WAŻNE
TERAZ

Szef KOWR z PSL spotykał się z założycielem Dawtony tuż przed wybuchem afery CPK

Eleganckie i wartościowe dania z podrobów

Oto kilka propozycji, jak podać te niedoceniane produkty

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 9Podroby na polskich stołach

Obraz
© 123RF.COM

Podroby, czyli zwierzęce wnętrzności, traktowane są przez wielu z nas jako produkt drugiej, a nawet trzeciej jakości. A to błąd. W wielu kuchniach świata, w tym polskiej czy francuskiej, dania z podrobów stanowią najbardziej wykwintne propozycje w menu. Najlepsze restauracje świata proponują potrawy z serc, nerek, wątróbek czy żołądków, po bardzo wysokich cenach. W dodatku to produkty, które zawierają cenne dla zdrowia składniki. Podpowiadamy, dlaczego warto jeść podroby i jak je ciekawie podać na smaczny obiad.

/ 9Właściwości podrobów

/ 9Tradycyjne flaczki

Obraz
© Fotolia

Przepisów na potrawy z podrobów jest wiele. Najbardziej popularnym polskim daniem z wnętrzności są flaczki. Do ich wykonania potrzebujemy wieprzowych żołądków. Kiedyś trzeba było skrupulatnie je czyścić, przegotowywać kilka razy. Dziś w sklepach dostaniemy żołądki już dokładnie przygotowane. W domu wystarczy je namoczyć w wodzie, odcedzić, drobno pokroić w paseczki i ugotować w dobrym rosole, najlepiej przygotowanym z wołowiny. Na koniec do zupy dodajemy pokrojone w kostkę warzywa: marchew, pietruszkę i pora, doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem, i danie jest gotowe.

/ 9Flaczki po hiszpańsku

Obraz
© 123RF.COM

Gdybyśmy chcieli zaszaleć, możemy przygotować flaczki po hiszpańsku, które znajdziemy w menu najlepszych hiszpańskich restauracji na całym świecie. Przepis jest prosty: oczyszczone żołądki wieprzowe kroimy w kostkę o boku około 3 centymetrów. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy przetarte przez sito pomidory, pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, dwa posiekane ząbki czosnku, pokrojoną w kostkę cebulę, sól, pieprz i trochę ostrej papryki. Wszystko gotujemy około godziny i dodajemy pokrojony w paseczki boczek wędzony i... małe kaszanki. To prawda: kaszanka jest dla nas dość pospolitym produktem, ale dla Hiszpanów to prawdziwy rarytas. Wszystko gotujemy jeszcze około 15 minut i podajemy gorące.

/ 9Foie gras na bagietce

Obraz
© 123RF.COM

Jeszcze kilkadziesiąt lat temu Polska była wielkim producentem kaczej i gęsiej przerośniętej wątróbki, czyli foie gras. To przysmak spotykany w najdroższych delikatesach i w najlepszych restauracjach, stawiany w jednym rzędzie z szampanem, kawiorem i ostrygami. Foie gras dziś także możemy przyrządzić w domu, choć aby zdobyć świeżą wątróbkę, trzeba się postarać i najlepiej dotrzeć do producenta.Najlepiej smakuje lekko podsmażona (bez tłuszczu, bo sama wątróbka zawiera go sporo) i podana na grzance z bagietki. Takie danie będzie ozdobą każdego, nawet najbardziej wykwintnego przyjęcia. Produkt ten można także dodać do omletu.

/ 9Wątróbka w glazurze

Obraz
© 123RF.COM

Zwykłe wątróbki drobiowe, na przykład kurze, to także znakomity produkt używany w ekskluzywnych daniach. Jednym z nich jest wątróbka w jabłkowej glazurze. Kurze wątróbki myjemy i osuszamy, każdą owijamy cienkim plasterkiem wędzonego boczku. Jabłka kroimy na plasterki, wrzucamy na patelnię, dodajemy trochę masła, soli, pieprzu oraz cukru i rozgotowujemy. Na koniec dolewamy trochę koniaku. Wątróbki smażymy kilka minut, wykładamy na talerz i polewamy jabłkową glazurą.

/ 9Gęsie żołądki po żydowsku

Obraz
© 123RF.COM

Gęsie żołądki to tradycyjny składnik kuchni staropolskiej. Przywędrowały one na nasze stoły od ludności żydowskiej, obecnej u nas przez wieki. Najlepiej smakują duszone. Przepis nie jest skomplikowany: w dużym rondlu smażymy na smalcu trzy duże pokrojone w piórka cebule i cztery posiekane ząbki czosnku. Gdy się zeszklą wyjmujemy i na pozostałym tłuszczu lekko smażymy pokrojone w paseczki gęsie żołądki. Wrzucamy z powrotem cebulę z czosnkiem, zalewamy bulionem, doprawiamy dużą ilością pieprzu, dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego i liść laurowy, dusimy, aż mięso będzie miękkie. I gotowe. Najlepiej smakuje z kaszą.

/ 9Delikatny móżdżek

Obraz
© 123RF.COM

Móżdżek wieprzowy to jedno z najlepszych i najdelikatniejszych polskich dań staropolskich. Niestety coraz rzadziej gości na naszych stołach. W restauracjach jednak kosztuje niemało. Móżdżki dokładnie myjemy i moczymy w wodzie z łyżką octu. Następnie obieramy białą błonkę i obtaczamy móżdżki w mące, jajku i (opcjonalnie) bułce tartej. Smażymy na oliwie, solimy dopiero na półmisku, dodajemy pieprz i skrapiamy sokiem z cytryny. Delikatność tego dania zachwyci praktycznie każdego mięsożercę.

/ 9Serca wieprzowe w kapuście

Obraz
© 123RF.COM

Serca wieprzowe rzeźnicy najczęściej sprzedają osobom, które posiadają psy. Można z nich zrobić bardzo smaczne i eleganckie danie. Serca w kapuście to jeden z najbardziej znanych polskich przepisów. Kroimy je wzdłuż, usuwamy wszystkie błonki, czyścimy i myjemy. Zalewamy mocnym wywarem z warzyw, przyprawiamy solą i pieprzem, gotujemy do miękkości. Kroimy serca na mniejsze kawałki. W międzyczasie blanszujemy kapustę pięć minut w osolonym wrzątku. Studzimy i kroimy w paseczki. Boczek kroimy w kostkę, smażymy na patelni. Skwarki przekładamy do rondla, dodajemy kapustę i wywar z serc oraz same serca. Doprawiamy do smaku i gotujemy około 15 minut. Podajemy z ziemniakami.

AD/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości