Fasolka szparagowa na ostro
Fasolka szparagowa to produkt, który wymaga małego nakładu pracy, aby świetnie smakował. Podana z bułką tartą i masełkiem to sezonowy klasyk, ale w wersji pikantnej na nowo rozbudzi nasze kubki smakowe. Prosty przepis poleca Małgorzata Kijowska, autorka bloga "Daylicooking".
Fasolka szparagowa to produkt, który wymaga małego nakładu pracy, aby świetnie smakował. Podana z bułką tartą i masełkiem to sezonowy klasyk, ale w wersji pikantnej na nowo rozbudzi nasze kubki smakowe. Prosty przepis poleca Małgorzata Kijowska, autorka bloga "Daylicooking".
Składniki:
około pół kilograma fasolki szparagowej,
1 średnia cebula,
3 średnie ząbki czosnku,
kawałeczek papryczki chili,
sól do smaku,
kilka pomidorków koktajlowych,
3 łyżki oliwy.
Przygotowanie:
Fasolkę ugotować w osolonej i lekko posłodzonej cukrem wodzie. Cebulę obrać i pokroić w piórka, czosnek obrać i posiekać. Papryczkę chili posiekać drobno. Pomidorki opłukać, pokroić na cztery części. Oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę i czosnek - przesmażyć krótko na mocnym ogniu. Dołożyć chili i pomidorki. Wszystko razem wymieszać i również krótko przesmażyć. Dorzucić fasolkę i całość doprawić solą. Danie powinno wyjść dość lekkie, nie za długo smażone. Pomidory nie powinny rozpaść się. Potrawa powinna być dość pikantna.
Zobacz także: papierówki smażone w cieście naleśnikowym.