Ewa Wachowicz: Jogurt naturalny i jego zastosowanie w kulinariach
Jogurt to jeden z najbardziej znanych i popularnych produktów na całym świecie. Można jeść go "solo", dodawać go do sosów oraz dipów, a te z kolei do sałatek i innych potraw. Kulinarnych propozycji jego zastosowania jest bardzo dużo i warto je wykorzystać, bo jogurt naturalny to zdrowie! Oczywiście wszystko zależy od tego, na wybór jakiego się zdecydujemy.
Jogurt – jeden z najbardziej uniwersalnych produktów spożywczych. Na słodko i na słono
Jogurt z granolą albo z płatkami to świetne śniadanie, zmiksowany z truskawkami albo jagodami sprawdzi się jako koktajl, można go też dodawać do wypieków, a co więcej może być podstawą marynat. Według historyków został "odkryty" przez przypadek około 7 tysięcy lat temu. Azjatyccy nomadzi zauważyli, że mleko fermentuje, tworząc kwaśny napój. Tak miał powstać jogurt naturalny, który szybko zyskał popularność na całym świecie! Z czasem zaczęły pojawiać się też jego inne odmiany. Obecnie można kupić słodki jogurt z dodatkiem musu owocowego, grecki albo też taki, który powstaje na bazie mleka sojowego. Najzdrowszy, a także najbardziej uniwersalny, jest jednak ten naturalny.
Jak zawsze zachęcam wszystkich do zrobienia jogurtu samodzielnie, ponieważ nie jest to bardzo trudne, a domowej roboty smakuje znakomicie. Wiem, bo sama często się na to decyduję i pamiętam też, jak zawsze robiliśmy to w moim rodzinnym domu na wsi. Jeśli jednak wolicie zakupy, to pamiętajcie, żeby zawsze sprawdzać skład na opakowaniu. Wiele jogurtów naturalnych z tą naturalnością ma niewiele wspólnego. Polepszacze smaku cukier i konserwanty to bardzo powszechne dodatki. Na szczęście w obecnych czasach znalezienie wysokiej jakości produktu nie jest trudne. Wystarczy odwiedzić dobrze zaopatrzony sklep spożywczy albo też udać się do eko sklepu.
Kefir, maślanka, jogurt. Czym się różnią?
Dlaczego warto sięgać po ten produkt? Nie tylko ze względu na smak, ale też jego dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Zawiera witaminy, między innymi A, B oraz D. Do tego białko i wapń. Wiele osób nawet nie zdaje sobie sprawy z tego, że jedzenie jogurtu naturalnego ma korzystny wpływ na zęby. Przeciwdziała powstawaniu kamienia oraz próchnicy, a co więcej sprawia, że nasz oddech jest świeży.
Jogurt pomaga walczyć z wieloma schorzeniami głównie dlatego, że wzmacnia naszą odporność. Wspiera zarówno leczenie zaparć, ale też biegunki. To wreszcie doskonały przysmak na lato, który będzie "przyjacielem" tych dbających o zgrabną sylwetkę. W stu gramach produktu znajduje się zaledwie 60 kcal! Kiedy tylko lato w pełni, razem z rodziną i przyjaciółmi robimy koktajle owocowe, które są świetnym substytutem niezdrowych słodyczy. Uwielbiam chodzić po lesie, a przy okazji zbierać jagody. Z dodatkiem jeżyn albo truskawek i jogurtem naturalnym smakują wprost doskonale. No i są bardzo zdrowe! Dobrze zaszczepić bakcyla na picie takich przysmaków najmłodszym, to z wiekiem będą one miały wyrobione dobre nawyki żywieniowe.
Oryginalne sosy na bazie jogurtu – nikt się im nie oprze
Zamiast kupować sosy w sklepach spożywczych, zdecydujmy się na ich samodzielne wykonanie. Uspokajam – nie zajmuje to dużo czasu ani nie pochłania wielu pieniędzy. Ważne, by zaopatrzyć się w jogurt oraz kilka składników, dzięki którym powstanie dip - dodatek do mięsiw i sałatek. Poniżej znajdziecie dwie moje propozycje. Pierwszy to sos miętowy z czosnkiem, drugi zaś oryginalny, grecki sos tzatziki.
Sos miętowo-czosnkowy
Do 400 gramów jogurtu dodać Łyżkę majonezu, czosnek przeciśnięty przez praskę (dwa ząbki) i świeżą miętę. Posolić i wymieszać.
Sos tzatziki
Ogórka umyć, ale nie obierać! Zetrzeć na grubej tarce, posolić i zostawić na parę minut. Jak puści sok, dokładnie odcisnąć.
Do jogurtu (najlepszy jest oryginalny grecki, a taki można już w Polsce dostać) wycisnąć ząbek czosnku, dodać odciśniętego ogórka, ocet winny i doprawić solą oraz pieprzem.