Egzotyczne posiłki
Wyjeżdżając na zagraniczną wycieczkę warto wiedzieć, czego można spodziewać się po tamtejszej kuchni. Niektóre z posiłków mogą być nie tylko ciężkie dla naszego żołądka, ale też szybko odbić się na naszej talii.
Grecja
Zaliczana jest do najlżejszych i najzdrowszych kuchni egzotycznych. W Polsce znana głównie z gyrosa, który zaliczany jest raczej do grona fast foodów, a jego kaloryczność zależy głownie od ilości użytego sosu tzatziki. Najtłustszymi potrawami jest musaka, czyli suflet z bakłażanów i mięsa (370 kcal w 150 g potrawy) i desery. Podczas wizyty w restauracji warto zamówić sałatkę grecką horiatiki, której 300 g ma zaledwie 120 kcal. Pyszne i lekkie są też przystawki.
Polecamy również:
Turcja
Tutaj króluje kebab. Porcja samego mięsa nie jest zbyt ciężka, bo to jakieś 250 kcal w porcji. W zestawieniu z frytkami lub pitą i sosami "puchnie" do 600 kcal. Tłuste są też desery. Przykładem może być chałwa waniliowa, której 100 g to ponad 500 kcal. Najlepiej jadać kebab, ale bez dodatków i warzywa (surowe lub duszone).
Polecamy również:
Włochy
Kuchnia bogata jest w potrawy mączne i sery, które dodawane są dosłownie do wszystkiego (sosów, warzyw, zapiekanek, farszów, a nawet deserów). Najbardziej kaloryczne są oczywiście dania z makaronu, pizza i zapiekanki serowe. Lasagne ma aż 650 kcal, spaghetti bolognese to 720 kcal, a carbonara - 1020 kcal (porcje po 300 g). Wystarczą też dwa kawałki dużej pizzy, aby zaserwować sobie aż 700 kcal. Na szczęście w menu znajdziemy owoce morza, ryby i warzywa, które doskonale smakują i są zdecydowanie lżejsze. Przykładowo 100 g mozzarelli z pomidorami i bazylią to 190 kcal, a talerz zupy minestrone - 250 kcal.
Polecamy również:
Indie
Większość potraw przyrządzanych jest na tłuszczu. Tikka Balti, czyli grillowane lub smażone kawałki wieprzowiny, baraniny, kaczki lub kurczaka podawane są z tłustym sosem. Porcja ma 300 g, czyli jakieś 1000 kcal. Bombay mix - makaron z masłem orzechowym, orzechami i rodzinkami ma aż 490 kcal w 100 gramach dania. Nawet napój mango lassi nie należy do najlżejszych (w jednej szklance znajdziecie 180 kcal). W hinduskiej restauracji najlepiej zamawiać warzywa i grillowane mięsa, ale bez sosów.
Polecamy również:
Japonia
Najpopularniejszym daniem jest sushi. Jego głównym składnikiem jest surowa ryba lub owoce morza i ryż. Jako dodatek używane są m.in. pikle z imbiru, sos sojowy, wasabi i sezam. Płaty wodorostów, w które zawijany jest farsz, są nie tylko bardzo zdrowe, ale też praktycznie nie mają kalorii. Niestety, awokado, ser i ryby to już dodatki wysokoenergetyczne. Pięć sztuk sushi z awokado ma 140 kcal, a jeśli dodamy do tego łososia - będzie 300 kcal. Wersja z tuńczykiem to 290 kcal, a z krewetką w cieście... 500 kcal. Nie warto przesadzać z ilością.
Polecamy również:
Chiny
Spora liczba tutejszych dań przygotowywana jest na głębokim tłuszczu, czego efektem jest spora kaloryczność. Jedna sztuka popularnej sajgonki to 110 kcal. Bardziej obfity posiłek, czyli np. wołowina duszona z warzywami ma 320 kcal w 150 g, a identyczna porcja kaczki po pekińsku - aż 700 kcal. Osobom, które nie chcą drastycznie przybrać na wadze można polecić gotowane dania i chude mięsa oraz zupy. Są dość lekkie (300 g wonton to zaledwie 240 kcal), choć naprawdę sycące.
Polecamy również:
Meksyk
Kuchnia bogata jest w potrawy z roślin strączkowych, kukurydzy i mięsa. Do najbardziej kalorycznych potraw zaliczana jest quesadillas, czyli tortilla z serem i salsą. Porcja 300 g to jakieś 500 kcal. Nieco mniej ma tortilla z kurczakiem, sałatą i śmietaną (450 kcal) oraz wołowina mielona z czerwoną fasolą i chili con carne (400 kcal). Warto pamiętać, że w Meksyku mięsa przyrządza się tłusto, więc najlepiej zamawiać dania warzywne.
qk
Polecamy również: