Ewa Wachowicz: Przyprawy i zioła w walce z wirusami i bakteriami
Obecny czas jest trudny dla nas wszystkich. Musimy skupiać się na zdrowiu i zastanowić, co zrobić, by wzmocnić swoją odporność. Jeśli chodzi o kulinarne i naturalne sposoby, to jest ich naprawdę całkiem sporo. Poniżej znajdziecie niektóre zioła oraz przyprawy, które nie tylko chronią organizm przed chorobami, ale też wspomagają nas w walce z wirusami i bakteriami.
Jeśli chodzi o unikanie wszelkiego rodzaju chorób i dbanie o zdrowie, to naszą bronią jest silny układ odpornościowy. Niestety, przez stres, nadmierny wysiłek oraz brak snu, łatwo o jego osłabienie. Wykorzystajmy więc ten czas i wzmocnijmy go, włączając do swojej diety przynajmniej niektóre zioła oraz przyprawy o naprawdę niezwykłych właściwościach!
Chrzan – wspomaga układ oddechowy, trawienny i wzmacnia odporność
Korzeń chrzanu jest naturalnym antybiotykiem, z tym, że nie posiada efektów ubocznych! Zapobiega przeziębieniom, "odpędza bakterie", poprawia trawienie i korzystnie wpływa na wiele innych funkcji naszego organizmu. Pomocny jest w leczeniu przeziębień, kataru, kaszlu, astmy, a nawet gruźlicy. Pomaga też osobom, które zmagają się z chorymi zatokami, bo pomaga usunąć zalegającą wydzielinę.
Zobacz też: Chrzan – warto jeść na zdrowie
Chrzan możemy konsumować na wiele sposobów. Popularny jest na przykład syrop z chrzanu, który ma właściwości wykrztuśne. Chrzan, jako pastę, najczęściej jemy tylko w okresie Świąt Wielkanocnych, a szkoda, bo powinniśmy robić to znacznie częściej. Możemy kupić gotowy chrzan w słoiczku i jeść w taki sposób, że nakładamy go na kanapkę. Warto jednak zrobić go samodzielnie. Poniżej znajdziecie niezbędne składniki oraz przepis.
Niezbędne składniki:
● 2 korzenie chrzanu
● 1 łyżeczka cukru
● 1 szklanka wrzątku
● 3 łyżki octu jabłkowego
● 1 szczypta soli
Opis przygotowania: chrzan obrać i utrzeć na drobnej tarce. Korzeń musi być jędrny - jeśli jest lekko zwiędły, trzeba go włożyć na godzinę do zimnej wody. Do utartego chrzanu dodać sól i cukier, zalać wrzątkiem (chrzanu zrobi się dwa razy więcej) i już jest gotowy do użycia! Kto chce, może jedynie przelać go wrzątkiem na sicie. Jeśli tarty chrzan chcemy przechowywać dłużej, trzeba przełożyć go do słoika i dodać ocet jabłkowy.
Kurkuma i czosnek – garść aromatu oraz zdrowia
Kurkuma popularna jest przede wszystkim dlatego, że nadaje przygotowywanym przez nas potrawom aromat oraz barwę. Nie zapominajmy jednak o tym, że posiada bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Ma działanie przeciwzapalne, a dodatkowo chroni nas przed powstawaniem i rozwijaniem się niektórych chorób.
Mimo że kiedyś była trudno dostępna, to obecnie kupimy ją w większości sklepów. Dodawajmy szczyptę do przyrządzanego przez nas ryżu, sałatki albo makaronu. Z kolei czosnek jest produktem, o którym mówi się, że skrywa w sobie całą aptekę. Nie bez powodu. Zawiera on: aminokwasy, związki flawonoidowe, witaminy, sole mineralne, rzadkie mikroelementy oraz olejki eteryczne, bogate w siarczki i allicynę. Najlepiej jeść czosnek na surowo – by się wzmocnić wystarczy już jeden ząbek dziennie. Osobiście bardzo lubię kromkę świeżego chleba z masłem, solą oraz posiekanym, świeżym czosnkiem. Często robię też masło czosnkowe, na które przepis znajdziecie poniżej.
Niezbędne składniki:
● ½ kostki masła
● 4 ząbki czosnku
● natka pietruszki
● sól morska w płatkach
Opis przygotowania: w moździerzu wymieszać przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną natkę pietruszki i sól. Lekko utłuc. Dodać miękkie masło i dobrze rozetrzeć. Przełożyć do małego naczynia i udekorować natką pietruszki.
Dziewanna i czarny bez. Mało znane, a niezwykle skuteczne
Jeśli chodzi o czarny bez, to do użytku nadają się zarówno kwiaty, jak i owoce. Te pierwsze zawierają flawonoidy i pomagają zwalczać gorączkę, kaszel czy katar. Na przeziębienie niezawodny jest syrop z czarnego bzu, który można kupić w sklepach ekologicznych bądź też wykonać samodzielnie.
Owoce czarnego bzu są zaś surowcem antocyjanowym, oznacza to więc, że mają właściwości antyoksydacyjne, czyli posiadają zdolność do wiązania wolnych rodników. Wszelkiego rodzaju przetwory, jakie są z nich wykonane, chronią nasz organizm i zapewniają dłuższą żywotność komórkom. Jak wykorzystać ten produkt? Można kupić albo też samodzielnie zrobić powidła o wyjątkowym smaku i aromacie. Mają one też właściwości pomocne przy wrzodach czy zaparciach. Sprawdzi się też herbatka z czarnego bzu, która pomaga pozbyć się podwyższonej temperatury.
Dziewanna była niegdyś stosowana powszechnie jako remedium na chore drogi oddechowe. Rozrzedza ona bowiem flegmę i ma działanie przeciwzapalne. Co więcej, zawarte w jej kwiatach składniki niszczą wirus opryszczki. W obecnych czasach można zakupić kwiat dziewanny i zaparzyć herbatkę, którą warto pić każdego dnia. Łyżeczkę suszonych kwiatów wystarczy zalać szklanką wrzątku i odstawić na 15 minut.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl