Ewa Wachowicz: Typowe i nietypowe polskie sery. Jakie mają właściwości i w jaki sposób je wykorzystać?

Ser biały, kozi, oscypek, a może tradycyjny, żółty z dziurami? Na świecie istnieje wiele rodzajów sera, podobnie też w Polsce. Nie brakuje również fanów tego typu produktów. Nic dziwnego, bo są po prostu pyszne. Różnią się jednak znacząco między sobą, nie tylko smakiem, ale też właściwościami i wykorzystaniem w kuchni.

Ewa WachowiczEwa Wachowicz podpowiada, po jakie sery warto sięgać
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne
Ewa Wachowicz

Ser biały - "król" na polskim stole

Mówiąc o serach w Polsce, warto na początku wspomnieć o serze białym, czyli tak zwanym twarogu. W kuchni wykorzystuje się go na wiele sposobów i bardzo dobrze, bo jest produktem bogatym w witaminy i minerały. Powinien on być regularnie jedzony przez każdego (oczywiście, jeśli nie mamy przeciwwskazań do spożywania wyrobów mlecznych).

W jaki sposób można go wykorzystać? Między innymi: do pierogów ruskich albo klusek na słodko bądź na słono. Doskonale sprawdzi się też jako dodatek do naleśników z dodatkiem owoców sezonowych: malin, jagód czy truskawek. Latem, ale nie tylko, to też smaczna i zdrowa przekąska, którą możemy serwować z miodem i konfiturami. Nie byłabym sobą, gdybym nie wspomniała o jego nietypowym zastosowaniu. Polecam samodzielne wykonanie pasty – twaróg zmieszany z rybą wędzoną (makrelą albo karpiem) i przyprawami, smakuje świetnie i nadaje się na przykład jako smarowidło do chleba. Jeśli chodzi o właściwości zdrowotne, ser biały jest źródłem pełnowartościowego białka, którego niezwykle potrzebuje organizm każdego człowieka. Zawiera też wiele aminokwasów, magnez oraz witaminę A, E oraz te z grupy B.

Jego regularne jedzenie wspomaga pracę układu nerwowego, poprawia odporność i ma korzystny wpływ na nasz wzrok. W ciągu ostatnich lat wielu Polaków zaczęło rezygnować z tego produktu – to błąd! Osobiście wykorzystuję go w kuchni tak często, jak to możliwe. Doskonały smak i wzmocnienie organizmu w jednym.

Jak wybrać twaróg na sernik?

Ser kozi (nie) tylko dla koneserów

Z kolei smak koziego sera, sam w sobie jest bardzo charakterystyczny. Można powiedzieć, że "uszlachetnia" potrawy (na przykład sałatki), ale świetnie prezentuje się też jako elegancka przystawka, w plasterkach, w otoczeniu winogron czy orzechów włoskich. Można go też w nich opanierować - orzechy muszą być starte, a ser wilgotny, aby się przykleiły. Mimo że ser kozi jest bardzo zdrowy i smaczny, to jego aromat nie każdemu odpowiada. Zanim jednak stwierdzicie, że to nie jest produkt dla was, to zachęcam do spróbowania tego dobrej jakości. Znam wiele osób, które po takiej degustacji zmieniło zdanie.

Bundz i oscypek – nie tylko dla Górali!

Oscypek, podobnie jak ser kozi, jest bardzo charakterystyczny w smaku. Oczywiście zależy to jednak od tego, z jakiego mleka został wykonany. Docelowo powinien być zrobiony z mleka owczego, jednak dopuszcza się też dodatek krowiego. Możemy go kupić, przede wszystkim w górach, na Podhalu, ale oczywiście nie tylko. Występuje w różnych formach oraz rozmiarach.

Górskie sery
© Archiwum prywatne

Musimy jednak zwracać uwagę na to, by kupić produkt oryginalny, bezpośrednio od producenta, ponieważ na rynku znajduje się wiele "podróbek". Podobno receptura na najstarszy i oryginalny oscypek, jest chroniona od wielu lat. Czy to prawda, wiedzą tylko najstarsi Górale... Oscypek może być wyrabiany od maja do września, najlepszy więc sprzedaje się do około końca października.

Jeśli chodzi o wykorzystanie oscypka, to najczęściej jemy go solo, ewentualnie z dodatkiem żurawiny. Nie wahajmy się jednak, by wykorzystywać go w różnego rodzaju przekąskach, na przykład koreczkach - świetnie zastąpi zwykły ser żółty. Możemy też stosować go jako zamiennik parmezanu. Z kolei, kiedy na zewnątrz robi się chłodniej, polecam przyrządzić go na patelni grillowej i serwować na ciepło. Od 14 lutego 2008 roku oscypki są produktem regionalnym, chronionym przez prawo Unii Europejskiej. Uzyskały status Chronionej Nazwy Pochodzenia.

Mówiąc o serach góralskich, muszę wspomnieć także o bundzu (niektórzy piszą też bunc) jest to bardzo delikatny ser z mleka owczego i niektórym przywodzi na myśl mozzarellę. To jeden z moich ulubionych serów, który najlepiej smakuje mi bez żadnych dodatków ewentualnie z czarnuszką lub kozieradką. Z powodzeniem możecie jednak dodawać go do surówek - zastąpi mozzarellę na przykład w sałatce caprese. Co ciekawe, w 2005 roku Bundz został wpisany na listę produktów tradycyjnych województwa małopolskiego.

Sernik
© Archiwum prywatne

Do rodziny serów góralskich zaliczamy też bryndzę. To miękki ser z mleka owczego, do którego czasem dodaje się mleko krowie. Ma słony, lekko kwaskowaty smak. Podhalańska bryndza powstaje od maja do września - proces ten od lat nie uległ zmianie. Produkt ten wykorzystuje się też w zupach krem – na przykład kremie z buraków ćwikłowych albo cukinii.

Kochani, pamiętajcie, że rodzajów serów jest naprawdę bardzo dużo, a czasami zwykły żółty i tłusty, ser warto zastąpić delikatnym bundzem albo twarogiem. Będzie oryginalnie i zdrowiej.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów