Trwa ładowanie...
d5lgs3b
d5lgs3b

Faworkowe rurki z bitą śmietaną. Są przepyszne!

Przepis

Joanna, autorka bloga "Królestwo Garów", odtworzyła przepis Marii Disslowej z książki "Jak gotować" z 1930 roku. Przepyszne faworkowe rurki z kremem skradną serca wszystkich łasuchów.

1.0
(3 głosy)
Oceń:
d5lgs3b
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Faworkowe rurki z bitą śmietaną. Są przepyszne!
Składniki

Ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 20 g masła
  • 20 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka rumu
  • mąką do podsypywania

Krem:

  • 250 ml śmietany kremówki 30 proc.
  • cukier waniliowy
  • 30 g cukru pudru
  • do smażenia
  • 700 g smalcu
  • 2 łyżki rumu
  • cukier puder do posypania
  • rurki metalowe do rurek (smażonych, pieczonych)
Przepis

Zagnieść ciasto: przesiać mąkę na stolnicę, dodać zimne masło, siekając wymieszać mąkę z masłem. Zrobić w mieszaninie wgłębienie i wlać w nie jajko, żółtko, rum i cukier puder.

Szybko i bardzo dokładnie zagnieść ciasto (powinno być troszkę luźniejsze niż na pierogi). Cienko rozwałkować.

Pociąć na paski szerokości około 2 cm i owijać nimi rurki. Końcówkę lekko dociskać do warstwy poprzedniej.

Rozgrzać smalec w głębokim garnku (rurki muszą się całkowicie zanurzać). Rurki owinięte ciastem zanurzać w w rozgrzanym smalcu i smażyć, aż się zrumienią.

Wyjmować rurki na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym, wyjmując od razu rurkę metalową.

Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Tuż przed podaniem ostudzone rurki napełniać bitą śmietaną, najlepiej przy pomocy rękawa cukierniczego. Posypać cukrem pudrem.

Polecamy też: tort czekoladowy korzenny

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d5lgs3b
Faworkowe rurki z bitą śmietaną. Są przepyszne!
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
1
Share
d5lgs3b
d5lgs3b

d5lgs3b
d5lgs3b
d5lgs3b