Trwa ładowanie...

Falafel - arabski specjał zamiast kebabu

Falafele, czyli kotleciki z bogatych w białko ziaren ciecierzycy. To jedno z czołowych dań kuchni arabskiej, w Polsce znane głównie jako wegetariańska wersja kebabu. Co warto wiedzieć o tym przysmaku i jak zrobić go w domu?

Falafel - arabski specjał zamiast kebabuŹródło: 123RF
d18xanx
d18xanx

Falafele, czyli kotleciki z bogatych w białko ziaren ciecierzycy. To jedno z czołowych dań kuchni arabskiej, w Polsce znane głównie jako wegetariańska wersja kebabu. Co warto wiedzieć o tym przysmaku i jak zrobić go w domu?

Dietetycy podkreślają, że białko jest bardzo ważnym elementem racjonalnej diety, a pochodzić może zarówno z produktów mięsnych, jak warzyw. Ciecierzyca, czyli główny składnik tego przysmaku, należy go grupy nasion strączkowych, które powinny choć raz w tygodniu znaleźć się w naszym jadłospisie. To doskonałe źródło pierwiastków mineralnych i witamin.

Najlepiej pokusić się o samodzielne przygotowanie falafela - produkt dostępny w barach szybkiej obsługi często traktowany jest niepotrzebną kąpielą w głębokim tłuszczu, co dodaje mu kalorii. Jakość oleju używanego wielokrotnie we fryturze nierzadko odbiega od właściwości polecanych przez dietetyków tłuszczów. To wpływa nie tylko na smak dania, ale również jego działanie na nasz organizm - dłużej jest trawiony, może powodować nieprzyjemne wzdęcia czy zgagę. Kotleciki z cieciorki powinny być chrupiące, nie za tłuste i już z daleka pachnieć aromatycznymi przyprawami.

Przepis jest na tyle prosty, że uda się je zrobić także kulinarnym amatorom, ale warto znać kilka trików. Do przygotowania kotlecików najlepiej wykorzystać suche nasiona ciecierzycy moczone w wodzie przez 12 godzin (najlepiej przez całą noc). Używanie produktu z puszki czy gotowanie ciecierzycy jest niedozwolone. Niemniej ważny jest kolejny etap, czyli mielenie ciecierzycy w maszynce do mielenia. Potraktowanie jej blenderem lub malakserem nie stworzy pożądanej konsystencji masy. Powinna być tyle gładka, aby łatwo formować z niej kotleciki, które nie rozpadną się w trakcie smażenia, a gotowe będą chrupiące z zewnątrz i kremowe wewnątrz. Idealny falafel ma też swój sekret. Do namoczonej ciecierzycy należy dodać odrobinę sody, która przyśpieszy proces smażenia - wystarczy kila chwil, aby zyskały złoty kolor oraz miękki, aksamitny środek.

d18xanx

Składniki: 250 g ciecierzycy, 1 łyżeczka sody spożywczej, 1 łyżeczka mielonego kminu, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1 cebula, 1 pęczek kolendry, 1 pęczek pietruszki, szczypta chili, sok z cytryny, 1 jajko, 2 łyżki mąki, olej do smażenia, sól, pieprz.

Sposób przygotowania: ciecierzycę na noc namoczyć, odcedzić, zmielić na gładką masę razem z kolendrą i pietruszką. Następnie dodać pozostałe przyprawy, mąkę i jajko, wyrobić na gładką masę, formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, smażyć je na złoto w rozgrzanym oleju, odsączyć nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym i podawać. Doskonale smakują serwowane w chlebkach pita z dodatkiem warzyw i lekkiego sosu jogurtowo-czosnkowego. W wersji dietetycznej do smażenia można użyć 1-2 łyżki oliwy z oliwek, a kotleciki smażyć na wolnym ogniu, pilnując aby się nie przypaliły. Można je również upiec w piekarniku - układając na delikatnie natłuszczonej blasze, w termoobiegu ok. 20 minut w 180 stopniach C.

mp/WP Kuchnia

d18xanx
d18xanx
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d18xanx
Więcej tematów