Trwa ładowanie...

Ewa Wachowicz: W jaki sposób grillować i na co zwrócić uwagę?

Mimo że do tej pory pogoda nas nie rozpieszczała, to wciąż jednak przed nami czas na to, by grillować i cieszyć się posiłkami na świeżym powietrzu. Wszystkich zachęcam do tego, by "wyjść z kuchnią" na świeże powietrze. Czy to do ogrodu, czy na taras, czy też wyjechać gdzieś za miasto, gdzie oczywiście jest to dozwolone. Na co zwrócić uwagę i co zrobić, by w pełni cieszyć się grillowaniem?

Share
Gotowanie na świeżym powietrzu
Gotowanie na świeżym powietrzu Źródło: Archiwum prywatne
d18fnfq

Jestem zwolenniczką wszelkich form kucharzenia na dworze, czy jak to się u nas w Małopolsce mówi, na polu. Na początku chcę was przekonać co do tego, że na grillowy ruszt możecie wrzucić niemal wszystko! Chleb, by go przypiec, kiełbaski, a nawet owoce – ale o tym ostatnim później.

Jeśli przygotowujecie grilla dla większej liczby osób, a w menu jest mięso, to zachęcam was do tego, by wcześniej je zamarynować. Najlepiej pozostawić je w marynacie na kilka godzin, by nabrało aromatu i było soczyste oraz chrupiące po obróbce termicznej.

Mięso drobiowe marynujemy krócej, wystarczy kilka godzin, jeśli zaś chodzi o wieprzowinę i wołowinę, to najlepiej odczekać całą noc. Pamiętajcie też oczywiście o sałatkach. Wykorzystajcie obecną porę roku – najlepiej smakują bowiem takie, które przygotowywane są z warzyw sezonowych. Wcale nie muszą być wymyślne - pokrojone w kostkę pomidory, ogórki i cebula z dodatkiem oliwy wyglądają i smakują znakomicie.

Jak wybrać dobrą kiełbasę na grilla?

Opcji grillowania jest bez liku – wybierzcie taką, która najbardziej wam odpowiada

Jeśli chodzi o to, w jaki sposób kucharzyć na świeżym powietrzu, to warto mieć świadomość, że w obecnych czasach mamy ku temu mnóstwo różnych możliwości. Jeśli posiadacie ogród, to przy odrobinie wysiłku stworzycie specjalne palenisko. Możecie oczywiście kupić też zwykłego grilla – takie urządzenia, różnego rodzaju i w odmiennych przedziałach cenowych, znajdziecie w wielu marketach.

d18fnfq

Jeśli o mnie chodzi, to ostatnio nabyłam specjalną kuchnię ogrodową i kilka odcinków swojego programu zrealizowałam właśnie na zewnątrz. Taka kuchnia "zasilana" gazem ma możliwości przygotowania posiłków z rusztu, jak i gotowania w garnkach. To duży plus i idealne urządzenie dla tych, którzy naprawdę cenią sobie sztukę kulinarną. Zwłaszcza na świeżym powietrzu!

Posiadam też grille mobilne: gazowy, na węgiel drzewny oraz opalany drewnem. Jak tylko mam czas na rozpalenie, to staram się używać tego, który daje naturalny ogień z drewna - wykorzystuję to z drzew liściastych, suche i okorowane. Oczywiście pomocny jest też grill gazowy, ponieważ działanie na nim jest praktycznie natychmiastowe. To duża zaleta.

Ewa Wachowicz Archiwum prywatne
Źródło: Archiwum prywatne

Kiełbaski, kaszanka, a nawet... brzoskwinie- na ruszt możecie wrzucić wszystko, na co macie ochotę!

Jeśli ktoś zapyta mnie, co można grillować, to szczerze mogę odpowiedzieć, że niemal wszystko. Mięsiwo wszelkiego rodzaju – zdecydowana większość z nas uwielbia kiełbaski z chrupiącą skórką. Podobnie boczek, kaszanka (według mnie doskonale komponuje się z jabłkiem!), ale również steki wołowe. Warto zwrócić uwagę na to, że potrawy z rusztu mają charakterystyczny zapach i smak, więc nawet te same produkty, mogą smakować nieco inaczej. Dlaczego więc nie zdecydować się na taką odmianę, skoro sezon w pełni?

d18fnfq

Nie zapominajmy o tym, że na grilla idealnie nadają się też warzywa oraz owoce. Z tych pierwszych możemy zrobić sałatkę albo dodać do zupy. Grillowana cukinia, papryka, a nawet cebula – charakterystyczny smak i aromat gwarantowane.

Do grillowania nadają się też owoce, ale oczywiście nie wszystkie. Nie mogą to być tak zwane owoce miękkie, jak truskawki czy maliny. Szczerze polecam wam banana z rusztu z dodatkiem czekolady – przepyszny i bardzo prosty w przygotowaniu deser. Banan powinien być grillowany w skórce, a zostać zdjęty z rusztu, w momencie jak ta ściemnieje. Możecie też przekroić go i włożyć do środka kostkę czekolady. Jest bardzo apetyczny i warto posypać go czymś chrupiącym, na przykład posiekanymi migdałami. Inną propozycją są połówki brzoskwiń, pozbawione pestek i grillowane jak plastry ananasa. Takie owoce można pokroić w kostkę i serwować w kokilkach z bitą śmietaną oraz na przykład startą czekoladą. Na samą myśl, aż ślinka cieknie!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d18fnfq

Podziel się opinią

Share
d18fnfq
d18fnfq
Więcej tematów