Dzień musztardy. Świętuj razem z nami

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Najstarszy sos na świecie

Obraz
© 123RF.COM

Musztarda to zimny sos wytwarzany na bazie ziaren gorczycy. Jej historia sięga niemal dwóch tysięcy lat, jest znana chyba na całym świecie. W zależności od rodzaju użytych ziaren musztarda może różnić się nieco smakiem i kolorem. Pasuje do przystawek, wędlin, mięs, serów, stanowi podstawę wielu sosów – zarówno tych przyrządzanych na ciepło, jak i na zimno.

Zobacz też: Jak przygotować kiełbasę na grilla

/ 5Krótka historia musztardy

Obraz
© 123RF.COM

Jeden z pierwszych przepisów na musztardę pochodzi z początku I wieku naszej ery. Pliniusz Starszy, rzymski pisarz, ucierał rozdrobnione ziarna gorczycy z octem na gęstą masę. Masowa produkcja musztardy rozpoczęła się jednak dopiero w XIII wieku w Dijon we Francji. Sekretem musztardy z Dijon było to, że zamiast octu, ziarna gorczycy łączono z moszczem winnym. Tak jest do dziś. Do Polski musztarda przywędrowała w czasie wojen napoleońskich. Początkowo traktowano ją jako deser, który podawano po drugim daniu. Stąd powiedzenie  -  musztarda po obiedzie.

/ 5W czym tkwi jej sekret?

Obraz
© 123RF.COM

Wyróżniamy trzy rodzaje nasion gorczycy – jasne (łagodne), czarne (nieco ostrzejsze) i brązowe (najostrzejsze). To one w dużej mierze decydują o pikantności musztardy. Na jej smak wpływa również rodzaj użytego płynu (octu winnego, moszczu winnego lub wina), a także kompozycja przypraw i innych dodatków (cukier, pieprz, miód, chrzan)
. Gorczyca uprawiana jest przede wszystkim w Europie południowo-wschodniej oraz w krajach śródziemnomorskich. Znana jest także w Azji i Ameryce Północnej. Gorczyca jest używana jako przyprawa od dwóch tysięcy lat. Początkowo spożywano ją ze względu na jej właściwości lecznicze  -  regulowała funkcjonowanie układu pokarmowego, łagodziła bóle.

/ 5Najpopularniejsze gatunki musztardy

Obraz
© Shutterstock.com
  • Dijon – klasyczna francuska musztarda o kremowej konsystencji. Do jej produkcji używa się winnego moszczu, co nadaje jej charakterystyczny smak. Jest słona i pikantna. Świetnie komponuje się z wędlinami, pieczeniami, serami. Na jej bazie przygotowuje się sosy i dressingi.
  • Francuska – znajdziemy w niej niezmielone ziarna jasnej i ciemnej gorczycy oraz ocet winny. Ma dość łagodny smak. Nadaje się do marynat, dressingów.
  • Delikatesowa – ma kremową konsystencję. Charakteryzuje się łagodnym i delikatnym smakiem. Pasuje do przystawek, wędlin i mięs.
  • Sarepska – wytwarza się z grubo zmielonych ziaren jasnej i brązowej gorczycy, co nadaje jej charakterystyczny ciemnawy kolor i dość ostry smak. Dodaje się ją do marynat, pasuje także do mięs, serów oraz wędlin.
  • Kremska – produkowana z dobro mielonych ziaren gorczycy, ma kremową konsystencję i łagodny, lekko słodkawy smak. Nadaje się zarówno do ciepłych, jak i zimnych dań, doskonale podkreśla bowiem ich walory smakowe. Pasuje do sosów sałatkowych, wędlin i serów.
  • Stołowa – charakteryzuje się jasną barwą i łagodnym bądź lekko pikantnym smakiem. Doskonale komponuje się z wędlinami, daniami mięsnymi, sałatkami, można też dodawać ją do kanapek lub sosu winegret.
  • Rosyjska – wytwarza się ją z grubo mielonych ziaren pikantnej odmiany gorczycy, co nadaje jej bardzo ostrego smaku. Dobrze komponuje się z grillowanymi, pieczonymi i smażonymi mięsami np. karkówką czy golonką).

/ 5Domowa musztarda

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 40 g musztardy (ziarna), ocet winny, sól, cukier.
Przygotowanie: ziarna gorczycy rozetrzyj w moździerzu na grubość, jaka najbardziej ci odpowiada. Następnie przesyp je do słoiczka i zalej octem winnym. Odstaw słoiczek na kilka dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodaj cukier i sól do smaku. Możesz też zaszaleć z innymi dodatkami – czosnkiem, chrzanem, miodem, kurkumą. Musztarda jest gotowa.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja