Egzotyczna zupa z mango i marchewki z krewetkami
Zupy zajmują bardzo ważne miejsce w polskiej kuchni. Nic dziwnego, są nie tylko smaczne, ale także bardzo pożywne i łatwe do przygotowania. Doskonale rozgrzewają, pomagają wzmocnić organizm w czasie infekcji. Mamy dla was przepis na oryginalną zupę z mango i marchewką. To doskonała propozycja a na jesienny obiad.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia orientalna
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Cebulę obieramy i siekamy. Mango obieramy i kroimy w kostkę.
- W garnku na oleju kokosowym szklimy cebulę i dodajemy marchewkę. Podsmażamy przez chwilę i zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu 10 minut. Dodajemy mango i gotujemy jeszcze 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z limonki.
- Krewetki nakłuwamy na patyczki i podsmażamy na oleju kokosowym do lekkiego zrumienienia. Na tym samym oleju smażymy plasterki buraka. Wykładamy na ręcznik papierowy i oprószamy solą.
- Zupę podajemy z szaszłykami z krewetek i chipsami z buraka.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl