Ewa Wachowicz: Typowe i nietypowe polskie sery. Jakie mają właściwości i w jaki sposób je wykorzystać?

Ser biały, kozi, oscypek, a może tradycyjny, żółty z dziurami? Na świecie istnieje wiele rodzajów sera, podobnie też w Polsce. Nie brakuje również fanów tego typu produktów. Nic dziwnego, bo są po prostu pyszne. Różnią się jednak znacząco między sobą, nie tylko smakiem, ale też właściwościami i wykorzystaniem w kuchni.

Ewa WachowiczEwa Wachowicz podpowiada, po jakie sery warto sięgać
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne
Ewa Wachowicz

Ser biały - "król" na polskim stole

Mówiąc o serach w Polsce, warto na początku wspomnieć o serze białym, czyli tak zwanym twarogu. W kuchni wykorzystuje się go na wiele sposobów i bardzo dobrze, bo jest produktem bogatym w witaminy i minerały. Powinien on być regularnie jedzony przez każdego (oczywiście, jeśli nie mamy przeciwwskazań do spożywania wyrobów mlecznych).

W jaki sposób można go wykorzystać? Między innymi: do pierogów ruskich albo klusek na słodko bądź na słono. Doskonale sprawdzi się też jako dodatek do naleśników z dodatkiem owoców sezonowych: malin, jagód czy truskawek. Latem, ale nie tylko, to też smaczna i zdrowa przekąska, którą możemy serwować z miodem i konfiturami. Nie byłabym sobą, gdybym nie wspomniała o jego nietypowym zastosowaniu. Polecam samodzielne wykonanie pasty – twaróg zmieszany z rybą wędzoną (makrelą albo karpiem) i przyprawami, smakuje świetnie i nadaje się na przykład jako smarowidło do chleba. Jeśli chodzi o właściwości zdrowotne, ser biały jest źródłem pełnowartościowego białka, którego niezwykle potrzebuje organizm każdego człowieka. Zawiera też wiele aminokwasów, magnez oraz witaminę A, E oraz te z grupy B.

Jego regularne jedzenie wspomaga pracę układu nerwowego, poprawia odporność i ma korzystny wpływ na nasz wzrok. W ciągu ostatnich lat wielu Polaków zaczęło rezygnować z tego produktu – to błąd! Osobiście wykorzystuję go w kuchni tak często, jak to możliwe. Doskonały smak i wzmocnienie organizmu w jednym.

Jak wybrać twaróg na sernik?

Ser kozi (nie) tylko dla koneserów

Z kolei smak koziego sera, sam w sobie jest bardzo charakterystyczny. Można powiedzieć, że "uszlachetnia" potrawy (na przykład sałatki), ale świetnie prezentuje się też jako elegancka przystawka, w plasterkach, w otoczeniu winogron czy orzechów włoskich. Można go też w nich opanierować - orzechy muszą być starte, a ser wilgotny, aby się przykleiły. Mimo że ser kozi jest bardzo zdrowy i smaczny, to jego aromat nie każdemu odpowiada. Zanim jednak stwierdzicie, że to nie jest produkt dla was, to zachęcam do spróbowania tego dobrej jakości. Znam wiele osób, które po takiej degustacji zmieniło zdanie.

Bundz i oscypek – nie tylko dla Górali!

Oscypek, podobnie jak ser kozi, jest bardzo charakterystyczny w smaku. Oczywiście zależy to jednak od tego, z jakiego mleka został wykonany. Docelowo powinien być zrobiony z mleka owczego, jednak dopuszcza się też dodatek krowiego. Możemy go kupić, przede wszystkim w górach, na Podhalu, ale oczywiście nie tylko. Występuje w różnych formach oraz rozmiarach.

Górskie sery
© Archiwum prywatne

Musimy jednak zwracać uwagę na to, by kupić produkt oryginalny, bezpośrednio od producenta, ponieważ na rynku znajduje się wiele "podróbek". Podobno receptura na najstarszy i oryginalny oscypek, jest chroniona od wielu lat. Czy to prawda, wiedzą tylko najstarsi Górale... Oscypek może być wyrabiany od maja do września, najlepszy więc sprzedaje się do około końca października.

Jeśli chodzi o wykorzystanie oscypka, to najczęściej jemy go solo, ewentualnie z dodatkiem żurawiny. Nie wahajmy się jednak, by wykorzystywać go w różnego rodzaju przekąskach, na przykład koreczkach - świetnie zastąpi zwykły ser żółty. Możemy też stosować go jako zamiennik parmezanu. Z kolei, kiedy na zewnątrz robi się chłodniej, polecam przyrządzić go na patelni grillowej i serwować na ciepło. Od 14 lutego 2008 roku oscypki są produktem regionalnym, chronionym przez prawo Unii Europejskiej. Uzyskały status Chronionej Nazwy Pochodzenia.

Mówiąc o serach góralskich, muszę wspomnieć także o bundzu (niektórzy piszą też bunc) jest to bardzo delikatny ser z mleka owczego i niektórym przywodzi na myśl mozzarellę. To jeden z moich ulubionych serów, który najlepiej smakuje mi bez żadnych dodatków ewentualnie z czarnuszką lub kozieradką. Z powodzeniem możecie jednak dodawać go do surówek - zastąpi mozzarellę na przykład w sałatce caprese. Co ciekawe, w 2005 roku Bundz został wpisany na listę produktów tradycyjnych województwa małopolskiego.

Sernik
© Archiwum prywatne

Do rodziny serów góralskich zaliczamy też bryndzę. To miękki ser z mleka owczego, do którego czasem dodaje się mleko krowie. Ma słony, lekko kwaskowaty smak. Podhalańska bryndza powstaje od maja do września - proces ten od lat nie uległ zmianie. Produkt ten wykorzystuje się też w zupach krem – na przykład kremie z buraków ćwikłowych albo cukinii.

Kochani, pamiętajcie, że rodzajów serów jest naprawdę bardzo dużo, a czasami zwykły żółty i tłusty, ser warto zastąpić delikatnym bundzem albo twarogiem. Będzie oryginalnie i zdrowiej.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia