Dzień musztardy. Świętuj razem z nami

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Najstarszy sos na świecie

Obraz
© 123RF.COM

Musztarda to zimny sos wytwarzany na bazie ziaren gorczycy. Jej historia sięga niemal dwóch tysięcy lat, jest znana chyba na całym świecie. W zależności od rodzaju użytych ziaren musztarda może różnić się nieco smakiem i kolorem. Pasuje do przystawek, wędlin, mięs, serów, stanowi podstawę wielu sosów – zarówno tych przyrządzanych na ciepło, jak i na zimno.

Zobacz też: Jak przygotować kiełbasę na grilla

/ 5Krótka historia musztardy

Obraz
© 123RF.COM

Jeden z pierwszych przepisów na musztardę pochodzi z początku I wieku naszej ery. Pliniusz Starszy, rzymski pisarz, ucierał rozdrobnione ziarna gorczycy z octem na gęstą masę. Masowa produkcja musztardy rozpoczęła się jednak dopiero w XIII wieku w Dijon we Francji. Sekretem musztardy z Dijon było to, że zamiast octu, ziarna gorczycy łączono z moszczem winnym. Tak jest do dziś. Do Polski musztarda przywędrowała w czasie wojen napoleońskich. Początkowo traktowano ją jako deser, który podawano po drugim daniu. Stąd powiedzenie  -  musztarda po obiedzie.

/ 5W czym tkwi jej sekret?

Obraz
© 123RF.COM

Wyróżniamy trzy rodzaje nasion gorczycy – jasne (łagodne), czarne (nieco ostrzejsze) i brązowe (najostrzejsze). To one w dużej mierze decydują o pikantności musztardy. Na jej smak wpływa również rodzaj użytego płynu (octu winnego, moszczu winnego lub wina), a także kompozycja przypraw i innych dodatków (cukier, pieprz, miód, chrzan)
. Gorczyca uprawiana jest przede wszystkim w Europie południowo-wschodniej oraz w krajach śródziemnomorskich. Znana jest także w Azji i Ameryce Północnej. Gorczyca jest używana jako przyprawa od dwóch tysięcy lat. Początkowo spożywano ją ze względu na jej właściwości lecznicze  -  regulowała funkcjonowanie układu pokarmowego, łagodziła bóle.

/ 5Najpopularniejsze gatunki musztardy

Obraz
© Shutterstock.com
  • Dijon – klasyczna francuska musztarda o kremowej konsystencji. Do jej produkcji używa się winnego moszczu, co nadaje jej charakterystyczny smak. Jest słona i pikantna. Świetnie komponuje się z wędlinami, pieczeniami, serami. Na jej bazie przygotowuje się sosy i dressingi.
  • Francuska – znajdziemy w niej niezmielone ziarna jasnej i ciemnej gorczycy oraz ocet winny. Ma dość łagodny smak. Nadaje się do marynat, dressingów.
  • Delikatesowa – ma kremową konsystencję. Charakteryzuje się łagodnym i delikatnym smakiem. Pasuje do przystawek, wędlin i mięs.
  • Sarepska – wytwarza się z grubo zmielonych ziaren jasnej i brązowej gorczycy, co nadaje jej charakterystyczny ciemnawy kolor i dość ostry smak. Dodaje się ją do marynat, pasuje także do mięs, serów oraz wędlin.
  • Kremska – produkowana z dobro mielonych ziaren gorczycy, ma kremową konsystencję i łagodny, lekko słodkawy smak. Nadaje się zarówno do ciepłych, jak i zimnych dań, doskonale podkreśla bowiem ich walory smakowe. Pasuje do sosów sałatkowych, wędlin i serów.
  • Stołowa – charakteryzuje się jasną barwą i łagodnym bądź lekko pikantnym smakiem. Doskonale komponuje się z wędlinami, daniami mięsnymi, sałatkami, można też dodawać ją do kanapek lub sosu winegret.
  • Rosyjska – wytwarza się ją z grubo mielonych ziaren pikantnej odmiany gorczycy, co nadaje jej bardzo ostrego smaku. Dobrze komponuje się z grillowanymi, pieczonymi i smażonymi mięsami np. karkówką czy golonką).

/ 5Domowa musztarda

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 40 g musztardy (ziarna), ocet winny, sól, cukier.
Przygotowanie: ziarna gorczycy rozetrzyj w moździerzu na grubość, jaka najbardziej ci odpowiada. Następnie przesyp je do słoiczka i zalej octem winnym. Odstaw słoiczek na kilka dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodaj cukier i sól do smaku. Możesz też zaszaleć z innymi dodatkami – czosnkiem, chrzanem, miodem, kurkumą. Musztarda jest gotowa.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji