Ewa Wachowicz: Przyprawy i zioła w walce z wirusami i bakteriami

Obecny czas jest trudny dla nas wszystkich. Musimy skupiać się na zdrowiu i zastanowić, co zrobić, by wzmocnić swoją odporność. Jeśli chodzi o kulinarne i naturalne sposoby, to jest ich naprawdę całkiem sporo. Poniżej znajdziecie niektóre zioła oraz przyprawy, które nie tylko chronią organizm przed chorobami, ale też wspomagają nas w walce z wirusami i bakteriami.

W naszej kuchni znajdziemy wiele naturalnych leków
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne
Ewa Wachowicz

Jeśli chodzi o unikanie wszelkiego rodzaju chorób i dbanie o zdrowie, to naszą bronią jest silny układ odpornościowy. Niestety, przez stres, nadmierny wysiłek oraz brak snu, łatwo o jego osłabienie. Wykorzystajmy więc ten czas i wzmocnijmy go, włączając do swojej diety przynajmniej niektóre zioła oraz przyprawy o naprawdę niezwykłych właściwościach!

Chrzan – wspomaga układ oddechowy, trawienny i wzmacnia odporność

Korzeń chrzanu jest naturalnym antybiotykiem, z tym, że nie posiada efektów ubocznych! Zapobiega przeziębieniom, "odpędza bakterie", poprawia trawienie i korzystnie wpływa na wiele innych funkcji naszego organizmu. Pomocny jest w leczeniu przeziębień, kataru, kaszlu, astmy, a nawet gruźlicy. Pomaga też osobom, które zmagają się z chorymi zatokami, bo pomaga usunąć zalegającą wydzielinę.

Zobacz też: Chrzan – warto jeść na zdrowie

Chrzan możemy konsumować na wiele sposobów. Popularny jest na przykład syrop z chrzanu, który ma właściwości wykrztuśne. Chrzan, jako pastę, najczęściej jemy tylko w okresie Świąt Wielkanocnych, a szkoda, bo powinniśmy robić to znacznie częściej. Możemy kupić gotowy chrzan w słoiczku i jeść w taki sposób, że nakładamy go na kanapkę. Warto jednak zrobić go samodzielnie. Poniżej znajdziecie niezbędne składniki oraz przepis.

Niezbędne składniki:
● 2 korzenie chrzanu
● 1 łyżeczka cukru
● 1 szklanka wrzątku
● 3 łyżki octu jabłkowego
● 1 szczypta soli

Opis przygotowania: chrzan obrać i utrzeć na drobnej tarce. Korzeń musi być jędrny - jeśli jest lekko zwiędły, trzeba go włożyć na godzinę do zimnej wody. Do utartego chrzanu dodać sól i cukier, zalać wrzątkiem (chrzanu zrobi się dwa razy więcej) i już jest gotowy do użycia! Kto chce, może jedynie przelać go wrzątkiem na sicie. Jeśli tarty chrzan chcemy przechowywać dłużej, trzeba przełożyć go do słoika i dodać ocet jabłkowy.

Kurkuma i czosnek – garść aromatu oraz zdrowia

Kurkuma popularna jest przede wszystkim dlatego, że nadaje przygotowywanym przez nas potrawom aromat oraz barwę. Nie zapominajmy jednak o tym, że posiada bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Ma działanie przeciwzapalne, a dodatkowo chroni nas przed powstawaniem i rozwijaniem się niektórych chorób.

Obraz
© Archiwum prywatne

Mimo że kiedyś była trudno dostępna, to obecnie kupimy ją w większości sklepów. Dodawajmy szczyptę do przyrządzanego przez nas ryżu, sałatki albo makaronu. Z kolei czosnek jest produktem, o którym mówi się, że skrywa w sobie całą aptekę. Nie bez powodu. Zawiera on: aminokwasy, związki flawonoidowe, witaminy, sole mineralne, rzadkie mikroelementy oraz olejki eteryczne, bogate w siarczki i allicynę. Najlepiej jeść czosnek na surowo – by się wzmocnić wystarczy już jeden ząbek dziennie. Osobiście bardzo lubię kromkę świeżego chleba z masłem, solą oraz posiekanym, świeżym czosnkiem. Często robię też masło czosnkowe, na które przepis znajdziecie poniżej.

Niezbędne składniki:
● ½ kostki masła
● 4 ząbki czosnku
● natka pietruszki
● sól morska w płatkach

Opis przygotowania: w moździerzu wymieszać przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną natkę pietruszki i sól. Lekko utłuc. Dodać miękkie masło i dobrze rozetrzeć. Przełożyć do małego naczynia i udekorować natką pietruszki.

Dziewanna i czarny bez. Mało znane, a niezwykle skuteczne

Jeśli chodzi o czarny bez, to do użytku nadają się zarówno kwiaty, jak i owoce. Te pierwsze zawierają flawonoidy i pomagają zwalczać gorączkę, kaszel czy katar. Na przeziębienie niezawodny jest syrop z czarnego bzu, który można kupić w sklepach ekologicznych bądź też wykonać samodzielnie.

Obraz
© Archiwum prywatne

Owoce czarnego bzu są zaś surowcem antocyjanowym, oznacza to więc, że mają właściwości antyoksydacyjne, czyli posiadają zdolność do wiązania wolnych rodników. Wszelkiego rodzaju przetwory, jakie są z nich wykonane, chronią nasz organizm i zapewniają dłuższą żywotność komórkom. Jak wykorzystać ten produkt? Można kupić albo też samodzielnie zrobić powidła o wyjątkowym smaku i aromacie. Mają one też właściwości pomocne przy wrzodach czy zaparciach. Sprawdzi się też herbatka z czarnego bzu, która pomaga pozbyć się podwyższonej temperatury.

Dziewanna była niegdyś stosowana powszechnie jako remedium na chore drogi oddechowe. Rozrzedza ona bowiem flegmę i ma działanie przeciwzapalne. Co więcej, zawarte w jej kwiatach składniki niszczą wirus opryszczki. W obecnych czasach można zakupić kwiat dziewanny i zaparzyć herbatkę, którą warto pić każdego dnia. Łyżeczkę suszonych kwiatów wystarczy zalać szklanką wrzątku i odstawić na 15 minut.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów